«Πόλεμος» για τα Ταμεία: Με νόμο παίρνει τα αποθεματικά η κυβέρνηση – Πρώτη αντίδραση από τους δικηγόρους

Αρχίζει ο «πόλεμος» για τα αποθεματικά των Ταμείων, τα οποία έχει δηλώσει η κυβέρνηση ότι θα αξιοποιήσει ως μέρος της διαδικασίας εσωτερικού δανεισμού για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν.

Μάλιστα, από το υπουργείο Εργασίας διαρρέεται ότι η διαδικασία για τα αποθεματικά θα καταγραφεί σε τροπολογία η οποία θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά σε σημερινά δημοσιεύματα περί υποχρεωτικής τοποθέτησης των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην Τράπεζα της Ελλάδος, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Εργασίας διευκρινίζουν τα εξής:

  • Η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων μέσω ρέπος μικρής διάρκειας είναι συνήθης, φερέγγυα και διάφανη πρακτική των ίδιων των διοικήσεών τους.
  • Οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ασφαλιστικών Ταμείων, εφόσον το επιθυμούν, με κριτήριο την καλύτερη δυνατή και ασφαλέστερη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων τους.
  • Τα «αποκλειστικά» δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποχρεωτική τοποθέτηση των ρευστών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων στην ΤτΕ, συντηρούν την αδικαιολόγητη και ακατάσχετη κινδυνολογία, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προκαλούν σύγχυση. Η τροπολογία που αναμένεται να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αφενός θα περιγράφει τη διαδικασία εσωτερικού δανεισμού και αφετέρου θα εξασφαλίζει τα λεφτά των ταμείων, αν και εφόσον αυτά αξιοποιηθούν μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας.
  • Ολα τα παραπάνω δεν έχουν σχέση με τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι κουμπαράς των ασφαλισμένων, τον οποίο λεηλάτησαν με το PSI οι μνημονιακές κυβερνήσεις και που η κυβέρνησή μας θα αποκαταστήσει σταδιακά μέσω του Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης».

Πρώτη αντίδραση από τους δικηγόρους: «Μπλοκάρουν» την ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία τους

Ωστόσο, η πρώτη σημαντική αντίδραση έρχεται από τους δικηγόρους, ο οποίοι καλούν τον πρόεδρο και το ΔΣ του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων να μην δεχθούν να δώσουν τα αποθεματικά του Ταμείου τους.

Αναλυτικά:

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων ημερών, σχετικά με τη χρήση των διαθεσίμων, των αποθεματικών ή άλλων ποσών των ασφαλιστικών Ταμείων για την εξυπηρέτηση χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, απέστειλε δια του προέδρου της Β. Αλεξανδρή, επιστολή προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, με την οποία τους καλεί, σε περίπτωση που τεθεί τέτοιο θέμα στο ΕΤΑΑ:

  • να απόσχουν από οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια και 
  • να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής».

Στρατούλης: Θα γίνει έλεγχος για τις αναλογιστικές μελέτες

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, σχολίασε τις πρωινές δηλώσεις του Γιώργου Ρωμανιά, αναφορικά με τα στοιχεία στα οποία βασίστηκαν οι αναλογιστικές μελέτες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο κ. Στρατούλης σημείωσε ότι η καταγγελία του κ. Ρωμανιά είναι σοβαρή και πως θα γίνουν έλεγχοι και ίσως σταλούν κάποια στοιχεία στον εισαγγελέα.

«Ο,τι χρειαστεί από ελέγχους θα το κάνουμε. Και αν χρειαστεί να σταλούν κάποια πράγματα στον Εισαγγελέα, θα σταλούν. Για την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Φαίνεται πως οι μνημονιακές κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι μελέτες και δημιουργούσαν πανικό στους πολίτες, με στόχο να δικαιολογούν τις σφαγιαστικές μειώσεις συντάξεων, τις οποίες συμφωνούσαν με την τρόικα. Εμείς επισημαίνουμε τις πολιτικές ευθύνες και αν χρειαστεί και οτιδήποτε άλλο, θα το κάνουμε».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ