Δείτε την πρώτη selfie στο διάστημα – Η NASA αποκαλύπτει μοναδικές εμπειρίες των αστροναυτών της [εικόνες]

Ενα ταξίδι έξω από τα όρια του πλανήτη, στο ατελείωτο και μαγευτικό διάστημα, σίγουρα μένει χαραγμένο στα μυαλά των επίλεκτων αστροναυτών.

Η εμπειρία της απόλυτης αίσθηση της ελευθερίας σε συνδυασμό με την ικανοποίηση που χαρίζει η ολοκλήρωση μιας τόσο σημαντικής αποστολής, θα έπρεπε κάπως να διατηρηθεί «ζωντανή», όχι μόνο στις μνήμες των λίγων που είχαν την τύχη να την ζήσουν.

Για αυτό το λόγο, από τα πρώτα τους κιόλας διαστημικά ταξίδια, οι αστροναύτες φρόντισαν να παίρνουν μαζί και φωτογραφικές μηχανές. Σχεδόν μισό αιώνα μετά από τις πρώτες αποστολές, η Bloomsbury Auctions σε συνεργασία με την NASA, παρουσιάζει τις μοναδικές εμπειρίες που έζησαν οι πρώτοι αστροναύτες που ταξίδεψαν εκτός πλανήτη, μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

Η εξαιρετική αυτή συλλογή απαρτίζεται από 692 vintage φωτογραφίες που αποτελούν μια ιστορική αναδρομή στις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του. Από τις προετοιμασίες των αστροναυτών για τα μεγάλα τους ταξίδια, μέχρι και τις... διαστημικές selfie.

Απολαύστε κάποιες από τις καλύτερες φωτογραφίες της έκθεσης «From the Earth to the Moon: Vintage NASA Photographs»:

Η πρώτη selfie εκτός του πλανήτη μας. Ο αστροναύτης Μπαζ Αλντριν κατά την αποστολή Gemini 12, τον Νοέμβριο του 1966.

Η πρώτη... περιπλάνηση στο διάστημα. Ο Εντ Γουάιτ ήταν ο πρώτος αστροναύτης που απόλαυσε έναν διαστημικό περίπατο, το 1965. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε αργότερα, κατά την διάρκεια της αιώρησης του οι υπεύθυνοι από το Χιούστον τον παρακαλούσαν να ξαναμπεί στο αεροσκάφος. Αυτός ωστόσο, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον αυτήν την φανταστική εμπειρία, φροντίζοντας να την απαθανατίσει.

Ο αστροναύτης Αλαν Μπιν πατάει στο φεγγάρι, μετά την προσελήνωση του αεροσκάφους στην αποστολή Απόλλων 12, το 1969. Στην εικόνα φαίνεται και ο φωτογράφος, από το τζάμι της στολής του Μπιν.

Η... βόλτα του Αλαν Μπιν στην σελήνη, κατά την διάρκεια της αποστολής Απόλλων 12.

Η αμερικανική σημαία κυματίζει, καρφωμένη στο έδαφος της σελήνης. Ο αστροναύτης Μπαζ Αλντριν στέκεται μπροστά της, την ώρα που η αποστολή Απόλλων 11 ολοκληρώνεται, τον Ιούλιο του 1969.

Η θέα της γης από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Φωτογραφία που τραβήχθηκε τον Δεκέμβριο του 1968, στην διάρκεια του Απόλλων 8.

Η μυθική αποστολή του Απόλλων 11 ετοιμάζεται να προσβιβαστεί στο διαστημόπλοιο. Νιλ Αμστρονγκ, Μπαζ Ολντριν και Μάικλ Κόλινς ήταν οι τρεις άνδρες που αποτέλεσαν το πλήρωμα της πιο γνωστής διαστημικής αποστολής έως και σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ NASA φωτογραφίες αστρονάυτες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ