Θύελλα από τις δηλώσεις Βαρουφάκη για πάγωμα προεκλογικών δεσμεύσεων - iefimerida.gr

Θύελλα από τις δηλώσεις Βαρουφάκη για πάγωμα προεκλογικών δεσμεύσεων

SOOC/ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΜΥΡΙΛΛΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια αποστροφή του Γιάνη Βαρουφάκη κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε Οικονομικό Forum στο μαγευτικό Κόμο δημιουργεί νέες αναταράξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί και να παγώσει ή να καθυστερήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις για να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις και την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα μπορούσαν είτε να παγώσουν είτε να μεταφερθούν σε ορίζοντα τετραετίας, κάτι, πάντως, που (για ορισμένες ρυθμίσεις) έχουν υπαινιχθεί και άλλα στελέχη στο παρελθόν.

Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης αρνήθηκε πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους, λέγοντας πως δεν υποσχέθηκαν ούτε ένα ευρώ, σε όποιον κερδίζει πάνω από 700 ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως φέρεται να δήλωσε πως «δεν υποσχεθήκαμε τίποτα στη μεσαία τάξη είτε βρίσκονται στην υψηλή πλευρά είτε στη χαμηλή, για εκείνους θα υπάρξει αυξημένη φορολόγηση».

Οργισμένη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Οι δηλώσεις αυτές του Γιάνη Βαρουφάκη, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κώστα Καραγκούνη να εκδίδει οργισμένη ανακοίνωση.

Ο κ. Καραγκούνης κάνει λόγο για «γκρέμισμα κάθε εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» και «βήματα πίσω για τη χώρα».

Αναλυτικά:
«Στην κυβέρνηση ομολογούν ότι γκρέμισαν κάθε εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Για να την αποκαταστήσουν, παίρνουν τώρα πίσω τις προεκλογικές τους υποσχέσεις. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα. Στο μεταξύ, όμως, η χώρα έκανε πολλά βήματα πίσω, χάνοντας και χρόνο και αξιοπιστία. Καλούμε την κυβέρνηση να μη σπαταλήσει άλλο, όσα κατέκτησε ο λαός μας με τις θυσίες του».

Δεν σχολιάζει το Μαξίμου

Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη αντίδραση, ιδιαίτερα από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ακόμη στην Αθήνα και αναμένονται περαιτέρω συζητήσεις το σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη και δύσκολα θα κάνουν κάτι τέτοιο τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Βαρουφάκης: Αισιοδοξία για συμφωνία

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για συμφωνία με το Eurogroup τουλάχιστον μέχρι τα μέσα ή τέλη Απρίλη.

Παράλληλα, επανέλαβε πως το χρέος της Ελλάδας χρήζει αναδιάρθρωσης, προτείνοντας ως λύση την άρρηκτη σύνδεση της αποπληρωμής των ομολόγων με τους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης. Επί της ουσίας, ο Γιάννης Βαρουφάκης πρότεινε εκ νέου την αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Αθήνα θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την αποπληρωμή των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.

Επίσης, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν επιδιώκει την έξοδο από το ευρώ, καθώς η χώρα συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης. «Η Ελλάδα δεν αναζητά στήριξη από χώρες εκτός της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Γιάννης Βαρουφάκης.

«Το καθήκον μας επιτάσσει να βάζουμε υπεράνω όλων το ευρωπαϊκό συμφέρον» συμπλήρωσε, ενώ διαβεβαίωσε πως η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ