Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας - iefimerida.gr

Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Και φέτος επιστρέφει το καθιερωμένο ετήσιο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας που φέτος περιλαμβάνει δύο ελληνικά διαγωνιστικά τμήματα και ένα διεθνές, αλλά και αφιερώματα σε σχολές του κινηματογράφου.

Από τις 19 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου η καρδιά των σινεφίλ χτυπά στη Δράμα όπου ανο΄πιγει τις πόρτες του το 34ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το 5ο digi2011.
H συμμετοχή στα διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ ήταν φέτος ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ έχουν προγραμματίσει μεταξύ άλλων και δύο αφιερώματα στη νορβηγική σχολή κινηματογράφου Norske Filmskolen και στη γαλλική σχολή κινηματογράφου La Femis, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το πληροφοριακό τμήμα «Σπουδαστικό Πανόραμα».
Στα δύο ελληνικά διαγωνιστικά τμήματα, το 34ο Εθνικό και το 5ο digi2011, διαγωνίζονται συνολικά 73 ταινίες.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ, τα μέλη των κριτικών επιτροπών και οι ταινίες στο www.dramafilmfestival.gr

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

Η αυξημένη προσέλευση κοινού, η συσπείρωση της τοπικής κοινωνίας γύρω από το θεσμό και το υψηλό επίπεδο των ταινιών χαρακτηρίζει το φετινό 34ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους της Δράμας, όπως διαπιστώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αντώνης Παπαδόπουλος.
Μία ημέρα μόλις πριν από τη λήξη του 34ου Φεστιβάλ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης Αντώνης Παπαδόπουλος μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και κάνει μια πρώτη αποτίμηση της φετινής διοργάνωσης.
«Το κοινό κατακλύζει τις αίθουσες, που είναι υπερπλήρεις. Υπάρχει και πολύ μεγάλη ανταπόκριση θεατών και από άλλες περιοχές εκτός Δράμας, οι οποίοι έρχονται με δικά τους μέσα για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ», παρατηρεί εμφανώς ικανοποιημένος ο διευθυντής ο οποίος βρίσκεται στο «τιμόνι» της διοργάνωσης τα τελευταία 12 χρόνια.
Σημαντική, όμως, για τον καλλιτεχνικό διευθυντή είναι και η ευρύτερη συμμετοχή των πολιτών στα δρώμενα του Φεστιβάλ. «Μόνο στις διαδικασίες προετοιμασίας των μαθητικών ταινιών από σχολεία της Δράμας, τις Καβάλας και των Σερρών συμμετείχαν περίπου 3.500 παιδιά. Αυτό αποδεικνύει ότι όλη η περιοχή συμμετέχει ποικιλοτρόπως στις εκδηλώσεις».
Στη συσπείρωση των πολιτών γύρω από το Φεστιβάλ συνετέλεσε και το πλούσιο πρόγραμμα προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων, που παρουσιάστηκε σε όλες τις γειτονιές της Δράμας.
Μουσικές βραδιές, εικαστικά δρώμενα, θέατρο δρόμου και κινηματογραφικά αφιερώματα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κάτοικοι όλου του νομού.
Υψηλού επιπέδου χαρακτηρίζει ο Αντώνης Παπαδόπουλος τις ταινίες που υποβλήθηκαν φέτος στα δύο ελληνικά διαγωνιστικά, το εθνικό και το Digi. «Οι διαπιστώσεις που έκανα κατά την έναρξη της διοργάνωσης επιβεβαιώνονται κάθε μέρα. Φέτος υποβλήθηκε υπέρμετρα αυξημένος αριθμός ταινιών, σε σχέση με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Επίσης, πρόκειται για πολύ καλή σοδειά ταινιών. Ίσως το φετινό είναι το καλύτερο φεστιβάλ που έχουμε κάνει», λέει.
Οι ταινίες που διαγωνίζονται στο ελληνικό διαγωνιστικό σχολιάστηκαν για τον έντονο κοινωνικό προσανατολισμό τους. Οι ανθρώπινες σχέσεις, ο υπέρμετρος καταναλωτισμός, η μοναξιά, η μετανάστευση και η οικονομική κρίση παρουσιάζονται συχνά μέσα από τις διαγωνιζόμενες ταινίες. «Είμαι σίγουρος ότι του χρόνου θα είναι ακόμα μεγαλύτερη αυτή η τάση», παρατηρεί.
Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την ανακοίνωση από το υπουργείο Εσωτερικών της διατήρησης της αυτονομίας του φορέα. «Είναι επιτυχία ότι το Φεστιβάλ κατάφερε να παραμείνει αυτόνομο», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής, διατυπώνοντας συγχρόνως και ορισμένες επιφυλάξεις. «Πλέον γίνεται λιγότερο ευέλικτο περνώντας στο δημόσιο λογιστικό. Γίνεται, όμως, και πιο σίγουρο», λέει.
Ελπίδα για ενίσχυση του θεσμού δημιουργεί στους υπεύθυνους του Φεστιβάλ και η διαφαινόμενη λύση της απόκτησης στέγης στην καπναποθήκη Περδίκα.
«Η κτιριακή υποδομή είναι κάτι που λείπει από το θεσμό. Φιλοδοξία μου ήταν και είναι ο χώρος να αποτελέσει τόπο καθημερινής λειτουργίας, όπου θα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προβολές ταινιών, συναυλίες και παραστάσεις».
Η τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.


Μ.Κουζινοπούλου

© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ