Οι άγνωστες ζωές των παιδιών μας στα social media: Ολα όσα δεν γνωρίζουν οι γονείς ότι συμβαίνουν [εικόνες gif] - iefimerida.gr

Οι άγνωστες ζωές των παιδιών μας στα social media: Ολα όσα δεν γνωρίζουν οι γονείς ότι συμβαίνουν [εικόνες gif]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κοινωνική ζωή για έναν έφηβο είναι τόσο σημαντική όσο η ίδια του η ύπαρξη. Στον κόσμο της τεχνολογίας και των social media, όμως, ο όρος κοινωνική ζωή περνάει σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, πολύ μακριά από το επίπεδο κατανόησης των γονιών.

Κάποτε τα κινητά τηλέφωνα ήταν για να μιλάμε εκτός σπιτιού. Πλέον, τα τηλεφωνήματα είναι ουσιαστικά το τελευταίο πράγμα που κάνουν οι νέοι με τα κινητά τους: sms, selfies, likes, comments, tweets και ένα σωρό ακόμη άγνωστοι όροι έρχονται να προστεθούν στο καθημερινό τους λεξιλόγιο, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους σε βαθμό που οι γονείς αδυνατούν να αντιληφθούν.

Με το διαδικτυακό bullying και τους επικίνδυνους χρήστες του διαδικτύου, οι γονείς μπορούν εύκολα να χάσουν τον έλεγχο των παιδιών τους, ανεξαρτήτως ηλικίας, ενώ παράλληλα το να τους κόψεις ή να τους περιορίσεις το διαδίκτυο ισοδυναμεί με το να τους κόψεις την οποιαδήποτε κοινωνική επαφή, αφού όλοι οι συνομήλικοί τους είναι «κολλημένοι» εκεί.

Πολλοί γονείς μπορεί να γνωρίζουν το Facebook και να ξέρουν για το Twitter, το Snapchat και το Instagram, αλλά το πώς επιδρούν όλα αυτά μαζί στη ζωή και την ψυχολογία των παιδιών μπορούμε μόνο να το υποθέσουμε. Οι γονείς μένουν με την επιλογή να καταπιέσουν και να τρομάξουν το παιδί τους, ή να βρίσκονται οι ίδιοι σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγρήγορση.

Οπως εξηγεί ο παιδοψυχολόγος δρ Γκρέγκορι Ντίλον: «Από τη στιγμή που βγαίνεις στον ψηφιακό κόσμο, ουσιαστικά εκθέτεις τον εαυτό σου. Και έτσι το ερώτημα είναι: πόση έκθεση μπορείς να διαχειριστείς;».

Μιλώντας με παιδιά και εφήβους χρήστες των social media, αποκάλυψε τους μεγαλύτερους φόβους τους, που λίγο πολύ ισχύουν για όλους.

Οι άγνωστες ζωές των παιδιών μας στα social media: Ολα όσα δεν γνωρίζουν οι γονείς ότι συμβαίνουν [εικόνες gif] | iefimerida.gr 0

FOMO – Fear of Missing Out (ο φόβος της απομόνωσης)
Οταν ο έφηβος βλέπει τους φίλους του να ανεβάζουν status και φωτογραφίες που είναι έξω όλοι μαζί και ο ίδιος λείπει, τότε νιώθει απομονωμένος και αρχίζει να αμφισβητεί τον εαυτό του και τις κοινωνικές του δεξιότητες.

Οι άγνωστες ζωές των παιδιών μας στα social media: Ολα όσα δεν γνωρίζουν οι γονείς ότι συμβαίνουν [εικόνες gif] | iefimerida.gr 1

Παρεξηγήσεις
Οταν μιλάνε με μηνύματα, λείπει η φυσική και οπτική επαφή. Ετσι, κάτι που μπορεί να λένε για πλάκα, ή με άλλο νόημα, μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί και να αναπαραχθεί αλλιώς. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που χρησιμοποιούν συχνά emoticons για να συνοδεύσουν το μήνυμα με την ανάλογη διάθεση.

Οι άγνωστες ζωές των παιδιών μας στα social media: Ολα όσα δεν γνωρίζουν οι γονείς ότι συμβαίνουν [εικόνες gif] | iefimerida.gr 2

Το άγχος του «like»
Πολλές φορές η δημοτικότητα των εφήβων μετριέται στα likes που θα μαζέψει κάθε τους δημοσίευση και αυτό φυσικά οδηγεί σε ένα επιπρόσθετο άγχος, αλλά και μία αφορμή για cyber bullying στα παιδιά που δεν μαζεύουν τουλάχιστον 100 likes σε κάθε τους φωτογραφία.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δρ Ντίλον εξήγησε στα παιδιά πώς μπορούν να επιτύχουν το μέτρο στις διαδικτυακές τους επαφές. Ο Ντίλον πρότεινε να σκεφτούν όλες τις online και offline δραστηριότητές τους, σαν φέτες σε ένα στρογγυλό γράφημα. Κάθε δραστηριότητα (online και offline) έχει μία θέση σε αυτό και όλες είναι ενδιαφέρουσες, εφόσον δεν καπελώνει και δεν καταπνίγει η μία την άλλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ