Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο] - iefimerida.gr

Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

To έμφυτο ελάττωμα των Χοακίν Φινιξ, Τζουντ Λο και Τζενιφερ Άνιστον δεσπόζει αυτή την εβδομάδα στις σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων. Επίσης ένα εξαιρετικό Ντισνεϊκό ντοκυμαντέρ με άγρια ζώα συμπληρώνει τις λίγες αλλά καλές επιλογές σας αυτήν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 0


Eμφυτο Ελάττωμα - Δράμα / ΗΠΑ (2014)

  • Inherent Vice
  • Σκηνοθεσία : Πολ Τόμας Άντερσον
  • Παίζουν : Χοακίν Φίνιξ, Τζος Μπρόλιν, Όουεν Γουίλσον, Ριις Γουίδερσπουν, Μπενίσιο Ντελ Τόρο, Κάθριν Γουώτερσον, Μάρτιν Σορτ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Aπόλυτα αναρχικό, αριστοτεχνικά αντισυμβατικό, σαν ένα εξωτικό πουλί στο κλουβί ενός επαρχιακού κομμωτηρίου. Ένα φιλμ διαφορετικό που θα αναζητήσει το κοινό του ανάμεσα σε όσους καταλαβαίνουν την ιδιαιτερότητα της ύπαρξης στο νεφελώδη κόσμο των παραισθησιογόνων. Αν και πρόκειται για πραγματικό φιλμ νουαρ η έντονα πολύχρωμη απόδοσή του σε κάνει να πιστεύεις πως βλέπεις μια περίεργη παρδαλή περιπέτεια. Στα βήματα ένος Τσάντλερ ο αντισυμβατικός συγγραφέας Τόμας Πίντσον ξετυλίγει μέσα σε ένα κυκεώνα παραισθησιογόνων μια ιστορία εξαφάνισης και πέντε παράλληλες με αυτήν ιστορίες που τελικά συναντούνται σε μια πολύχρωμη έκρηξη. Ένα φιλμ που δυστυχώς όσοι γεννήθηκαν μετά το 80 δεν μπορούν να απολαύσουν γιατί άλλο να ζεις την εποχή των χίππυς και άλλο να σου διηγούνται για την ψυχεδέλεια. Ο σκηνοθέτης όμως Τόμας Άντερσον, φαίνεται να τα κατέχει καλά όλ αυτά!

Στην ταινία τώρα. Είμαστε στη τρελό Λος Άντζελες του Νίξον το 1970. Ο Λάρρυ “Ντοκ” Σπορτέλλο είναι ένας αντισυμβατικός ιδιωτικός ντεντέκτιβ που φορά ψάθινο καπέλο και σανδάλια. Κάποια στιγμή θα τον επισκεφθεί το παλιό του αμόρε η πανέμορφη Σάστα που τώρα είναι ερωμένη του δισεκατομμυριούχου εργολάβου Μίκυ Γούλφμαν, και θα τον παρακαλέσει να την βοηθήσει να σταματήσει τα σχέδια της συζύγου του Γούλφμαν και του γκόμενου της, να αρπάξουν την περιουσία και να κλείσουν τον Μίκυ σε ίδρυμα τρελών. Ταυτόχρονα τέσσερις ακόμα περίεργοι πελάτες θα ζητήσουν τις υπηρεσίες του για φαινομενικά άσχετες υποθέσεις που όμως όλες θα συγκλίνουν στην πρώτη. Ο Σπορτέλο θα ξεκινήσει τις έρευνές του και ταυτόχρονα θα αρχίσει να ξετυλίγει ένα πολύχρωμο κουβάρι με ναρκομανείς οδοντογιατρούς πολυτελείας, ψυχοτρελικά cult ιδρύματα ηρεμίας, σαξοφωνίστες καρφιά του FBI, πλοία με ναρκωτικά και φτηνά στούντιο μασάζ, ενώ παράλληλα θα τον ξυλοφορτώνει όπου τον πετυχαίνει, ένας αστυνομικός (Τζος Μπρόλιν) που είναι μπερδεμένος σε αυτή την λαβυρινθώδη υπόθεση. Ο Χοακίν Φίνιξ προσφέρει πάλι ένα λουκούλλειο γεύμα του μεγάλου ταλέντου του χωρίς κλισέ και αφέλειες, με κυνικό χιούμορ αλλά και με πραγματικό βαθύ παίξιμο φευγάτο, σαν μαστουρωμένος ακροβάτης πάνω στο σκοινί μιας ταραγμένης εποχής.

Η έρευνα του Ντοκ είναι μια αφορμή για να ξετυλιχθεί ένα απέραντο και φωτογενές βιουμάστερ με εικόνες από μια Καλιφόρνια γεμάτη με φολκλορικές παραισθήσεις. Μια ταινία που για να χαρείτε πρέπει να αφεθείτε στα θέλγητρά της και στη χαμένη αίσθηση του πραγματικού νουάρ. Διασκεδαστική μέσα στην παραξενιά της ακολουθεί ένα σεναριακό λαβύρινθο που καμιά φορά είναι κουραστικός. Αξίζει τον κόπο!

Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 1


Επιχείρηση Μαύρη Θάλασσα

  • Black Sea
  • Σκηνοθεσία : Κέβιν Μακντόναλντ
  • Παίζουν : Τζουντ Λω, Σκούτ Μακένρι, Τζόντι Γουίτακερ, Τζουν Σμιθ, Μπεν Μέντελσον, Καρλ Ντέιβς

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Παραγεμισμένο με κλισέ αλλά και γραφικούς συμπαίκτες κλειστοφοβικό θρίλερ που για κάποιο λόγο (Τζουντ Λο) δεν φαντάζει τόσο μπανάλ όσο φαίνεται. Τα πάντα συμβαίνουν σε ένα παμπάλαιο υποβρύχιο που πάλι για κάποιο άγνωστο λόγο σε μένα φωτίζεται από μέσα με κόκκινες λάμπες σαν κινέζικος οίκος ανοχής. Εκεί μερικές χιλιάδες λεύγες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας τα δώδεκα αποφασισμένα μέλη του πληρώματος, παλιοί τυχοδιώκτες, είναι πεπεισμένα πως αν φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή τους η ζωή τους θ’ αλλάξει για πάντα. Στόχος τους μερικές εκατοντάδες ράβδοι χρυσού των Ναζί που αναπαύονται στο βυθό της Μάυρης Θάλασσας και κοστίζουν το ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2015.

Το θέμα είναι πως όσο πιο λίγοι μείνουν στο τέλος τόσο πιο μεγάλο θα είναι το μερτικό του καθενός. Αυτή η ανθρωποφαγική αντίληψη κυριαρχεί στο μυαλό του πληρώματος, ενώ ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει είναι ο καπετάνιος.

Πόσο πια ευρηματικός να γίνεις μέσα σε ένα παλιομοδίτικο υποβρύχιο με καμιά δεκαριά ιδρωμένους ηθοποιούς που δε βρίσκονται και στο πάνω ράφι κάποιου σουλουπωμένου casting. Αυτό αναρωτιέται ο οσκαρικός σκηνοθέτης Κέβιν Μακντόναλντ (“Ο Τελευταίος Βασιλιάς της Σκωτίας”) και αφήνει τα πράγματα να πάρουν τον αναπότρεπτα προβλέψιμο τόνο τους. Οι πολιτικοοικονομικές νύξεις του σεναρίου σε σχέση με τον άπληστο καπιταλισμό, ασθμαίνουν κάτω απ τον καταιγισμό των cine-κλισέ.

Λίγο θα τρακάρουν σε κανένα βράχο, λίγο θα σπάσει καμιά μπιέλα, λίγο θα πέσει και κανένα μπουνίδι και στο τέλος όλα θα πάνε εκεί που δεν το περιμένετε. Αυτό ίσως είναι και το πιο δυνατό σημείο αυτού του θρίλερ που κυλάει στα ρηχά με λίγες μη αναμενόμενες σκηνές αλλά ένα Τζουντ Λο που κατορθώνει να ξεχωρίσει (όπως πάντα) και να βοηθήσει για να περάσει η ώρα ευχάριστα

Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 2


CAKE

  • Σκηνοθεσία : Ντάνιελ Μπαρνζ
  • Παίζουν : Τζένιφερ Άνιστον, Ανα Κέντρικ, Σαμ Γουόρθινγκτον

Ένας κόντρα ρόλος για την πάντα χαμογελαστή στις μέχρι τώρα ερμηνείες της, Τζένιφερ Άνιστον. Εδώ υποδύεται την Κλαιρ η οποία είναι μονίμως ξινή, κλαμμένη και πικρόχολη ενώ ζει απομονωμένη στο υπέροχο σπίτι της στο Λος Άντζελες. Είναι μια γυναίκα που δεν την ενδιαφέρει πια η εμφάνισή της κι έχει καταφέρει να απομακρύνει όλους από τη ζωή της μετά από ένα φοβερό δυστύχημα για το οποίο δε μαθαίνουμε και πολλά. Πονάει σε όλο της το σώμα και πίνει χάπια χωρίς μέτρο προσπαθώντας να ισορροπήσει στη κόλαση που ζει.

Παρακολουθεί συναντήσεις μίας ομάδας ψυχολογικής υποστήριξης. Όταν όμως μαθαίνει για την αυτοκτονία μιας γυναίκας από το γκρουπ, μπαίνει σε ένα επικίνδυνο τριπάκι προσπαθώντας να μαντέψει την τραγωδία που κρύβεται πίσω απ την αυτόχειρα, που σταδιακά την στοιχειώνει. Η κοπέλα του γκρούπ εμφανίζεται μπροστά της σα φάντασμα και την προκαλεί. Την μαγνητίζει με την αυτοκτονία της. Έτσι η Κλαιρ κατά βάθος μπαίνει σε ένα δρόμο να ωθεί τον εαυτό της προς μια αυτοκτονία, αλλά σε αυτό το δρόμο θα συναντήσει αρκετά θετικά εμπόδια. Δίπλα της η χαριτωμένα ζωντανή μεξικανή οικονόμος της κάνει τα πάντα για να την επαναφέρει στην τάξη και ανέχεται όλα της τα καπρίτσια. Η Κλαιρ θα παλέψει να βγει απ’ τον ατσάλινο κύκλο της αυτοκτονίας και η πάλη της αυτή έχει ενδιαφέρον.

Προσπαθώντας να βγάλει από πάνω της τη γλίτσα της “χαριτωμένης” από τα Φιλαράκια κι όχι μόνο, η Άνιστον μεταμορφώνεται υπερβολικά και φτάνει στο άλλο άκρο δραματικής υποκριτικής με μια θλιμμένη γκριμάτσα κολλημένη στο πρόσωπο της σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. Αυτή η μεταμόρφωση δεν μπόρεσε να συγκινήσει κι έτσι η ταινία κατάφερε να πάρει μόνο μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα ενώ έμεινε έξω απ΄τα φετινά Όσκαρ. Εντάξει η Ανιστον ψάχνει απεγνωσμένα να μας πείσει πως είναι μια ηθοποιός μεγάλης δραματικής γκάμας. Και ίσως να είναι. Αλλά χρειάζεται αρκετό δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσει εκεί.

Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 3


JOHN WICK

  • Σκηνοθεσία : Ντέιβιντ Λιτς, Τσαντ Σταχέλσκι
  • Παίζουν : Κιάνου Ρηβς, Μάικλ Νίκβιστ, Άλφι Άλεν, Γουίλεμ Νταφόε, Αντριαν Παλίκι, Μπρίτζετ Μοιναχαν, Τζον Λεγκουιζιάμο

TI ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Μακελειό! Όργιο σκοτωμών και ακατάσχετης δράσης, με τη Ρωσική Μαφία σε πρώτο πλάνο. Ένα απέραντο τρελοκομείο με πολύ και ανελέητο χολυγουντιανό ξύλο που η έλλειψη στιλ το κάνει λίγο ντεμοντέ!

Ο Κιάνου Ρηβς με το ανέκφραστο πρόσωπο, που του χάρισε τη διασημότητα στο Matrix, όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει. Εδώ υποδύεται ένα παλιό hitman που επιστρέφει στη δράση για να εκδικηθεί κάποιους Ρώσους γκάγκστερς που του σκότωσαν το σκυλάκι, που του είχε χαρίσει η αγαπημένη του γυναίκα λίγο πριν πεθάνει. Η μανία του για εκδίκηση ξεπερνάει και τη μανία του Σόϊμπλε για ταπείνωση της Ελλάδας!

Δεν υπάρχει σκηνή που να μην εξαερώσει (στην κυριολεξία) καμιά δεκαριά Ρώσους και να μη σαπίσει στο ξύλο δεκάδες άλλους ιδρωμένους φολκλορικούς παρανόμους του Λος Άντζελες. Μιλάμε για υπέροχα ανόητη κιμαδομηχανή! Κι όλ αυτά γιατί; Για ένα σκυλάκι! Σόου κιούτ! Πιστεύω πως ο Σύνδεσμος για τα δικαιώματα των οικόσιτων ζώων πρέπει να του απονείμει δημόσιο έπαινο και να τον κάνει επίτιμο πρόεδρο του!

Αυτή είναι και η μοναδική πρωτοτυπία αυτής της ταινίας ανοικονόμητης δράσης που το ανθρώπινο της δράμα είναι μοναδικά ξεπερασμένο ακόμα και στα κόμικς του Αφγανιστάν! Η μάλλον όχι. Υπάρχει και δεύτερη πρωτοτυπία, όταν ο Ρηβς κατεβάζει καντήλια στα ρώσικα καθώς πιέζει τη σκανδάλη του υπερσύγχρονου όπλου του που ρίχνει non stop ριπές σε στιλ Πάουερ Ρέηντζερς.

Νομίζω πως πρέπει να σταματήσω να ειρωνεύομαι αυτό το φιλμ καταιγιστικής δράσης το οποίο έφτιαξαν δυο πρώην στάντμεν. Η ταινία απευθύνεται μόνο στο κοινό που αρέσκεται να βλέπει τον Ρηβς να μοιράζει γροθιές ακατάπαυστα και να επαναλαμβάνει όλα τα κλισέ δράσης που υπάρχουν στο σινεμά συμπεριλαμβανομένης και της φτιαγμένης Mustang που πραγματικά το γκάζι της είναι ο μόνος σωστός ήχος που ακούγεται με ευχαρίστηση!

Ταινίες της εβδομάδας: [εικόνες&βίντεο] | iefimerida.gr 4


ΑΡΚΟΥΔΕΣ

  • Σκηνοθεσία : Άλιστερ Φόδεργκιλ, Κιθ Σόλεϊ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ:

Οι σκηνοθέτες Alastair Fothergill (The Blue Planet, Earth) και Keith Scholey (The African Cats), γνωστοί για τα θαυμάσια ντοκιμαντέρ τους με θέμα τη φύση και τα άγρια ζώα, μας ξεναγούν σε έναν κόσμο με τεράστιο ενδιαφέρον. Πώς γαλουχούν οι αρκούδες τα μικρά τους; Υπάρχουν κοινά σημεία στη συμπεριφορά τους με αυτή των ανθρώπων ή έχουμε απομακρυνθεί και αποξενωθεί εντελώς από τη φύση (μας); Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ έχει ως επίκεντρο μια οικογένεια καφέ αρκούδων από την Αλάσκα. Θα παρακολουθήσουμε με συναρπαστικό τρόπο πώς τα μικρά αρκουδάκια παίρνουν σημαντικά μαθήματα που θα τους χρησιμεύσουν στο υπόλοιπο της ζωής τους. Το ταξίδι τους ξεκινάει με το τέλος του χειμώνα, όταν οι αρκούδες ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκη στην οποία είχαν πέσει. Ο κόσμος έξω είναι τόσο ελκυστικός, αλλά και τόσο επικίνδυνος. Μια παραγωγή με τη σφραγίδα της Ντίσνεϊ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ