Ζακ Ντελόρ: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ» - iefimerida.gr

Ζακ Ντελόρ: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», αναφέρεται στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ευρώπη, και, ειδικότερα, στην κατάσταση της Ελλάδας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα είχαμε αλυσιδωτές συνέπειες - τύπου ντόμινο. Η κερδοσκοπία δεν θα σταματήσει και θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας», τονίζει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα προσθέτει: «Δεν πρέπει να ζητάμε μη ρεαλιστικά πράγματα από την Ελλάδα. Γνωρίζοντας την ιστορία της, πρέπει να δείξουμε περισσότερη κατανόηση και όχι να απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να καταφέρει να αλλάξει τα πάντα, μέσα σε ένα χρόνο».

Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ, «πρέπει να διατεθεί αμέσως το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο και να υλοποιηθεί η αύξηση στα 770 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, ώστε να σταλεί ένα καθησυχαστικό μήνυμα στους επενδυτές, να γίνει μια παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές των ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα Ευρω-ομόλογα».

Κατά την άποψη δε του Γάλλου σοσιαλιστή πολιτικού, δεν υπάρχει, πλέον, κοινοτικό πνεύμα: Διότι η Ευρώπη είναι ένα κράμα λογικής και συναισθήματος, με μια ενότητα που μας επιτρέπει να είμαστε ισχυροί και την αλληλεγγύη, ώστε να ζούμε μαζί».

Σύμφωνα, τέλος, με τον «πατέρα του ευρώ», «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο Μηχανισμός Σταθερότητας που έχει ήδη αποφασισθεί από τις κυβερνήσεις, με μια μικρή τροποποίηση της Συνθήκης. Ξεκινώντας την εφαρμογή από το 2012, θα μπορούσαν έτσι να εκδοθούν τα Ευρωομόλογα. Η διακυβερνητική συμφωνία ήδη υπάρχει και θα είχε ένα κεφάλαιο της τάξης των τετρακοσίων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το μόνο πραγματικό πρόβλημα, θα μπορούσε να προκύψει για τους Γερμανούς, με την πιο υψηλή απόδοση των ευρωπαϊκών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά. Αν, όμως, υπολογίσουμε το κόστος της απόλυτης έλλειψης πρωτοβουλιών, η δυσκολία αυτή ξεπερνιέται».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ