Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: O φόρος στην Εκκλησία, οι πλούσιοι και η αφαίμαξη του λαού - iefimerida.gr

Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: O φόρος στην Εκκλησία, οι πλούσιοι και η αφαίμαξη του λαού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το δεύτερο τεύχος του Charlie Hebdo μετά την τρομοκρατική επίθεση φιλοξενεί συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος εξηγεί γιατί η Ευρώπη δεν πρέπει να «σκοτώσει» την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι ρατσιστές και εθνικιστές θα είναι οι μόνοι που θα επωφεληθούν εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοτώσουν τη νέα κυβέρνηση, που είναι κατά των μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα», δήλωσε ο Βαρουφάκης στη συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε σήμερα, Τετάρτη, και έχει τίτλο «Η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα, όπως οι γιατροί συνταγογραφούσαν την αφαίμαξη».

«Αφαίμαξη όπως στον Μεσαίωνα»

Η συνταγή της λιτότητας είναι λάθος, αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι, κάθε φορά που τα μέτρα λιτότητας αποτυγχάνουν, συνταγογραφούν καινούργια. «Η Ευρώπη συνταγογραφεί τη λιτότητα όπως οι γιατροί συνταγογραφούσαν την αφαίμαξη στον Μεσαίωνα», αναφέρει σχετικά ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε μέσα από τις αναταραχές της Ιστορίας με τη θλιβερή τιμή να πρέπει να επιδιορθώσει τις ζημιές που άφησαν τα κόμματα και οι θεσμοί του συστήματος.

«Αν οι φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αυτή στην οποία συμμετέχω, ασφυκτιούν και αν οι άνθρωποι που τις εξέλεξαν έχουν οδηγηθεί στην απελπισία, οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές και όλοι όσοι ζουν με το μίσος», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, ο Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως «αν πιστεύουν ότι έχουν συμφέρον να σκοτώσουν τις προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας, τότε θα πρέπει να περιμένουν τα χειρότερα».

Στη συνέντευξη, και σύμφωνα με τα αποσπάσματα που δημοσιεύει η Le Figaro, o Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται και στη φορολόγηση της Εκκλησίας.

Όπως σημειώνει, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία, η οποία έχει τεράστια ακίνητη περιουσία, δεν φορολογείται όπως θα έπρεπε. Το ίδιο σημειώνει πως ισχύει και για τους εφοπλιστές, για τους οποίους οποιαδήποτε απόπειρα φορολόγησης σημαίνει πως υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει απομάκρυνση των χρημάτων τους από την Ελλάδα σε τράπεζες τους εξωτερικού. «Πριν από την κρίση, η μειοψηφία των Ελλήνων εκμεταλλεύτηκαν την ανάπτυξη, ενώ η πλειοψηφία είχε δυσκολίες για να τα βγάλει πέρα. Και μετά την κρίση, το βάρος πέφτει και πάλι σε εκείνους που και πριν είχαν δυσκολία», αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης.

Το Charlie Hebdo, του οποίου εργαζόμενοι δολοφονήθηκαν σε επίθεση από ισλαμιστές ενόπλους τον Ιανουάριο, δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο με τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέλλον της Ευρώπης».

Το εξώφυλλο του περιοδικού, σε κόκκινο φόντο, δείχνει ένα σκυλί με το περιοδικό στο στόμα να τρέχει καταδιωκόμενο από έναν σκύλο που συμβολίζει το ISIS, από τη Μαρίν Λεπέν, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Βαρουφάκης στο Charlie Hebdo: O φόρος στην Εκκλησία, οι πλούσιοι και η αφαίμαξη του λαού | iefimerida.gr 0


Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη:

Ερώτηση: Είναι δυνατό να ξεπεραστεί η αντιπαράθεση μεταξύ πιστωτών – οφειλετών στην Ευρώπη;

Απάντηση: Είναι απολύτως δυνατό. Γι’ αυτό αρκεί να θεωρήσουμε ο ένας τον άλλον σαν πολίτες μιας Ενωμένης Ευρώπης όπου οι ανθρώπινες προσδοκίες και τα πολιτικά δικαιώματα είναι ίσα. Είναι έτσι που η αστική δημοκρατία εμφανίστηκε: εγκαταλείποντας την αποκρουστική ιδέα σύμφωνα με την οποία μόνο οι ιδιοκτήτες μπορούν να ψηφίσουν και γυρνώντας την πλάτη στην ιδέα -ακόμα πιο αποκρουστική- σύμφωνα με την οποία εκείνοι και εκείνες που χρεοκόπησαν πρέπει να φυλακισθούν και να απολέσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε στον Γάλλο ή Γερμανό φορολογούμενο;

Απάντηση: Θα ξεκινούσα λέγοντας του ότι σε κάθε ανεύθυνο δανειολήπτη αντιστοιχεί ένας ανεύθυνος πιστωτής. Πριν από το 2010 άφθονα κεφάλαια προκάλεσαν ένα τσουνάμι «αρπαχτικών» δανείων στην Ελλάδα. Το 2010 τα πράγματα πήγαν άσχημα και η Ευρώπη αποφάσισε να μας κάνει να πληρώσουμε, σε εσάς και σε εμάς τους φορολογούμενους τις απώλειες του χρηματοοικονομικού τομέα. Το βάρος σήμερα πάνω στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων είναι απλά συνθλιπτικό.

Για να μπορέσει η Ελλάδα να εξοφλήσει αυτά που χρωστάει, θα πρέπει η Ευρώπη να εξασφαλίσει στην Ελλάδα να γνωρίσει εκ νέου την ευημερία. Αυτό συνεπάγεται να θέσει τέλος σ αυτή την τιμωρητική και παράλογη λιτότητα.

Στον Μεσαίωνα, οι γιατροί συνταγογραφούσαν την ηθελημένη αιμορραγία που συχνά προκαλούσε μια επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς για την οποία ο γιατρός απαντούσε με εκ νέου αιμορραγία. Ορίστε το είδος της λογικής που χαρακτηρίζει απολύτως σήμερα την στάση της Ευρώπης: περισσότερο η λιτότητα αποτυγχάνει, περισσότερο συνταγογραφείτε.

Ερώτηση: Εάν θέλουμε να διευκολύνουμε την επιστροφή στην δημοσιονομική εξισορρόπησης του ελληνικού προϋπολογισμού δεν θα πρέπει να πληρώσουν φόρους η ορθόδοξη εκκλησία και οι εφοπλιστές και να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες;

Απάντηση: Οι αμυντικές δαπάνες έχουν ήδη μειωθεί με ουσιαστικό τρόπο. Αλλά αν η Ευρώπη αντιμετώπιζε τα σύνορα της Ελλάδας όπως τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης (που είναι) το λοιπόν θα μπορούσαμε να τις μειώσουμε ακόμα περισσότερο.

Αντίθετα είναι σωστό ότι η ορθόδοξη εκκλησία θα μπορούσε να συνεισφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι η μεγάλη περιουσία που διαθέτει δεν της προσφέρει ένα υψηλό εισόδημα για να μπορέσει να φορολογηθεί. Οι εφοπλιστές θα πρέπει να καταβάλουν το μερίδιο τους. Όμως η εφαρμογή μιας τέτοιας φορολογίας είναι δύσκολη: οι εφοπλιστές κινούνται πολύ και είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν τα εισοδήματα τους, να εγκαταλείψουν τη χώρα εάν φορολογηθούν.

Ερώτηση: Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες βεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απειλεί τη σταθερότητα στην Ευρώπη. Τι λέτε;

Απάντηση: Το να πεις κάτι τέτοιο, είναι σαν να επιτίθεσαι στις συνέπειες και όχι στις βαθύτατες αιτίες που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία, είναι επειδή η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά ήταν ανίκανες να δημιουργήσουν μια οικονομική και νομισματική αρχιτεκτονική διαρκείας και πάνω απ όλα επειδή δεν ήξεραν πως να αντιδράσουν με προσαρμοσμένο τρόπο στην κατάρρευση τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε από τις αναταραχές της ιστορίας με την θλιβερή τιμή να πρέπει να επιδιορθώσει τις ζημιές που άφησαν τα κόμματα και οι θεσμοί του κατεστημένου. Αλλά αν οι φιλοευρωπαϊκές και δημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως αυτή εδώ στην οποία ανήκω καταπνιγούν και εάν οι άνθρωποι που τις έφεραν στην εξουσία οδηγηθούν στην απελπισία, τα μόνα άτομα που θα επωφεληθούν από αυτή την κατάσταση θα είναι οι φανατικοί, οι ρατσιστές, οι εθνικιστές και όλοι εκείνοι που ζουν μέσα στον φόβο και το μίσος.

Αυτό που λέω στους ομολόγους μου είναι: «Εάν πιστεύετε ότι έχετε συμφέρον να σκοτώσετε τις προοδευτικές κυβερνήσεις όπως η δική μας, μερικές μόνο μέρες μετά την εκλογή μας, τότε να περιμένετε τα χειρότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης Charlie Hebdo συνέντευξη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ