Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες] - iefimerida.gr

Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε μια συμβολική κίνηση υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, μια ομάδα από περίπου 20 Αφγανούς άνδρες φόρεσαν μπούργκες και έκαναν πορεία στο κέντρο της Καμπούλ.

Ενα μήνυμα κατά της καταπίεσης των γυναικών παγκοσμίως.

Η κυβέρνηση του κινήματος των Ταλιμπάν μεταξύ 1996 και 2001 είχε επιβάλει σε κάθε γυναίκα του κράτους να φοράει ολόσωμη μπούργκα. Από το 2001 και μετά, όταν οι Ταλιμπάν εκδιώχθηκαν από την εξουσία, άρχισαν να ακούγονται απόψεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Η κίνηση της ομάδας των διαδηλωτών, που είναι μέλη του κινήματος «Afghan Peace Volunteer», είναι ένα πρώτο θετικό δείγμα.

Οι περίπου 20 άνδρες, φόρεσαν μπούργκες που κάλυπταν όλη την επιφάνεια του σώματος τους και περπάτησαν στο κέντρο της πόλης Καμπούλ, περνώντας μήνυμα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. «Τα μέλη της κυβέρνησης προτιμούν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας σε ακριβά ξενοδοχεία. Εμείς θέλουμε να την γιορτάσουμε στους δρόμους. Ενας από τους τρόπους να καταλάβουμε πως νιώθουν οι γυναίκες, είναι να φορέσουμε μπούργκα και να βγούμε για περπάτημα» τόνισε μέλος της ομάδας των ακτιβιστών.

Ωστόσο, η συμβολική κίνηση των διαδηλωτών απέσπασε μικτές αντιδράσεις από τους πολίτες της χώρας. Αρκετοί άνδρες σταμάτησαν για να παρατηρήσουν το ασυνήθιστο θέαμα. Πολλοί από αυτούς γελούσαν και αποδοκίμαζαν τους συμμετέχοντες. Ενας εμφανώς ενοχλημένος αστυνομικός δήλωσε πως: «Δεν καταλαβαίνω το νόημα όλου αυτού. Στην οικογένεια μου όλες οι γυναίκες φοράνε μπούργκα. Δεν θα της άφηνα να βγουν έξω χωρίς αυτήν».

Από την άλλη, αρκετοί συμμερίστηκαν την ενέργεια των 20 ανδρών, χαρακτηρίζοντας ως «φυλακή» την μπούργκα. «Δεν μπορείς να επιβάλεις σε μια γυναίκα τι θα φορέσει, ή τι θα κάνει» είπε άνδρας που παρατηρούσε την διαδήλωση.

Εντύπωση κάνει η στάση που κράτησε μέρος των γυναικών προς αυτήν την κίνηση. Μια 16χρονη μαθήτρια, φορώντας ένα μαύρο πέπλο που αποκάλυπτε μόνο τα μάτια της, δήλωσε με έντονο ύφος πως: «Δεν χρειαζόμαστε κανέναν να υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας. Είναι απλά μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κακή εικόνα για την μπούργκα. Θέλουν να κάνουν εμάς που τις φοράμε να νιώσουμε άσχημα».

Σε αντίστοιχο κλίμα, μια 60χρονη γυναίκα εξήγησε πως: «Ο άνδρας και ο γιος μου, μου λένε να βγάλω την μπούργκα. Εγω όμως την έχω συνηθίσει, την φοράω εδώ και 35 χρόνια».

Δείτε εικόνες από την διαδήλωση στην Καμπούλ του Αφγανιστάν:

Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Οι Αφγανοί φοράνε μπούργκες, φωνάζοντας υπέρ των γυναικών – Διχασμένες οι απόψεις των πολιτών [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ