Handelsblatt: Δεν ξέρουμε τι θέλουν οι Ελληνες -Ερώτημα αν μπορεί να σωθεί η χώρα

«H ελληνική κυβέρνηση διακυβεύει τις πρώτες επιτυχίες», σημειώνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ο ελληνικός προϋπολογισμός θα μπορούσε να διολισθήσει και πάλι γρήγορα σε αρνητικό πρόσημο, προειδοποιεί επιτακτικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (σ.σ.: Κλάους Ρέγκλινγκ). Και η ΕΚΤ αμφιβάλλει για τη μεταρρυθμιστική πορεία».

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, η Handelsblatt, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους στο Βερολίνο, σημειώνει στο πρωτοσέλιδό της: «Απλά δεν ξέρουμε τι θέλουν οι Έλληνες». Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ θέτει στις εσωτερικές της σελίδες το ερώτημα αν η Ελλάδα «μπορεί ακόμη να σωθεί».

Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «παρά τα δύο πακέτα βοήθειας ύψους σχεδόν 230 δισ. ευρώ, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας παραμένει κακή. […] Το πρόβλημα είναι ότι τα δισ. της βοήθειας δεν διοχετεύθηκαν σχεδόν καθόλου σε μέτρα εκσυγχρονισμού της χώρας, όπως επενδυτικά ή ερευνητικά προγράμματα. Αντ' αυτού η Ελλάδα χρησιμοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να εξοφλήσει παλιά χρέη απέναντι στους πιστωτές της, πιο συγκεκριμένα για να διασώσει ελληνικές τράπεζες. […] Μόλις ένα δέκατο της βοήθειας διοχετεύθηκε στον "κανονικό" ελληνικό προϋπολογισμό», σημειώνει η Handelsblatt.

Μάλιστα, παραθέτει δήλωση ενός εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών δεν είναι καλό, αλλά απαραίτητο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ