Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο - iefimerida.gr

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Χάρι Χόλε είναι ένας άνδρας του οποίου οι πράξεις υπαγορεύονται τόσο από τις καλές όσο και από τις κακές του πλευρές.

Πιστεύει και συγχρόνως δεν πιστεύει στο λειτούργημά του ως εκπροσώπου του νόμου και, κατά καιρούς, τα συναισθήματά του ανατρέπουν τη θεμελιώδη του πίστη σ’ ένα κράτος δικαίου και στις αρχές του. Καμιά φορά, σαν τον κυνηγό που κυριαρχείται από έντονο μίσος και είναι απρόθυμος να υποχωρήσει, συμπεριφέρεται σχεδόν σαν άγριο θηρίο. Είναι επίσης ικανός, πολλές φορές, να νιώσει συμπάθεια ή ακόμη και συγγένεια με όσους παραβιάζουν τους νόμους. Ο Χάρι Χόλε είναι ένας ήρωας με ελαττώματα. Και όπως κάθε ήρωας άξιος του ονόματός του, έχει κι αυτός την αχίλλειο πτέρνα του. Στην περίπτωσή του είναι το αλκοόλ. Κανονικά αποφεύγω να ανακοινώνω τα σχέδια μου για τον Χάρι, μπορώ ωστόσο να αποκαλύψω πως το άμεσο μέλλον του δείχνει ζοφερό» γράφει ο Τζό Νέσμπο για τον ήρωά του. Και κρατάει την υπόσχεσή του καθώς οι περιπέτειες του Χόλε είναι η μια πιο σκοτεινή από την άλλη.

Τo πρώτο μυθιστόρημα του Τζο Νέσμπο που μεταφράστηκε στα ελληνικά ήταν «Ο Κοκκινολαίμης». Το βιβλίο αυτό κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ορφέας, έναν μικρό εκδοτικό οίκο που ειδικευόταν στη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. «Ο Κοκκινολαίμης» συζητήθηκε στους κύκλους των φανατικών των αστυνομικών χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στους αναγνώστες. Ήταν μάλλον νωρίς. Ακολούθησε το φαινόμενο Στίγκ Λάρσον , το «Κορίτσι με το τατουάζ» και η τριλογία «Μιλένιουμ», που γνώρισαν τεράστια επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο κι έφτασε μέχρι το «δύσκολο» Χόλυγουντ. Η σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία κέρδισε χιλιάδες φανατικούς αναγνώστες και στη χώρα μας.
Η επόμενη περιπέτεια του Χόλε «Νέμεσις» κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο μαζί με το «Αστέρι του διαβόλου» και τον «Λυτρωτή» και λανσαρίστηκε ως τριλογία. Μάλιστα ο Τζο Νέσμπο «συστήθηκε» στο ελληνικό κοινό ως ο νέος Στίγκ Λάρσον. Η «τριλογία» σκαρφάλωσε με άνεση στις πρώτες θέσεις των best seller κάνοντας τον Τζο Νέσμπο έναν από τους πιο επιτυχημένους ξένους συγγραφείς και στη χώρα μας. Οι περιπέτειες του Χάρι Χόλε δεν εκδόθηκαν στα ελληνικά με τη σειρά που γράφτηκαν ─«Οι Κατσαρίδες», η τελευταία περιπέτεια του Χόλε που κυκλοφόρησε στα ελληνικά, εκδόθηκε στη Νορβηγία το 1998 και είναι ουσιαστικά το δεύτερο βιβλίο της σειράς. Ας δούμε λοιπόν με τη σειρά όλες της περιπέτειες του μοναχικού και αντισυμβατικού ντετέκτιβ:

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 0


Η 1η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ
Ο τόπος: Σίδνεϊ, Αυστραλία
Η υπόθεση: Μια νεαρή, διάσημη και πλούσια Νορβηγίδα δολοφονείται στο Σίδνεϊ. O Χάρι Χόλε πηγαίνει στην Αυστραλία για να παρακολουθήσει την έρευνα με ρητές οδηγίες να μην μπλέξει. Θα μπλέξει. Θα γίνει φίλος με τον επιθεωρητή που ηγείται της έρευνας, θα γνωρίσει κι έναν από τους μάρτυρες και θα ανακαλύψει ότι η κοπέλα είναι το τελευταίο θύμα ενός ψυχοπαθή σίριαλ κίλερ. Για βρει τον δολοφόνο ο Χάρι θα βυθιστεί στη μυθολογία των Αβοριγίνων.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 1

Η 2η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
ΟΙ ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ

Ο τόπος: Μπανγκόκ
Η υπόθεση: Ο πρέσβης της Νορβηγίας στην Ταϋλάνδη και στενός φίλος του πρωθυπουργού της χώρας βρίσκεται δολοφονημένος σε έναν οίκο ανοχής στην μακρινή Μπανγκόκ. Η Κυβέρνηση, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει το σκάνδαλο, στέλνει τον Χόλε για να κουκουλώσει την υπόθεση. Ο Χάρι παραδομένος στο αλκοόλ, διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται για τυχαίο φόνο και προσπαθεί να εξιχνιάσει μια υπόθεση που κανείς δεν είναι διατεθειμένος να λύσει.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 2

Η 3η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
Ο ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ

Ο τόπος: Λένινγκραντ, Βιέννη, Όσλο
Ο χρόνος: 1942-1944, 1999-2000
Η υπόθεση: Ο Χάρι Χόλε κάνει μια γκάφα εν ώρα υπηρεσίας, η υπηρεσία του τον μετακινεί και του αναθέτει μια ανιαρή παρακολούθηση νεοναζιστών στο Όσλο. Σύντομα η ερευνά του θα τον οδηγήσει στην πιο σκοτεινή περίοδο της νορβηγικής ιστορίας ─ τότε που τα μέλη της κυβέρνησης συνεργάστηκαν με τους ηγέτες της ναζιστικής Γερμανίας και τα νορβηγικά στρατεύματα πολέμησαν για τον Χίτλερ στο Ανατολικό Μέτωπο. Ο δολοφόνος είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει τη δική του δικαιοσύνη. Στο μεταξύ ο Χάρι γνωρίζει τη γυναίκα της ζωής του, τη Ράκελ.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 3

Η 4η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
ΝΕΜΕΣΙΣ

Ο τόπος: Όσλο, Βραζιλία
Η υπόθεση: Η Ράκελ λείπει στη Ρωσία και ο Χάρι πηγαίνει για φαγητό στην παλιά του φίλη Άννα. Ακολουθεί ένα γερό μεθύσι. Ο Χάρι ξυπνάει το πρωί με χανγκόβερ και δεν θυμάται τίποτε. Η Άννα βρίσκεται δολοφονημένη και ο Χάρι είναι ο βασικός ύποπτος. Ξεκινάει λοιπόν ο αγώνας για να λύσει το μυστήριο και να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Στο μεταξύ πρέπει να ανακαλύψει και τον κουκουλοφόρο ληστή τραπεζών που τρομοκρατεί την πόλη. Ο Χάρι θα φτάσει μέχρι τη Βραζιλία.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 4

Η 5η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Ο τόπος: Όσλο
Η υπόθεση: Ένα ασφυκτικά ζεστό καλοκαίρι στο Όσλο, η αστυνομία έχει να λύσει έναν αιματοβαμμένο γρίφο: πέντε τα δάχτυλα του χεριού, πέντε οι ακμές του αστεριού και κάθε πέντε μέρες ένα νέο θύμα. Ο Χάρι Χόλε έχει πάλι προβλήματα με το ποτό και βρίσκεται σε δυσμένεια στην υπηρεσία του. Θα χρειαστεί να δουλέψει με τον ορκισμένο εχθρό του Τομ Βόλερ για να λύσει την υπόθεση. Ο Χάρι βρίσκεται κυνηγημένος και αναγκάζεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 5

Η 6η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
Ο ΛΥΤΡΩΤΗΣ

Ο τόπος: Όσλο
Η υπόθεση: Παραμονή Χριστουγέννων στο Όσλο, σε μια υπαίθρια συναυλία, ένας στρατιώτης πέφτει νεκρός από μια σφαίρα που τον βρίσκει στο κεφάλι. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει το γιατί. Ο πληρωμένος δολοφόνος απλώς έχει κάνει λάθος. Είναι αποφασισμένος να επανορθώσει. Ο Χάρι Χόλε καλείται να εντοπίσει τον ελεύθερο σκοπευτή, έναν βετεράνο του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 6

Η 7η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

Ο τόπος: Όσλο
Η υπόθεση: Μια γυναίκα εξαφανίζεται και καθώς ο Χάρι Χόλε ξεκινά την έρευνα διαπιστώνει έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό γυναικών που αγνοούνται τα τελευταία χρόνια. Καθαρός από το ποτό και σε τρομερή φόρμα, ο Χάρι θα αναλάβει την καταδίωξη του σίριαλ κίλερ. Η εμπλοκή του στην υπόθεση θα γίνει εντελώς προσωπική και θα έχει άμεσες συνέπειες στην εξέλιξη της ζωής του.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 7

Η 8η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
Η ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ

Ο τόπος: Χονγκ Κονγκ, Όσλο
Ο Χάρι Χόλε έχει παραιτηθεί από την Αστυνομία και βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, χαμένος ανάμεσα στο όπιο και στο αλκοόλ, προσπαθώντας να γιατρέψει τις πληγές που του άφησε η υπόθεση με το Χιονάνθρωπο. Ένα οικογενειακό θέμα τον φέρνει πίσω στην πατρίδα. Στο Όσλο, δύο γυναίκες βρίσκονται πνιγμένες στο ίδιο τους το αίμα και η τρίτη κρεμασμένη από τον βατήρα της πισίνας. Ολόκληρη η χώρα είναι αναστατωμένη και ο Χάρι δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 8

Η 9η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
Ο ΦΑΝΤΟΜΑΣ

Ο τόπος: Όσλο
Η υπόθεση: Ο Γκούστο, ένα πρεζόνι που κυκλοφορεί τις νύχτες στην σκοτεινή πλευρά της πόλης, βρίσκεται δολοφονημένος. Βασικός ύποπτος είναι ο Όλεγκ, ο γιος της Ράκελ, ο οποίος έχει μπλέξει με ναρκωτικά. Ο Όλεγκ είναι ο γιος που ο Χάρι δεν απέκτησε ποτέ. Ο Χάρι τον επισκέπτεται στη φυλακή και αναλαμβάνει μια μοναχική και δύσκολη έρευνα που περιλαμβάνει πολλά ναρκωτικά, πολύ αίμα, πολλές εξαφανίσεις και έναν άντρα-φάντασμα που κυριαρχεί στις βρώμικες νύχτες του Όσλο.

Χάρι Χόλε: Ο αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Τζο Νέσμπο | iefimerida.gr 9

Η 10η περιπέτεια του Χάρι Χόλε
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ο τόπος: Αστυνομία
Η υπόθεση: Ένας δολοφόνος τριγυρνά στους δρόμους του Όσλο και σκοτώνει αστυνομικούς, τιμωρώντας τους για τα εγκλήματα που δεν κατάφεραν να εξιχνιάσουν. Οι φόνοι είναι βίαιοι, η πόλη είναι αναστατωμένη. Η αστυνομία ζητάει τη βοήθειά του καθώς ο ίδιος έχει ανακατευτεί με τις πιο σημαντικές έρευνες και γνωρίζει πολύ καλά τα εγκλήματα των τελευταίων χρόνων. Ο Χάρι θέλει να διατηρήσει τις αποστάσεις του από την αστυνομία, αλλά όταν μια στενή του φίλη και συνεργατιδα δολοφονείται, αποφασίζει να αναλάβει δράση.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Τζο Νέσμπο και τα βιβλία του μπορείτε να βρείτε στο www.metaixmio.gr και στο επίσημο site του συγγραφέα www.jonesbo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ