Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] - iefimerida.gr

Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες]

Φωτογραφία: intimenews / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες», είπε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενώπιον της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου. «Καθίστε και να αισθάνεστε άνετα», του είπε ο πρόεδρος της έδρας Νίκος Πάσσος.

Η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου ζήτησε από το δικαστήριο να καταθέσουν ακόμη 8 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Διώτης, ο Γιάννης Καπελέρης, ο Ηλίας Πλασκοβίτης, ο Κωνσταντίνος Μπίκας και άλλοι.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε τώρα ο πρόεδρος του ΚΕΦΟΜΕΠ Δημήτρης Μασίνας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έφτασε στο Ειδικό Δικαστήριομε το δικό του αυτοκίνητο, με τον συνήγορό του να ζητάει από την έδρα να αποχωρήσουν οι φωτογράφοι και οι κάμεραμεν. Οταν οι τελευταίοι αντέδρασαν, επετράπη στους φωτογράφους να τραβήξουν για 1 λεπτό φωτογραφίες, όπως και στο συνεργείο της ΝΕΡΙΤ να πάρει μερικά πλάνα, και μετά να αποχωρήσουν. Στον χώρο παραμένουν οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μπορούν να ηχογραφούν τη δίκη, ωστόσο απαγορεύεται ρητά το υλικό να βγει προς τα έξω.

Μασίνας: Μεγαλύτερος ο φόρος που οφείλουν οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου

Μεγαλύτερος είναι ο φόρος που οφείλουν οι συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου μαζί με τις προσαυξήσεις υποστήριξε ο πρόεδρος του ΚΕΦΟΜΕΠ Δημήτρης Μασίνας , υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η εφορία μεγάλου πλούτου έχει καταλήξει σε κάποιες διαπιστώσεις οι οποίες όμως δεν έχουν κοινοποιηθεί στους συγγενείς. Όπως είπε ο κ. Μασίνας αυτο θα γίνει αύριο το αργότερο μεθαύριο. Ωστόσο οι συγγενείς έχουν το δικαίωμα να κάνουν τις αντιρρήσεις τους στο ΚΕΦΟΜΕΠ. Σύμφωνα με τον μάρτυρα ο φόρος με τις προσαυξήσεις για τον Ανδρεα Ροσώνη και την Μαρίνα Παπακωνσταντίνου είναι 2.132.870 ευρώ και για τον Συμεών Σικιαρίδη και την Ελένη Παπακωνσταντίνου ανέρχεται σε 5.782.935 ευρώ. Σημείωσε ωστόσο ότι στις 20 ημέρες που θα κληθούν μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.

Μαντούβαλος: «Ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να γνωρίζει αν υπήρχαν παράνομα εισοδήματα»

Το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, αρμόδιος για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ, Παναγιώτης Μαντούβαλος στην κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου υποστήριξε ότι ο Παπακωνσταντίνου δεν μπορούσε να γνωρίζει αν υπήρχαν παράνομα εισοδήμα» με τον αναπληρωτή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Μπομπόλη να ρωτάει: «Ο κατηγορούμενος κατηγορείται ότι πήρε ένα cd από τη Γαλλία. Τη στιγμή που διέγραψε τα τρία αρχεία, μπορεί να γνώριζε το ποσό που φέρεται ότι δεν δηλώθηκε από τους συγγενείς του;»

«Δεν θα ήταν δυνατόν να το γνωρίζει. Αν δεν είχε συνεννοηθεί με τα ξαδέλφια του, δεν θα μπορούσε να έχει γνώση από τέτοιες λεπτομέρειες», ήταν η απάντηση του κ. Μαντούβαλου.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης η προκαταρκτική εξέταση έγινε σε σύντομα χρονικό διάστημα και το ΣΔΟΕ δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία που κατέθεσαν οι εμπλεκόμενοι, καθώς κρίθηκε ότι υποβοήθησαν τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης οι 3 συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου δεν έχουν ακόμη λάβει τα πρόστιμα από τον έλεγχο, δηλαδή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί ο φόρος που πρέπει να καταλογιστεί, γεγονός που για την υπεράσπιση κλονίζει την κατηγορία της απόπειρας απιστίας για την οποία βαρύνεται.

Μετα την ολιγόλεπτη διακοπή το δικαστήριο αποφάσισε να καλέσει ως μάρτυρες τους Γιάννη Καπελέρη, Ηλία Πλασκοβίτη, Κώστα Μπανο, Γιώργο Στασινόπουλο και Γιάννη Διώτη.

Τι είπε η διευθύντρια του γραφείου του Παπακωνσταντίνου

Αναφερόμενη στη σύσκεψη του Ιανουαρίου του 2010, η Χρυσή Χατζή διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου είπε στο δικαστήριο: «Στη σύσκεψη που έγινε μας είπε ο υπουργός ότι παρέλαβε εμπιστευτικά στοιχεία για καταθέσεις περίπου 2 δις στο εξωτερικό και δη στην Ελβετία και είχε δώσει τα στοιχεία εκείνα στον κ.Καπελέρη (ΣΔΟΕ) ώστε να δει αν τα ονόματα αυτά είναι αληθή, κλπ. Εκεί μας είπε ότι είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γι αυτό ζήτησε έλεγχο από τον κ.Καπελέρη για τα μεγαλύτερα ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά. Ο κ.Καπελέρης του είπε πως υπάρχουν ενδείξεις , π.χ αναφέρθηκε το όνομα μιας κυρίας που είχε 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας. Ζήτησε να μάθει πως θα προχωρήσει ο έλεγχος ο υπουργός. Ο κ. Μπάνος είπε πως αν δεν υπάρχει εκκρεμής νόμιμη διαδικασία, πιστεύει πως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Και πως πρέπει να κινηθεί δικαστική συνδρομή αλλά τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, ωστόσο μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου».

  • Εισαγγελέας: Θα μπορούσε με αυτά, χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο;
  • Χατζή: Φυσικά θα μπορούσε αφού τα ονόματα που δόθηκαν στον κ.Καπελέρη ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρεί διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς ώστε να φορολογούνται τα χρήματα Ελλήνων στο εξωτερικό.
  • Εισαγγελέας: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λίστα;
  • Χατζή: Ο υπουργός είπε να γίνει έλεγχος σε αυτά τα ονόματα και αν χρειαστεί να υπάρξει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου. Το οποίο θα μπορούσε να φέρει ο κ.Καπελέρης.
  • Εισαγγελέας: Δηλαδή έδωσε μια εντολή στο πόδι, χωρίς πρακτικά. Πως γίνεται έτσι;
  • Χατζή: Το ΣΔΟΕ είχε εντολή να ερευνήσει , δεν χρειαζόταν γραπτή εντολή. Το αποτέλεσμα της συσκέψεως ήταν αυτό. Να συνεχιστεί η έρευνα και θα μπορούσε να ζητήσει ειδικό κλιμάκιο έλεγχου , κάτι που ο κ.Καπελέρης δεν έκανε.
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Φωτογραφίες SOOC: Nikos Libertas / Nick Paleologos

Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ξεκίνησε η δίκη Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Είμαι αθώος» δήλωσε ο πρώην υπουργός [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Φωτογραφίες Eurokinissi: ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ