Εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι άπειρη, παίζει με τη φωτιά και μπορεί να καεί - iefimerida.gr

Εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι άπειρη, παίζει με τη φωτιά και μπορεί να καεί

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος για την πορεία της ευρωζώνης αν πρώτα δεν λυθεί το ελληνικό ζήτημα.

Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στο άρθρο της η Αντριάνα Τσερετέλι στην οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ένωσης των Ιταλών Βιομηχάνων.

Συγκεκριμένα, η Τσερετέλι στο άρθρο της «Το στενό πέρασμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ανάκαμψη», υποστηρίζει ότι αν και η ελληνική οικονομία αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά πολλούς, το να ασχοληθεί η ευρωζώνη μαζί της αντί με την ανάπτυξη, την ανεργία, την ανταγωνιστικότητα θα θεωρούταν «χάσιμο χρόνου», αντ΄αυτού «τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι».

Το ελληνικό παιχνίδι είναι εξ ολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα ευρωπαϊκό ζήτημα

«Το ελληνικό παιχνίδι είναι και παραμένει ένα εξ ολοκλήρου και αδιαμφισβήτητα ευρωπαϊκό ζήτημα» υποστηρίζει η Ιταλίδα δημοσιογράφος, επισημαίνοντας πως «η αλληλεξάρτηση σε οικονομικό, δημοσιονομικό, ακόμα και πολιτικό επίπεδο είναι τώρα τόσο διαδεδομένη που επιτρέπει ακόμη και σε έναν ασήμαντο παίκτη να μπορεί να ταρακουνήσει τους θεσμούς και να προκαλέσει μια συνολική καταστροφή».

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει στην τάξη, αλλά όχι με τελεσίγραφα

Για την Τσερετέλι, «αυτός είναι ο λόγος γιατί η μάχη του Γιάνη Βαρουφάκη κατά του Eurogroup πρέπει να σταματήσει και δεν μπορεί να λαμβάνεται υπόψη ελαφρά τη καρδία. Αυτός είναι ο λόγος που η κλήση στην ευρωπαϊκή τάξη της κυβέρνησης Τσίπρα είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν μπορεί να γίνει σαν τελεσίγραφο χωρίς καμία νομιμοποίηση ή σε σκληρούς τόνους».

Πάντως, σύμφωνα με την «Il Sole 24 Ore», «έπειτα από επτά χρόνια ισχνών αγελάδων, η ευρωζώνη φαίνεται πως επιτέλους βλέπει ένα φως σταδιακής ανάκαμψης» και σε αυτό συμβάλλουν και διάφοροι άλλοι παράγοντες άσχετοι με την ακολουθούμενοι πολιτική, όπως η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η πτώση του ευρώ σε χαμηλό 12ετίας, αλλά και η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, κατά την ιταλική οικονομική εφημερίδα, «η απόφαση που πάρθηκε στις Βρυξέλλες η οποία δίνει το πολιτικά το πράσινο φως για το Σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή χρήση 315 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, με σκοπό την αναζωογόνηση των επενδύσεων», είναι μια απόφαση που συμβάλλει σε αυτή την αισιοδοξία.

Δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία για την ευρωζώνη αν δεν λυθεί το ελληνικό ζήτημα

Ωστόσο, «είναι δύσκολο κανείς να αφεθεί στην αισιοδοξία, να στοιχηματίσει στην επιστροφή της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό ιδεώδες εντός ΕΕ, μέχρι το ελληνικό δίλημμα να λυθεί»,υποστηρίζει η δημοσιογράφος της «Il Sole 24 Ore» και διευκρινίζει πως όταν αναφέρεται στη λύση του ελληνικού προβλήματος εννοεί «την ουδετεροποίηση του κινδύνου από μια επέκταση της αστάθειας» της χώρας του νότου.

Μπορεί το Grexit να έχει ξεπεραστεί, αλλά το Graccident κάνει την Ευρωπη να κρατά την αναπνοή της

Και συνεχίζει, επισημαίνοντας πως «αν και το “Grexit” [...] φαίνεται να έχει ξεπεραστεί μέσα στην ευρωζώνη, επειδή οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι από τα οφέλη, τώρα είναι το “Graccident” αυτό που έχει κάνει τους πάντες να κρατούν την αναπνοή τους». «Εν ολίγοις, αυτό αναφέρεται στον φόβο πως αν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να παίζει με τη φωτιά, τότε χωρίς να το θέλει θα καεί, προκαλώντας μια άτακτη χρεοκοπία, εξ αιτίας της απειρίας της και της στέρησης ρεαλισμού» τονίζει η Τσερετέλι.

Χωρίς την επανάκτηση μιας συναίνεσης εντός ΕΕ, είναι σχεδόν αδύνατη η οριστική έξοδος από την κρίση

Ετσι, κατά την Ιταλίδα δημοσιογράφο, «προκειμένου η Ευρώπη να σώσει τον εαυτό της, καλείται συνεχώς να επιδείξει υπομονή και μια αίσθηση ευθύνης και μέτρου, κάτι που δεν συναντάται συχνά στους ηγέτες της». «Χωρίς την επανάκτηση μιας συναίνεσης, από την κορυφή μέχρι κάτω, που θα είναι λαϊκή και δημοκρατική παρά ελιτίστικη, αναφορικά με τους κανονισμούς και τις συνθήκες, είναι σχεδόν αδύνατο να πιστέψει κανείς πως θα υπάρξει οριστική έξοδος από την κρίση» εκτιμά η Τσερετέλι.

Οσο για τους χειρισμούς του Ελληνα πρωθυπουργού, η οικονομική συντάκτρια της «Il Sole 24 Ore» επισημαίνει: «Η Ελλάδα του Τσίπρα έχει απεγνωσμένα την ανάγκη για ευρωπαϊκή βοήθεια, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει. Ομως η Ευρώπη έχει μια εξίσου επιτακτική ανάγκη να κρατηθεί στη ζωή και ταυτόχρονα να επαναφέρει τη συναίνεση, ώστε να αποφύγει να καλυφθεί από σκοτάδι. Στην Αθήνα, η άνοδος στην εξουσία του ριζοσπαστικού ΣΥΡΙΖΑ είναι το αποτέλεσμα των τιμωρητικών υπερβολών και της τυφλής ευρωπαϊκής σκληρότητας».

Μάλιστα, κατά την Τσερετέλι, η απίστευτα σκληρή στάση των εταίρων απέναντι στην Ελλάδα «δεν είναι ένα απομονωμένο φαινόμενο». Τα παραδείγματα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας είναι μόνο μερικά δείγματα της ευρωπαϊκής σκληρότητας, ενώ η Ιταλίδα δημοσιογράφος δεν παραλείπει να αναφέρει πως ακόμη και η Ιρλανδία έφαγε ένα μικρό ευρωπαϊκό χαστούκι.

Καταλήγοντας, η συντάκτρια της οικονομικής ιταλικής εφημερίδας, επισημαίνει ότι «η διαδρομή που έχει χαραχθεί μεταξύ των παραχωρήσεων που πρέπει ακόμη και απρόθυμα να γίνουν, προκειμένου η ένωση να ξαναγυρίσει στο “μαζί” και της ανάγκης να διατηρηθεί μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή διακυβέρνηση είναι πολύ στενή. Και σε αυτό έχει συντελέσει επειδή η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις επιβλήθηκαν χωρίς να είναι προαιρετικές, ώστε να καταστεί η ποσοτική χαλάρωση πράγματι αποτελεσματική. Κατά συνέπεια, το μονοπάτι πρέπει να διανυθεί με μια αίσθηση ισορροπίας και πίστης, επειδή επί του παρόντος δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις».

Εφημερίδα των Ιταλών βιομηχάνων: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι άπειρη, παίζει με τη φωτιά και μπορεί να καεί | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ευρωζώνη Ελλάδα grexit Graccident ανάκαμψη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ