Το απόλυτο μπάχαλο με τον ΦΠΑ - iefimerida.gr

Το απόλυτο μπάχαλο με τον ΦΠΑ

fpa
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Αν δεν πρόκειται για αντικρουόμενες απόψεις εντός της κυβέρνησης, τότε σίγουρα πρόκειται για σύγχυση και έλλειψη σχεδιασμού σε ένα από τα βασικότερα πεδία της οικονομικής πολιτικής ήτοι τη φορολογία.

Πριν περάσει ένα 24ωρο από τις επίσημες και ανεπίσημες διαβεβαιώσεις από το οικονομικό επιτελείο και το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η διατύπωση του e- mail Βαρουφάκη δεν συνεπάγεται αυξήσεις φόρων, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών άνοιξε "παράθυρο" αλλαγής σε κάποιον συντελεστή, χωρίς να διευκρινίζει το πώς, το γιατί και το πού.

Αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Αιγαίου εφαρμόζονται ειδικοί, μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ, δηλαδή 5%, 9% και 16%. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν αυτοί οι συντελεστές.

Τι γίνεται, όμως, με τους υπόλοιπους συντελεστές;

  • Στον υπερωμειωμένο συντελεστή 6,5% υπάγονται τα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά, φάρμακα- εμβόλια, τα ξενοδοχεία και τα θέατρα. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να θιγούν ούτε τα βιβλία, ούτε ο Τύπος, χωρίς να διευκρινίσει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα.
  • Στο συντελεστή 13%, υπάγονται τα τρόφιμα, η παροχή ρεύματος και νερού, η εστίαση και οι μεταφορές προσώπων.

Ούτε γι' αυτές τις κατηγορίες υπήρξε διευκρίνιση, δηλαδή αν υπάρχουν σκέψεις για μεταφορά κάποιων προϊόντων ή υπηρεσιών σε υψηλότερο συντελεστή.

  • Στο συντελεστή 23% υπάγονται όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή φαρμακευτικά προϊόντα, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνός, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες όπως κομμωτήρια, γυμναστήρια.

Αφού... φούντωσε η φημολογία για τις προθέσεις της κυβέρνησης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών επιχείρησε να διευκρινίσει πού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αλλά μάλλον επέτεινε τη σύγχυση, αναφέροντας τα εξής:

"Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ. Αν όμως χρειαστεί να αυξήσουμε σε κάποιο προϊόν, αυτό θα το δούμε. Δεν ξέρουμε εάν θα είναι από το συντελεστή 6,5% ή τον 13%".

Τι σημαίνει αυτό; Υπάρχει άραγε σκέψη να μεταταχθούν αγαθά και υπηρεσίες από τον υπερμειωμένο συντελεστή στο 13% ή από το 13% στο 23% ή μήπως εξετάζεται να αυξηθεί ο συντελεστής σε κάποια προϊόντα και υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΠΑ μπάχαλο Γιάνης Βαρουφάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ