Φωνές «πολέμου» στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους

Εξι εσωκομματικά χτυπήματα δέχθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τους Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο, Αλέξη Μητρόπουλο, Σοφία Σακοράφα, και οι Μίκης Θεοδωράκης και Κώστας Λαπαβίτσας τάσσονται κατά της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.

Αντάρτες εσωκομματικοί
Και οι πέντε υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση έχουν παρεκκλίνει του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και δεν διέγραψαν το Μνημόνιο και τα μέτρα που έχει φέρει στην Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, του έδωσαν παράταση.

Το τελευταίο χτύπημα ήρθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Λαπαβίτσα, ο οποίος σε ανάρτηση που έκανε στο προσωπικό του μπλογκ αναφέρει πως «όσοι έχουμε εκλεγεί στη βάση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρούμε τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης ως δέσμευση που έχουμε αναλάβει προς τον ελληνικό λαό έχουμε βαθιές ανησυχίες. Είναι υποχρέωσή μας να τις καταγράψουμε...
[...] Οι στιγμές είναι απολύτως κρίσιμες για την κοινωνία, το έθνος και φυσικά την Αριστερά. Η δημοκρατική νομιμοποίηση της κυβέρνησης εδράζεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το ελάχιστο που απαιτείται είναι να έχουμε μια ανοιχτή συζήτηση στα κομματικά όργανα και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πρέπει άμεσα να δώσουμε καίριες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα ώστε να διατηρήσουμε τη μεγάλη στήριξη και δυναμική που μας δίνει ο ελληνικός λαός. Οι απαντήσεις που θα δοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και της κοινωνίας», έγραψε ο βουλευτής, σε ήπιους προς το παρόν τόνους. Διαβάστε την ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΕΔΩ.

Κεραυνοί Γλέζου

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Μανώλης Γλέζος εξαπέλυσε κεραυνούς κατά της κυβέρνησης. Μετονομάζοντας την Τρόικα σε θεσμούς, το μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι όπως όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, έγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες. Δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντίδραση του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να διώξει τα Μνημόνια και να καταργήσει τα μέτρα τους. Διαβάστε ΕΔΩ τη δήλωση του κ. Θεοδωράκη.

Εσωκομματικές βολές από Κατρούγκαλο, Σακοράφα και Μητρόπουλο

Υπενθυμίζεται πως χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε πως «Αν παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές, αποχωρώ». Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα έκανε νέα ηχηρή διαφοροποίηση και τάχθηκε στη γραμμή του Μανώλη Γλέζου, ενώ σκληρή ήταν και η κριτική του βουλευτή Αλέξη Μητρόπουλου για τη συμφωνία, ο οποίος είπε πως «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί κατά γράμμα».

Ψύχραιμη η κυβέρνηση

Ψύχραιμη ήταν η σημερινή απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος απάντησε στην σκληρή κριτική του Μανώλη Γλέζου: «Η κυβέρνηση σταδιακά πετυχαίνει νίκες, δεν μπορεί κάποιος να περιμένει ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες θα αλλάξουμε τα πάντα, γιατί δεν έχουμε το μαγικό ραβδάκι. Κάναμε ένα πρώτο βήμα με αυτή τη συμφωνία. Μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες ο Τσίπρας κατάφερε όσα δεν κατάφεραν οι άλλοι σε πέντε χρόνια», είπε, και πρόσθεσε ότι «δεν φοβόμαστε τον Μανώλη Γλέζο. Ο Γλέζος δεν θέλει να τρομάξει την ελληνική κυβέρνηση. Οφείλω να απαντήσω με σεβασμό στους αγώνες του. Ο Μανώλης Γλέζος λέει τις αγωνίες του, οι οποίες υπάρχουν στο μυαλό όλων μας. Είμαστε στην αρχή μιας σκληρής διαπραγμάτευσης όμως. Το ότι αλλάζει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ξέρετε τι σημαίνει; Δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα λιτότητας».

Οσον αφορά τις κατηγορίες που εξαπολύει η αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι οδηγεί τη χώρα σε Μνημόνιο 3, ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε ότι κατανοεί τη στάση αυτή. «Κατανοώ να υπάρχει αμηχανία. Βλέπουν ότι μια νέα κυβέρνηση έχει μπλοκάρει δυο αποφάσεις Eurogroup. Καταφέραμε να κάνουμε μερικά βήματα και να πάρει ανάσες η ελληνική κοινωνία».

«Γνωρίζαμε τι θα λέγανε. Αν αποτυγχάναμε, θα μας έλεγαν ότι πάμε τη χώρα στη βράχια και αν κάναμε αυτό που κάνουμε τώρα, θα μας έλεγαν ότι κάνουμε κυβιστήσεις», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παπαδημούλης: Η ΝΔ ελπίζει σε κρίση εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν από τους πρώτους που αποδοκίμασε -με ήπιο τρόπο- τις δηλώσεις Γλέζου. Σε tweet που ανέβασε τη Δευτέρα ο κ. Παπαδημούλης αποδίδει στη ΝΔ την προσπάθεια να αναδειχθεί η κρίση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ:

Dim. Papadimoulis ‏@papadimoulis
«ΝΔ: Ρήμαξε την κοινωνία κ' τιμωρήθηκε. Ποντάρισε στο σενάριο της καταστροφής κ' έχασε. Τώρα ελπίζει στην κρίση εντός ΣΥΡΙΖΑ. Θα χάσει κ' πάλι...».

El Pais: Γίνεται εξέγερση στον ΣΥΡΙΖΑ

Η αναταραχή που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αρχική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, ιδιαίτερα από τις δηλώσεις Γλέζου, κέντρισε το ενδιαφέρον της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία συνδέει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος με τις εξελίξεις που αναμένονται μετά την αποστολή της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις σήμερα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δημοσίευμά της η El Pais, για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο να πείσει τους εταίρους του στην Ευρωζώνη από το να εξευμενίσει την απόπειρα εξέγερσης που έχει ξεσπάσει στο κόμμα του, αναφέροντας τις επικριτικές δηλώσεις πέντε διακεκριμένων μελών του κόμματος μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ