Γκάλοπ των Financial Times: Κορυφαίοι επενδυτές του City προειδοποιούν για το χάος που θα προκαλέσει ένα Grexit - iefimerida.gr

Γκάλοπ των Financial Times: Κορυφαίοι επενδυτές του City προειδοποιούν για το χάος που θα προκαλέσει ένα Grexit

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ονομαστοί «financiers» του Λονδίνου, οι άνθρωποι δηλαδή που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλα ποσά εξ ονόματος κυβερνήσεων ή μεγάλων οργανισμών ή εταιρειών, προειδοποιούν πως οι επενδυτές δεν πρέπει να υποτιμούν το χάος ποου θα προκληθεί σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο των Financial Times που διεξήγαγε γκάλοπ μεταξύ των κορυφαίων του City, η άμεση οικονομική επίπτωση από ένα Grexit έχει μετριαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι τράπεζες έχουν περιορίσει τα ανοίγματά τους. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα τραπεζιτών, ασφαλιστών, επενδυτών και ανθρώπων που κιν ούνται στην ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα που βλέπουν λίγο διαφορετικά τα πράγματα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του FT City Network, -το φόρουμ των Financial Times όπου μετέχουν πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι από την τραπεζική, την ασφαλιστική, την επενδυτική και ευρύτερα την επιχειρηματική κοινότητα–, οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες για τους κινδύνους που εγκυμονούν.

Αποδόμηση της Ευρωζώνης

Όλοι αυτοί προειδοποιούν πως οι μεγαλύτερες απειλές έχουν να κάνουν με την αποδόμηση της Ευρωζώνης και την ΕΕ. Ο Ξαβιέ Ρολέ, διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου αναφέρει: «Ούτε η Ευρωζώνη, ούτε ίσως ακόμη και η ΕΕ δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν από μια άτακτη φυγή της Ελλάδας». Ο Τιντγιάνε Τιάμ, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential συμπληρώνει: «Οι χρηματοπιστωτικές αγορές φαίνονται αρκετά χαλαρές σχετικά με ένα πιθανό Grexit. Είτε πιστεύουν πως δεν θα συμβεί, είτε ότι δεν θα έχει σημασία. Αυτή η άποψη αξίζει να αμφισβητηθεί».

Οι προειδοποιήσεις συνεχίζονται από τον πρόεδρος των Mark and Spencer, Ρόμπερτ Σουάνελ που λέει: «Το Grexit θα επιταχύνει τη διάλυση της Ευρωζώνης», ενώ ο σερ Ρότζερ Καρ της BAE Systems λέει: «Θα ήταν ένα σημάδι προς τους άλλους να ακολουθήσουν τους καιρούς στεναχώριας».

To αρνητικό σενάριο

Όπως σημειώνουν οι FT, καίτοι η Ελλάδα έχει συνάψει συμφωνία με τους εταίρους της αυτή τη στιγμή βλέπει τα μετρητά να εξαντλούνται και αντιμετωπίζει δυσκολίες να αποπληρώσει τα χρέη της. Από την μεριά τους, οι δανειστές με προεξάρχουσα τη Γερμανία, δεν φαίνεται να χαλαρώσουν τη στάση τους και απαιτούν μεταρρυθμίσεις για να εκταμιευτεί μέρος των χρημάτων της τελευταίας δόσης. Έτσι, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να χρεοκοπήσει, αυτό θα σήμαινε πως θα υπήρχε αναζωπύρωση των καταθετικών εκροών. Αυτό το bank run, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «έξοδο από ατύχημα», επειδή η ΕΚΤ θα αναγκαζόταν να διακόψει τα δάνεια έκτακτης ανάγκης στις αφερέγγυες τράπεζες. Χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ, η Αθήνα θα αναγκαζόταν να εκτυπώσει δικό της νόμισμα για να επανεκκινήσει το χρηματοπιστωτικό τομέα της.

Αυτοκράτορας χωρίς ρούχα

Οι άνθρωποι του City βλέπουν τις διακυμάνσεις των κρατικών ομολόγων και τη γενικότερη κατάσταση και αποφαίνονται πως η συνεχιζόμενη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη μοιάζει με τον αυτοκράτορα που είναι χωρίς ρούχα. Ο επικεφαλής ασφαλιστής της RSA, Στέφεν Χέστερ σημειώνει: «Εάν η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει αρκετές μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να μείνει στο ευρώ, δεν νομίζω πως η ΕΕ θα έπρεπε να ρισκάρει κάποιες απρόβλεπτες συνέπειες. Δηλαδή πολιτικούς κινδύνους που θα είχαν να κάνουν με υπερβολικούς συμβιβασμούς προς την Ελλάδα που αντιστοίχως θα μπορούσαν να σταματήσουν τις μεταρρυθμίσεις σε άλλα κράτη-μέλη». Από την μεριά της η Ελένα Μόρισεϊ, επικεφαλής της Newton, κάνει λόγο για μια τραγωδία, καθώς οι μεταρρυθμίσεις προκάλεσαν μαζική ανεργία ως εκ τούτου προσέφεραν μια «πύρρειο νίκη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit επενδυτές City
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ