Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανήκει στο συντηρητικό γαλλικό κόμμα (UMP) και υπήρξε υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί. Σήμερα είναι η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ και μια από τις γνωστότερες γυναίκες στον κόσμο.

Διατηρεί επαφές με τη Γαλλία

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος πάνω της είναι η ψηλή σιλουέτα της, το κομψό και σικάτο στυλ της και η αυτοπεποίθηση που αποπνέει. Το δεύτερο πράγμα είναι το χαμόγελο, που κρύβει διπλωματική ευχέρεια. Είναι 58 ετών και διακρίθηκε στον σκληρό κόσμο των αγορών, αφού διευθύνει με σιδερένιο χέρι το ΔΝΤ. Κάθε πρωί μια Mercedes την αφήνει στα πόδια του πύργου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Ενα τεράστιο κτίριο που μοιάζει με στρατιωτικό οχυρό. Ντυμένη πάντα με επώνυμα ρούχα, υπερβολικά επώνυμα καμιά φορά, αλλά που της έδωσαν τον τίτλο μιας από τις πιο καλοντυμένες γυναίκες εξουσίας στον πλανήτη.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Λαγκάρντ στην ταράτσα του ΔΝΤ:

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Οι επισκέψεις της στο Παρίσι είναι πολύ συχνές. Τη μία καλεσμένη του Women’s Forum, την άλλη σε ένα επιχειρηματικό συνέδριο υψηλών προδιαγραφών. Στο τελευταίο συνέδριο του Women’s Forum, μετά τη συνέντευξη Τύπου πολλές γυναίκες σηκώθηκαν από τη θέση τους και της είπαν: «Κυρία, είμαστε μια ομάδα γυναικών που θα θέλαμε να σας δούμε επόμενη Πρόεδρο της Δημοκρατίας». Ολοι στην αίθουσα χειροκρότησαν και σηκώθηκαν όρθιοι, σαν να συμφωνούσαν με την ιδέα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαμογέλασε, έβαλε το χέρι στη θέση της καρδιάς και υποκλίθηκε ελαφρά για να ευχαριστήσει, χωρίς να κάνει καμία δήλωση. Οπως εξηγεί στους δημοσιογράφους το συμβόλαιο που έχει με το ΔΝΤ της απαγορεύει να κάνει πολιτικές δηλώσεις. Το υπέγραψε το 2011 και έχει ισχύ για 5 χρόνια, λήγει δηλαδή το 2016, ενώ προβλέπει μισθό 375.000 ευρώ τον χρόνο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Σε όλα τα περιοδικά αφιερώματα
Η αντιδημοφιλία του Φρανσουά Ολάντ και τα σκάνδαλα του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επανέκαμψε στη θέση του προέδρου του συντηρητικού κόμματος UMP και παλεύει να διεκδικήσει πάλι την Προεδρία της Δημοκρατίας, δίνουν ελπίδες στην Κριστίν Λαγκάρντ, παρότι δεν το ομολογεί.

Τα παγκόσμια εγκώμια δεν λείπουν. Το αμερικανικό περιοδικό Forbes την τοποθέτησε στην 5η θέση των γυναικών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Η έγκριτη Financial Times την έχει αποκαλέσει «την καλύτερη υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης». Το 2012 ο Νουριέλ Ρουμπινί είχε γράψει για την Λαγκάρντ: «Σε μερικά χρόνια μπορεί να είναι υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Γαλλία και να γίνει η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της χώρας. Είναι μια γυναίκα που έχει κερδίσει κι άλλες "πρώτες φορές"».

Το βιογραφικό της είναι μεγάλο σαν μυθιστόρημα: Το 1999 ήταν η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου Baker & McKenzie, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ετήσιο τζίρο 1 δισ. δολάρια. Ηταν επίσης η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών μιας χώρας του G8 και φυσικά η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του ΔΝΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Εργασιομανής και φιλόδοξη
Παρά το παρελθόν της, η Λαγκάρντ θα μπορούσε να ενσαρκώσει το «καινούργιο» στη γαλλική πολιτική σκηνή που κατοικείται από φαντάσματα. Η ίδια δεν αφήνεται ποτέ να εκδηλωθεί: «Ολα αυτά τα βλέπω από μακριά και δεν κάνω δηλώσεις. Η εσωτερική πολιτική της Γαλλίας με ενδιαφέρει σαν πολίτη, αλλά ως εκεί. Ψηφοφόροι μου είναι αυτή τη στιγμή οι 188 χώρες-μέλη του ΔΝΤ. Καθήκον μου είναι να κάνω καλή δουλειά γι' αυτούς. Είναι ο μόνος στόχος που έχω».

Οσοι τη γνωρίζουν αναφέρουν ότι δεν μελετάει απλά τα ντοσιέ στο ΔΝΤ, αλλά «τα τρώει κυριολεκτικά». Εργάζεται ατελείωτες ώρες σε αριθμούς και προβλέψεις. «Δεν θέλω να με απολύσουν», δηλώνει η ίδια χαριτολογώντας. «Τον πρώτο καιρό που πήγα στο ΔΝΤ αντιλήφθηκα ότι τα στελέχη εκεί ήταν πολύ προχωρημένα, μιλούσαν με κωδικούς και αρχικά... το PSI, το PRGF, τα SBA και τα EFF. Τους είπα "έι! Οου! Σιγά λίγο! Δεν καταλαβαίνω τίποτα τι λέτε". Κι αν δεν καταλαβαίνω εγώ, πώς να καταλάβουν τα κράτη, οι ΜΚΟ, τα συνδικάτα, οι οργανώσεις, οι νέοι και όσοι πρέπει να συμμετάσχουν στα προγράμματα;». Εκανε μαθήματα επικοινωνίας στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ και δηλώνει ότι έγιναν πιο σαφείς και ότι η προϋπηρεσία της στο υπουργείο Οικονομικών τη βοήθησε να βλέπει τα πράγματα και τα οικονομικά μεγέθη «από την πλευρά του πελάτη».

Σύντροφος της Κριστίν Λαγκάντ είναι ο επιχειρηματίας Xavier Giocanti. Δέχεται ότι τα ασημένια μαλλιά και το χαμόγελο της Κριστίν εκπροσωπούν για πολλές χώρες το σήμα κατατεθέν της λιτότητας. Το περιοδικό Τime της αφιέρωσε το εξώφυλλό του το 2013, με τίτλο «Αυτή η γυναίκα μπορεί να σώσει την Ευρώπη;».

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 8


«Οταν γυρίζω στο σπίτι μου στην Ουάσινγκτον, οι σωματοφύλακες, που είναι Αφρικανοί στην πλειοψηφία τους, με υποδέχονται φωνάζοντας "Καλημέρα, μαμά!". Τότε καταλαβαίνω ότι κατόρθωσα να εξανθρωπίσω το ΔΝΤ», δηλώνει στο περιοδικό Vanity Fair, στο οποίο και ποζάρει η ισχυρή κυρία του Ταμείου.

H Λαγκάρντ στο γραφείο της στο ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον:

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαϊδεύει την ιδέα να είναι η επόμενη Πρόεδρος της Γαλλίας [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ