Κακή... ξεπατικοτούρα του IRS οι «μυστικοί Ράμπο» του Βαρουφάκη - iefimerida.gr

Κακή... ξεπατικοτούρα του IRS οι «μυστικοί Ράμπο» του Βαρουφάκη

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Όταν ένα μέτρο είναι αποσπασματικό, φέρνει τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα».

Με αυτό τον τρόπο υποδέχθηκαν έμπειροι ελεγκτές την... επιστράτευση φοιτητών, νοικοκυρών και τουριστών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, σημειώνοντας δηκτικά ότι «άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας».

Στην πραγματικότητα το μέτρο αυτό, που συμπεριλήφθηκε στη νέα λίστα Βαρουφάκη, αντιγράφει ή μάλλον προσπαθεί να αντιγράψει αυτό που κάνει για χρόνια το αμερικανικό ΣΔΟΕ, το γνωστό IRS, το οποίο ως γνωστόν είναι ο φόβος και ο τρόμος ακόμα και των πιο μεγάλων επιχειρήσεων.

Το IRS επιστρατεύει τους αποκαλούμενους whistleblowers, οι οποίοι πολύ απλά "καρφώνουν" τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που πέφτουν στην αντίληψη τους. Ποια είναι η αμοιβή τους; Διόλου ευκαταφρόνητη, αφού φτάνει στο 30% των φόρων και προστίμων που "πέφτουν" στις υποθέσεις που "καρφώνουν".

Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Μάλλον όχι, αφού το πλαίσιο της φορολογίας και των φορολογικών ελέγχων είναι τελείως διαφορετικό, χωρίς να λειτουργούν οι ασφαλιστικές δικλείδες που υφίστανται στο αμερικανικό φορολογικό σύστημα, όπου το φόβητρο για τη φοροαποφυγή είναι όντως μεγάλο.

Ακόμα και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν λάθος και τη σκέψη για ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων σε αυτούς τους... μυστικούς Ράμπο, αφού πέρα από τους προφανείς κινδύνους αυθαιρεσίας, ελλοχεύει ο κίνδυνος διαφθοράς ήτοι συναλλαγής κάτω από το τραπέζι, μεταξύ του "ελεγκτή" και του ελεγχόμενου, χωρίς να υπάρχει αυτή τη στιγμή η αναγκαία ασφαλιστική δικλείδα που θα αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Έμπειρα στελέχη του ελεγκτικού μηχανισμού παρατηρούν ότι η λύση στη παράβαση της μη έκδοσης αποδείξεων, δεν είναι τα υπέρογκα πρόστιμα που επιβάλλονται σήμερα, αφού πολύ απλά δεν εισπράττονται ποτέ.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόνο από τα τα πρόστιμα του ΚΒΣ έχουν δημιουργηθεί ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 25 δισ ευρώ! Αυτό που πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι στον επιτόπιο έλεγχο να επιβάλλονται μικρά και εισπράξιμα πρόστιμα (π.χ. 1000 ευρώ), να καταγράφεται η παράβαση και να ακολουθεί έλεγχος εισοδήματος και ΦΠΑ για τα περαιτέρω.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ