Το «πρόγραμμα Μέρκελ» του Βαρουφάκη -Η εναλλακτική πρόταση που έκανε στο Κόμο - iefimerida.gr

Το «πρόγραμμα Μέρκελ» του Βαρουφάκη -Η εναλλακτική πρόταση που έκανε στο Κόμο

(AΠΕ/ΜΠΕ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση, που θα έλυνε τα προβλήματα της ΕΚΤ και θα μπορούσε να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ», πρότεινε ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Κόμο.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε για μία εναλλακτική ποσοτική χαλάρωση (Quantitative Easing), η οποία θα χρηματοδοτούνταν κατά 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η ΕΚΤ να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ.

Ο κ. Βαρουφάκης διευκρίνισε, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ Αμπροζέτι του Κόμο, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών, ενώ θα μπορούσαν να αποφευχθούν τα προβλήματα που το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αντιμετώπισε σε άλλες περιπτώσεις και θα αντιμετωπίζει όλο και περισσότερο στην Ευρώπη καθώς οι τομείς επενδύσεων είναι υπερτιμημένοι και η προσπάθεια επανεκκίνησης των επενδύσεων αποτυγχάνει». Αυτό το είδος του Quantitative Easing, όπως είπε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα προσφέρει απευθείας στήριξη στις επενδύσεις.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι θα του άρεσε αυτό το προτεινόμενο Quantitative Easing να ονομασθεί «πρόγραμμα Μέρκελ».

Πριν από αυτό στην ομιλία του, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφερθεί σε δάνεια που δόθηκαν σε χρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, με ειδικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μετατεθούν οι εν δυνάμει απώλειες από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών, στους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

«Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012. Δυστυχώς, η πετυχημένη αυτή παρέμβαση, έστω και αν ηρέμησε τις χρηματαγορές, ώθησε την κρίση να παρουσιάσει μετάσταση στην πραγματική οικονομία. Με μια ασύμμετρη επίθεση κατά των επενδύσεων, σε μια στιγμή που αναπτυσσόταν μια κρίση εμπιστοσύνης, με αποπληθωριστικές δυνάμεις σε όλη την ήπειρό μας. Και στην περίπτωση αυτή ο Μάριο Ντράγκι παρενέβη διαμέσου του Quantitative Easing. H κρίση κορυφώθηκε στην Ευρώπη, η Ευρώπη έχασε εγκυρότητα στα μάτια των πολιτών της και μεγάλος μέρος της αξιοπιστίας της έναντι του υπόλοιπου πλανήτη. Θεωρητικά η Ευρώπη τάσσεται υπέρ μιας μεγαλύτερης ενότητας και σταθερότητας, αλλά στην πράξη, τα πιο σοβαρά της προβλήματα επανεθνικοποιήθηκαν».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε σε υπαρξιακή κρίση, η οποία επιδεινώνεται και δεν βελτιώνεται και είναι εντελώς άσχετη με την Ελλάδα.

«Αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας. Ούτε η φορολογικά "ενάρετη" συμπεριφορά, ούτε τα κεϋνσιανά κίνητρα μπορούν να λύσουν το πρόβλημα. Το να μείνουμε αγκυλωμένοι σε συζητήσεις του παρελθόντος, για τη μείωση ή την αύξηση του ελλείμματος, για τον προϋπολογισμό της Ρώμης ή των Παρισίων, είναι στείρες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε κάτι άλλο, με μια καινούρια λογική. Πρέπει να αποδράσουμε από τις φυλακές των ψεύτικων διλημμάτων, από τις ψεύτικες επιλογές ανάμεσα σε σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο δίλημμα», τόνισε ακόμη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ