Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα - iefimerida.gr

Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει εγκατασταθεί εδώ και περίπου έναν μήνα, μετά την αλλαγή σκυτάλης στη διακυβέρνηση της χώρας, η ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναλάβει κρίσιμους τομείς του κυβερνητικού έργου, όπως και τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει στο πλευρό του συνεργάτες που τον στηρίζουν στα εύκολα και στα δύσκολα. Με τους περισσότερους διατηρεί στενές πολιτικές -ή ακόμη και οικογενειακές- επαφές από τα χρόνια της αντιπολίτευσης και όλοι τους απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου  -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr 0

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ

Με τον οικονομολόγο και άνθρωπό του, όπως τον ξέρουν όλοι, Νίκο Παππά, ο πρωθυπουργός συνδέεται με στενή φιλία από το 1994, όταν και οι δύο βρίσκονταν στη Νεολαία του ΣΥΝ. Το '99 ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται γραμματέας της Νεολαίας και την ίδια περίοδο ο κ. Παππάς ζει και εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Με την επιστροφή του γίνονται αχώριστοι. Η σχέση τους έχει περάσει όλα τα... τεστ αντοχής, από το 2008 ο υπουργός Επικρατείας είναι ο «εξ απορρήτων» του πρωθυπουργού και ενίοτε αυτός που αναλαμβάνει τις εκάστοτε εμπιστευτικές αποστολές και επαφές.

Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου  -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr 1
Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου  -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr 2
Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου  -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr 3
Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου  -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr 4
Η ισχυρή ομάδα του Μαξίμου  -Τα πρόσωπα κλειδιά δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα | iefimerida.gr 5

ΑΛΕΚΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ

Είναι ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες συντονισμού του κυβερνητικού έργου και άνετα θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει «πολιτικό πατέρα» του Αλέξη Τσίπρα και -βέβαια- μέντορά του. Ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς από το ΚΚΕ στα φοιτητικά του χρόνια, τη Νεολαία Λαμπράκη αμέσως μετά, το ΚΚΕ Εσωτερικού και τον Συνασπισμό έως τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό. Έχει στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στις δύσκολες περιόδους του «4%», είναι πολιτικός μηχανικός και βέβαια διατηρεί παραθεριστική κατοικία στην Αίγινα, όπου κατά καιρούς βρίσκεται η στενή ομάδα περί τον πρωθυπουργό, που έχει γίνει γνωστή ως «παρέα της Αίγινας».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΓΙΑΣ

Σοβαρός νομικός επιστήμων, με το κύρος του χώρου, τον εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός για το δύσκολο πόστο της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης. Η θέση του είναι σημαίνουσα για το κυβερνητικό έργο, δεδομένου ότι αποφασίστηκε η επανεξέταση των συμβάσεων που υπεγράφησαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σπύρος Σαγιάς είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος με ειδίκευση στο Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Paris II, είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, μέλος του Ελληνοβρετανικού, του Ελληνογαλλικού και του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Δικαίου Τεχνολογίας και Κατασκευών.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

Για πολλούς, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν άγνωστο μέχρι την ημέρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τον δήμο της Αθήνας. Παρά το γεγονός ότι πήρε υψηλό ποσοστό, δεν εξελέγη δήμαρχος, για να περάσει όμως το κοινοβουλευτικό κατώφλι στην Α' Αθήνας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σπούδασε στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά, στη Νέα Σχολή της Νέας Υόρκης, ενώ με τον πρωθυπουργό γνωρίστηκαν στο κόμμα.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΣ

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είναι «παλιά καραβάνα» στη δημοσιογραφία. Χαμηλών τόνων ο ίδιος, έχει κολλήσει ένσημα -σε επιτελικές θέσεις- τόσο στη δημόσια τηλεόραση, όσο και στην ιδιωτική, ενώ μέχρι την Κυριακή των εκλογών αρθρογραφούσε στην εφημερίδα «Εποχή», της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος από το '88. Ο Θόδωρος Μιχόπουλος μετείχε στον πρωινό καφέ του Αλέξη Τσίπρα τα τελευταία χρόνια, κάτι που ξέρουν ελάχιστοι. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και... δεν του αρέσει καθόλου ούτε η δημοσιότητα, όπως επίσης και να βλέπει το όνομά του σε εφημερίδες και ειδησεογραφικά sites. Χάρη σ' αυτόν, το Μαξίμου -προς το παρόν- τροφοδοτεί και ενημερώνει με συνεχή ροή καθημερινά τα ΜΜΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο 33χρονος Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι ένα από τα καινούργια δημόσια πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού. Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα και έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου και έκανε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές. Σε ρόλο νομικού συμβούλου, μάλιστα, τον συναντούσε κανείς στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Έχει διατελέσει γραμματέας της νεολαίας ΣΥΝ (το 2005) και υπήρξε ενεργό μέλος του Δικτύου Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Α. Γκαντώνα

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ