Ασχημα τα μαντάτα από τον Προϋπολογισμό: Εκτός τροχιάς τα δημόσια οικονομικά από τον Ιανουάριο - iefimerida.gr

Ασχημα τα μαντάτα από τον Προϋπολογισμό: Εκτός τροχιάς τα δημόσια οικονομικά από τον Ιανουάριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτός τροχιάς από τον πρώτο μήνα φαίνεται ότι τέθηκαν τα δημόσια οικονομικά, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και πλέον η προσοχή στρέφεται στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το πόσο πιο χαμηλά θα τεθεί τελικά ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το... κοντέρ πρέπει να γράψει στο τέλος του έτους 5,6 δισ. ευρώ ήτοι 3% του ΑΕΠ, δηλαδή σε διπλάσια επίπεδα από το 2014. Ωστόσο, η χρονιά δεν ξεκίνησε με τις καλυτερες προϋποθέσεις, αφού το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στα 419 εκατ. ευρώ έναντι 1,877 δισ ευρώ πέρσι.

Το σοβαρότερο πρόβλημα- όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο- εντοπίζεται στους Οργανισμούς Κοινωνικούς Ασφάλισης, όπου εξαρχής είχε υπολογιστεί ότι στο τέλος του 2015 θα υπάρχει έλλειμμα 898 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις αυτές ενδεχομένως θα αποδειχθούν αισιόδοξες, αφού από την αρχή της χρονιάς καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα 83 εκατ. ευρώ- έναντι πλεονάσματος 37 εκατ. ευρώ πέρσι- που οφείλεται κυρίως στην υστέρηση των εισφορών κατά 341 εκατ. ευρώ και στην υπέρβαση των κοινωνικών παροχών κατά 195 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο.

Η εικόνα... ασφυξίας στα κρατικά ταμεία αποτυπώνεται και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Συνολικά, εκκρεμείς πληρωμές και επιστροφές φόρου διατηρήθηκαν στα περίπου ίδια επίπεδα, δηλαδή στα 3,7 δισ ευρώ. Ειδικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από πληρωμές αυξήθηκαν, όμως, κατά 100 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα, φτάνοντας στα 3,1 δισ ευρώ και αυτό οφείλεται στα χρέη του ΕΟΠΥΥ που "σκαρφάλωσαν" στα 1,228 δισ ευρώ και των νοσοκομείων που έφτασαν στα 708 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα των κρατικών ταμείων

Πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης (ετήσιος στόχος: 5,595 δισ ευρώ)

Ιανουάριος 2014: 1,877 δισ ευρώ

Ιανουάριος 2015: 419 εκατ. ευρώ

Ασφαλιστικά Ταμεία (ετήσιος στόχος: - 898 εκατ. ευρώ)

Ιανουάριος 2014: 537 εκατ. ευρώ

Ιανουάριος 2015: - 83 εκατ. ευρώ

  • εισφορές: - 341 εκατ. ευρώ από πέρσι
  • παροχές: + 195 εκατ. ευρώ από πέρσι

Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις Δημοσίου: 3,754 δισ ευρώ

  • ΕΟΠΥΥ: 1,228 δισ ευρώ
  • νοσοκομεία: 708 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ