Σήμερα η απολογία Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ - iefimerida.gr

Σήμερα η απολογία Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λίστα Λαγκάρντ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για την υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ απολογείται σήμερα, Πέμπτη, στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε την Τετάρτη με καταθέσεις μαρτύρων υπεράσπισης, λιγότερων από όσους είχαν αρχικά δηλωθεί, καθώς ο κ. Παπακωνσταντίνου μέσω των συνηγόρων του δήλωσε ότι παραιτείται από την εξέταση των δύο μαρτύρων υπεράσπισης που είχε ζητήσει, και ως εκ τούτου θα απολογηθεί την Πέμπτη.

Χθες, ως πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ο Παναγιώτης Πάτσης, ορκωτός λογιστής, ο οποίος χαρακτήρισε αόριστες τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ που καταλόγισαν στους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου αποκρυβείσα ύλη φορολογητέα 6.000,000 ευρώ. «Δεν δόθηκε στους φορολογούμενους συγγενείς ο επαρκής χρόνος για να συλλέξουν στοιχεία. Είχαν δώσει προθεσμία μόλις 10 ημέρες. Στην πρακτική δίδονται περισσότερες. Τουλάχιστον δύο μήνες για να μαζέψουν στοιχεία 15 ετών. Είχαν ζητήσει παράταση αλλά δεν δόθηκε» είπε ο μάρτυρας, ο οποίος προσέθεσε ότι είχαν δοθεί και έγγραφες εξηγήσεις καθώς και παραστατικά, τα οποία όμως δεν ελήφθησαν υπόψη από τις φορολογικές αρχές.

Η υπεράσπιση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου έμεινε και σε μία ακόμη πλημμέλεια του ΣΔΟΕ, το οποίο όπως είπε εμφανίζει το ζεύγος Ελένη Παπακωνσταντίνου και Συμεών Συκιαρίδη να έχουν περιούσια από το 1997 ενώ είναι παντρεμένοι από το 1987. «Πώς ζούσαν μέχρι τότε; Με την ελεημοσύνη της Εκκλησιάς;» είπε ο κ. Τάκης Βασιλακόπουλος, εμφανώς ενοχλημένος από την έκθεση του ΣΔΟΕ.

O δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο Σωκράτης Κάτσικας, καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Αν υπήρχε το αρχικό CD με τη λίστα Λαγκάρντ, το οποίο απεστάλη από τη Γαλλία, αλλά -όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου- χάθηκε, ενδεχομένως -με επεξεργασία- να έδινε κάποια στοιχεία, απάντησε σε σχετικό ερώτημα του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο κ. Κάτσικας πρόσθεσε ότι «σίγουρα αυτό που θα έδινε κάποια στοιχεία είναι το στικάκι, πάνω στο οποίο έγινε η μεταγραφή του αρχικού CD».

Σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής ημερομηνιών κατά τη μεταφορά από ένα αρχείο σε άλλο (π.χ. από CD σε στικάκι), ο μάρτυρας είπε ότι οι αλλαγές δεν μπορούν φανούν στις αποθηκευτικές μονάδες (CD, στικάκι, κ.λπ.). Η αλλαγή ημερομηνίας μπορεί να φανεί μόνο στον υπολογιστή και αυτό κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, τόνισε, προσθέτοντας ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος για να σβήσει το περιεχόμενο ενός σκληρού δίσκου υπολογιστή είναι να γίνει επτά φορές format στην κεντρική μονάδα.

Σε ερώτηση μέλους του δικαστηρίου εάν από ένα αρχείο, όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, διαγραφούν ορισμένα αρχεία, θα υπάρξει αυτόματη αναρρύθμιση των υπολοίπων αρχείων, η απάντηση του κ. Κάτσικα ήταν θετική. Ναι, στην περίπτωση αυτή, γίνεται αυτόματη αναρρύθμιση των αρχείων, είπε ο μάρτυρας.

Ακολούθως σε ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης εάν τα αρχεία έχουν αύξοντα αριθμό, ο μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ