Γιούνκερ στην El Pais: Ολοι λένε πως η Ελλάδα πρέπει να πάρει τρίτο πακέτο

Κρατώντας στο ένα χέρι το μαστίγιο και στο άλλο ένα καρότο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε κάμποσα μηνύματα προς την Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Τη στιγμή που δείχνει να αντιλαμβάνεται την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν τα δύο προγράμματα διάσωσης που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και σημειώνει πως αυτός ο παράγοντας δεν εκτιμήθηκε σωστά, δεν παραλείπει πως η Ελλάδα μοιάζει με μια ιστορία δίχως τέλος τη στιγμή που τα δύο προγράμματα που ακολούθησε, μπορεί να γίνουν και τρία. Έτσι, με τη σειρά του έδωσε τροφή στα σενάρια που κάνουν λόγο για μια τρίτη δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα.

«Υπάρχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα αυτή τη στιγμή. Πολλές χώρες έχουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι μια ιστορία χωρίς τέλος καθώς τα δύο προγράμματα θα πρέπει να γίνουν τρία. Οι Έλληνες έχουν ακριβώς το ίδιο συναίσθημα. Τα πράγματα, ωστόσο, έχουν βελτιωθεί: το κρατικό έλλειμμα και η ανεργία έχουν μειωθεί και η καταστροφή ήταν σαφής μέχρι τις εκλογές. Αντιλαμβάνομαι πως ένας νέος Έλληνας δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά, καθώς αυτό που τον ανησυχεί είναι ότι δεν μπορεί να βρει δουλειά. Αυτό ισχύει τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ισπανία. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει σύντομα, ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Γιούνκερ.

Ο Τσίπρας έχει πρόβλημα

Σε επίμονες ερωτήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα και τη ρητορική της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε με έναν ελαφρά αιχμηρό τόνο. Είπε χαρακτηριστικά: «Ο Τσίπρας έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα, έχει αρχίσει να αναλαμβάνει την ευθύνη. Μόνο που έχει ένα πρόβλημα να εξηγήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στο λαό του, αυτές που τον οδήγησαν στην κυβέρνηση. Ο Τσίπρας έχει ένα προσόν: θέτει πολύ σωστές ερωτήσεις, αλλά δεν έχει δώσει ποτέ απαντήσεις. Θα πρέπει να καταλάβουμε πως οι εθνικές εκλογές δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες της Ευρώπης. Είναι σαφές πως μπορούμε να έχουμε άλλη προσέγγιση για την ελληνική κρίση ή να δείξουμε μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά η νίκη του Τσίπρα δεν του δίνει το δικαίωμα να αλλάξει τα πάντα. Όποιος κερδίζει τις εκλογές πρέπει να μετατρέπει τα προγράμματα και τις υποσχέσεις σε πραγματικότητα. Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις ή τα παιχνίδια δεν είναι συμβατά με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και μπορούν να οδηγήσουν σε καταστάσεις συνολικού αποκλεισμού».

Θάνατος στην Τρόικα

Ο πρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως ήταν λάθος η δημόσια δήλωση Ελλήνων αξιωματούχων (σ.σ.: Βαρουφάκης) ότι η Τρόικα «πέθανε», καθώς αυτό έδειξε προς τα έξω έλλειψη σεβασμού, αν και αντιλαμβάνομαι πως εν μέρει ήταν ένα πρόβλημα αξιοπρέπειας. «Η αλήθεια είναι οι χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης δεν διαπραγματεύτηκαν με την Κομισιόν ή το Eurogroup, αλλά με αξιωματούχους. Αυτό δεν ήταν σωστό. Υπάρχει ένα δεύτερο πρόβλημα: όταν ξεκινήσαμε τα προγράμματα προσαρμογής έπρεπε να υπάρχει απαραιτήτως και η αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου. Αυτό δεν έγινε και σήμερα βλέπουμε ότι το 25% των Ελλήνων εκδιώχθηκαν από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί αυτές οι συνέπειες. Από την άλλη θα πρέπει να καταλάβουμε πως οι μεταρρυθμίσεις θέλουν χρόνο για να αποδώσουν. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται χρόνος για να γίνει αυτό».

Κανένα διαβολικό σενάριο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε παράλληλα ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν καταστρώνουν ένα «διαβολικό» σχέδιο για την αποσταθεροποίηση της ελληνικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν παρατήρησα τις δύο τελευταίες εβδομάδες την Πορτογαλία και την Ισπανία να έχουν ένα διαβολικό σχέδιο με στόχο την πτώση της κυβέρνησης του κυρίου Τσίπρα», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Μαδρίτη στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ενέργεια.

«Αν είχα την εντύπωση ότι καταστρώνουν τόσο απεχθή σχέδια, θα είχα επέμβει», υπογράμμισε.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ