Αλβανία: Επεστράφη στην οικογένεια Βρετανού αγνοούμενου του Β' Παγκόσμιου η βέρα του - iefimerida.gr

Αλβανία: Επεστράφη στην οικογένεια Βρετανού αγνοούμενου του Β' Παγκόσμιου η βέρα του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AFP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο λοχίας Τζον Τόμσον, μηχανικός πτήσεων ειδικών αποστολών των βρετανικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, θεωρείτο αγνοούμενος για περισσότερα από 70 χρόνια.

Τη Δευτέρα, όμως, η βέρα του μαζί με ένα κουτί με συντρίμμια από το βομβαρδιστικό Halifax, στο οποίο επέβαινε και το οποίο, όπως προέκυψε τελικά, συνετρίβη, «επέστρεψε» στην 92χρονη αδελφή του Ντόροθι Γουέμπστερ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press που προβλήθηκε από το αμερικανικό δίκτυο ABC.

Το αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν συνολικά επτά άτομα συνετρίβη στην Αλβανία στις 29 Οκτωβρίου 1944, ενώ μετέφερε βοήθεια στις δυνάμεις που πολεμούσαν κατά των ναζί. Το δαχτυλίδι εντοπίστηκε το 1960 από τον Γιάχο Τζάλα, σε ορεινή περιοχή, στην Αλβανία, περίπου 40 χλμ βόρεια των Τιράνων. Ο Τζάλα που πλέον δε βρίσκεται στη ζωή, κράτησε το δαχτυλίδι και το έκρυψε στο σπίτι του, καθώς φοβόταν να το δείξει στις τότε κομμουνιστικές αρχές, ενώ αργότερα ζήτησε από τον γιο του Τζεμίλ, να αναζητήσει την οικογένεια του ιδιοκτήτη.

Όντως ο Τζεμίλ, μετά το θάνατο του πατέρα του, ήρθε σε επικοινωνία με τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, οι οποίες άρχισαν να μαζεύουν στοιχεία γύρω από το δαχτυλίδι. ΤΟ στοιχείο που βοήθησε την έρευνά τους να προχωρήσει ήταν η επιγραφή "Joyce&John" που ήταν χαραγμένη στο εσωτερικό της βέρας.

Ύστερα από ένα τρίμηνο, η βρετανική πρεσβεία επιβεβαίωσε ότι ιδιοκτήτης του δαχτυλιδιού είναι ο Τόμσον και ενημέρωσε για την τύχη του την οικογένειά του καθώς και τις οικογένειες των άλλων έξι ατόμων που επέβαιναν στο ίδιο αεροσκάφος.

Αλβανία: Επεστράφη στην οικογένεια Βρετανού αγνοούμενου του Β' Παγκόσμιου η βέρα του | iefimerida.gr 0

Η Ντόροθι Γουέμπστερ παραλαμβάνει το δαχτυλίδι του αδερφού της.

«Περιμέναμε 70 χρόνια. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είμαστε εδώ, σήμερα, τιμώντας το γεγονός αυτό, ύστερα από τόσο καιρό», δήλωσε η 92χρονη Ντόροθι Γουέμπστερ που παραβρέθηκε στη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αλβανικό υπουργείο Άμυνας μια και η σύζυγός του αδερφού της που παντρεύτηκε λίγο μετά την εξαφάνισή του δε βρίσκεται πια στη ζωή.

«Όλα αυτά τα χρόνια ήταν μια ιστορία απώλειας», ανέφερε, από την πλευρά του, ένας από τους γιους της 92χρονης, ο Άλαν Γουέμπστερ. «Γνωρίζουμε πλέον σχεδόν όλα όσα συνέβησαν. Υπάρχει μια αίσθηση πως “έκλεισε”. Γνωρίζουμε πού είναι ο Τζον. Είναι κάπου εκεί, στα βουνά», πρόσθεσε.

Ο αδελφός του Άλαν, Μπράιαν Γουέμπστερ, ανέφερε πως η γιαγιά κι ο παππούς του δεν κλείδωναν ποτέ το σπίτι τους στο Μάτλοκ, στην επαρχία Ντέρμπισαϊρ, στη Μ. Βρετανία, επειδή περίμεναν τον αγνοούμενο γιο τους. Οι βρετανικές αρχές δεν τους είπαν ποτέ, τίποτα για τον Τζον Τόμσον καθώς συμμετείχε σε «μυστική αποστολή στην Αλβανία» ανέφερε η οικογένεια του Βρετανού λοχία.

Ο Τζεμίλ Τζάλα, από την πλευρά του, δήλωσε ανακουφισμένος για το γεγονός ότι μπόρεσε να εκπληρώσει την επιθυμία του πατέρα του και να επιστρέψει το δαχτυλίδι στην οικογένεια του ιδιοκτήτη του.

«Θα πάω στον τάφο του και θα του πω να αναπαυθεί εν ειρήνη, αφού η επιθυμία του έχει εκπληρωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ