Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] - iefimerida.gr

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες]

 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε έντονη συγκινησιακή φόρτιση, ο Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε τον διάδοχό του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας περίμενε τον κ. Παυλόπουλο στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου.

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Μάλιστα, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέπληξε για ακόμη μια φορά παρευρισκόμενους και δημοσιογράφους, καθώς, περπάτησε προς το Μέγαρο χωρίς ομπρέλα παρά την δυνατή βροχή.

«Κύριε Πρόεδρε είναι πολύ σημαντικό να σας υποδέχομαι ύστερα από δύο προεδρικές θητείες και να σας παραδώσω τη σκυτάλη» είπε ο Κάρολος Παπούλιας για να προσθέσει «Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας ιδανικός Πρόεδρος».

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

«Ο τόπος είναι οικείος για εσάς, βρεθήκατε εδώ υπηρετώντας δύο προέδρους, υπηρετήσατε σε σημαντικά υπουργεία, αποκτήσατε πείρα, υπήρξατε ένας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος» είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος.

«Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο. Η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή. Τα προβλήματα πολλά όπως πολλά είναι και τα διακυβεύματα. Πρώτιστο είναι εκείνο της εθνικής συνεννόησης. Είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ότι πρέπει για να αποτελέσετε θεμέλιο εθνικής συνεννόησης. Σας εύχομαι μια ευρεία θητεία» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κάρολος Παπούλιας.

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Στην προσφώνησή του ο κ. Παπούλιας τόνισε απευθυνόμενος στον διάδοχό του:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό για μένα, να σας υποδέχομαι ύστερα από δύο θητείες προεδρικές και να σας παραδίδω τη σκυτάλη. Είμαι βέβαιος ότι θα είστε ένας ιδανικός Πρόεδρος.

Ο τόπος του Προεδρικού είναι οικείος τόπος για σας. Βρεθήκατε εδώ, συνεργαστήκατε, υπηρετήσατε δύο Προέδρους: τον Μιχαήλ Στασινόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Υπηρετήσατε σε πολύ σημαντικά Υπουργεία, αποκτήσατε σημαντική πολιτική πείρα, υπήρξατε ένας εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, και μάλιστα δάσκαλος της θεωρίας των θεσμών.

Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη περίοδο. Η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή, τα προβλήματα πολλά, όπως επίσης πολλά είναι και τα διακυβεύματα. Αλλά πρώτιστο είναι της εθνικής συνεννόησης. Και είμαι βέβαιος ότι θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να δημιουργηθεί ένα στέρεο θεμέλιο εθνικής συνεννόησης. Κύριε Πρόεδρε, σας εύχομαι μία ευδία προεδρική θητεία» κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

Η ευχή του σήμαινε «αίθρια» θητεία, σε αντίστιξη με την παρατήρηση που έκανε αμέσως πριν περί «πυκνής νέφωσης».

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Παυλόπουλος: Είναι τιμή μου να σας διαδέχομαι

«Είναι εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι σας διαδέχομαι στην Προεδρία με την ψήφο του Κοινοβουλίο» σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος για να συνεχίσει: «Γνωριζόμαστε από παλιά. Αναγνωρίζω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας κατά τρόπο άψογο».

«Ιδίως την τελευταία περίοδο που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε τη λειτουργία των θεσμών στο όριο του συντάγματος» τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να προσθέσε «Είναι πολύ σημαντικό να φεύγει κανείς από την Προεδρία με αυτή τα εφόδια. Αυτή η τιμή που μου έκανε το Κοινοβούλιο έχει μετατραπεί σε μεγάλη ευθύνη».

Αναλυτικά η αντιφώνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Δημοκρατίας;

«Κύριε Πρόεδρε,

Αποτελεί για μένα εξαιρετική τιμή το γεγονός ότι σας διαδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας ύστερα από την ψήφο του Κοινοβουλίου. Γνωριζόμαστε από παλιά. Έχουμε διανύσει κοινές πορείες και μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες.

Και εκείνο που κρίνω σημαντικό -και σας το οφείλω όχι μόνον ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ως Έλληνας πολίτης- είναι να σας αναγνωρίσω ότι ασκήσατε τα καθήκοντά σας κατά τρόπο άψογο, ιδίως την τελευταία περίοδο της οικονομικής κρίσης, όταν κληθήκατε να διασφαλίσετε την λειτουργία των θεσμών στο όριο του Συντάγματος, όπως είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλές φορές με την άλλη μου, την ακαδημαϊκή, ιδιότητα, χωρίς να φανταζόμουν ποτέ ότι θα χρειαζόταν να το αποδείξω και στην πράξη.

Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό: Να αποχωρεί κανείς από την Προεδρία της Δημοκρατίας με αυτά τα εφόδια, αυτή την αναγνώριση, αυτή την υστεροφημία.

Όπως είπα και την ημέρα που εξελέγην, αυτή η μεγάλη τιμή έχει ήδη μετατραπεί σε μία μεγάλη ευθύνη. Οφείλουμε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, να συμβάλουμε ώστε να βγει ο Τόπος από την βαθιά και επώδυνη κρίση. Μια κρίση η οποία αγγίζει πια τα όρια -αν δεν τα έχει ξεπεράσει- της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Είναι ανάγκη να συμβάλουμε όλοι ώστε να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες, οι οποίες πλήττουν την κοινωνία μας: Την φτώχεια και την ανεργία. Και ιδίως την ανεργία των νέων. Θεωρώ και ως πατέρας και ως παππούς πια, αλλά κυρίως ως Καθηγητής που έζησα την αγωνία των φοιτητών μου, ότι η ανεργία των νέων στη σημερινή εποχή, Κύριε Πρόεδρε, είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την εξέλιξη του Τόπου.

Είναι εκείνη που διχάζει την κοινωνία, γιατί οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λόγω των δικών μας λαθών οι προηγούμενες γενιές δεν βοηθάμε τους νεώτερους και δεν τους δίνουμε την δυνατότητα να προσφέρουν αυτό που μπορούν. Και χωρίς τη συμβολή τους ο Τόπος δεν θα βρει το μέλλον του. Στην ουσία, δηλαδή, δεν αξιοποιεί ο Λαός και το Έθνος μας τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων για να μπορέσουν να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να αποδώσουν αυτά που δύνανται. Γι’αυτό θεωρώ την ανεργία των νέων ως την μεγαλύτερη από τις δύο μάστιγες, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως.

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ξέρω ότι ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Και γι’ αυτό ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων. Είναι δε ανάγκη να συνειδητοποιούμε πως ο αγώνας που δίνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο για μας, Κύριε Πρόεδρε. Είναι και για την ίδια την Ευρώπη: Δίνοντας αυτόν τον αγώνα υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης. Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν επηρεάζει μόνον την Ελλάδα. Επηρεάζει όλον τον πλανήτη, ολοένα και περισσότερο. Επηρεάζει πρωτίστως την ίδια την Ευρώπη.

Και, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια την οδηγεί σε βήματα προς τα πίσω σε σχέση με τους μεγάλους άξονες πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε και πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί το όλο της θεσμικό και πολιτικό της οικοδόμημα.

Είναι γνωστό ότι οι τρεις πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται το αέτωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το ελληνικό πνεύμα, είναι οι θεσμοί από την εποχή της Ρώμης -αλλά οι δημοκρατικοί θεσμοί- και είναι η χριστιανική αντίληψη της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Αυτή είναι η Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να υπερασπισθούμε. Οι οικονομικοί κανόνες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης ναι, πρέπει να εφαρμοσθούν στο ακέραιο, αλλά έτσι ώστε να συμβάλουν προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης των πυλώνων, πάνω στους οποίους θεμελιώθηκε η Ευρώπη.

Γι’αυτό είπα ότι πρέπει να αντιληφθούμε πως ο αγώνας της Ελλάδος είναι όχι μόνον αγώνας ενός Λαού, για να μπορέσει να θωρακίσει το μέλλον του, αλλά και ο αγώνας όλων των ευρωπαϊκών λαών προκειμένου να υπερασπισθούν τις αξίες της Ευρώπης.

Κύριε Πρόεδρε, Σας εύχομαι μακροημέρευση. Όπως επίσης εύχομαι πραγματικά- και το λέγω με συγκίνηση- όταν θα έρθει η ώρα να αποχωρήσω από το Προεδρικό Μέγαρο εκείνος που θα με διαδεχθεί να μπορεί να μου απευθύνει αυτά, τα οποία σας είπα από την πλευρά μου».

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 7

«Οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να βγει ο τόπος από την βαθιά κρίση. Μια κρίση που αγγίζει αν δεν έχει ξεπεράσει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης» υπογράμμιζε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μάστιγες που πλήττουν την κοινωνία λέγοντας «Να καταπολεμήσουμε τις δύο μάστιγες που πλήττουν την κοινωνία, τη φτώχεια και την ανεργία. Πάντα θεωρούσα ως πατέρας, ως παππούς πλέον, αλλά και ως καθηγητής ότι η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη τροχοπέδη για την εξέλιξη του τόπου».

Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Συγκίνηση στο Προεδρικό Μέγαρο – Παπούλιας: Αναλαμβάνετε σε δύσκολη περίοδο, η νέφωση είναι πυκνή και χαμηλή [εικόνες] | iefimerida.gr 11

«Οι προηγούμενες γενιές, οι δικές μας γενιές, δεν αφήνουμε τις επόμενες να προχωρήσουν. Δεν αξιοποιεί ο λαός και το έθνος τις δυνατότητες των νέων ανθρώπων» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Ο αγώνας θα είναι δύσκολος, αλλά πρέπει να είναι κοινός. Ο αγώνας που δίνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο για το λαό της αλλά για την ίδια την Ευρώπη. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές της Ευρώπης. Η κρίση δεν επηρεάζει μόνο την Ελλάδα. Επηρεάζει όλο τον πλανήτη. Επηρεάζει την Ευρώπη και την οδηγεί σε βήματα πίσω» συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Καταλήγοντας ευχήθηκε στον απερχόμενο Πρόεδρο μακροημέρευση και του είπε «Εύχομαι εκείνος που θα με διαδεχθεί να πει σε εμένα αυτά που σας είπα και εγώ»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ