Facebook spam: Mην ταΐζεις τα ξενέρωτα βαμπίρ!

Μια νέα, απίστευτα ενοχλητική εφαρμογή έχει κατακλύσει τις τελευταίες μέρες και την ελληνική κοινότητα του Facebook. Σύντομες οδηγίες για να μη σπάνε τα δικά σας νεύρα αλλά και όλων των «φίλων» σας!

Αν σου έκανε εντύπωση πως ο σοβαρός καθηγητής σου, η μάνα σου ή ο δημοτικός σύμβουλος Άνω Καλαβρύτσας (που έκανες φίλο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές) αποφάσισε ξαφνικά να δηλώσει την αγάπη του και να «ταγκάρει» τον εαυτό του σε φωτό που σε προτρέπει να παίξεις σε διαγωνισμό της ταινίας, μην απορείς (ή μην ενθουσιάζεσαι). Ίσως δεν φταίει αυτός.

Πρόκειται για ένα spam application που με κάποιο τρόπο σχετίζεται με τη νέα ταινία “The Twilight Saga: Breaking Dawn”. Τα ξενέρωτα βαμπίρ ετοιμάζονται για δυναμική επανεμφάνιση με νέα ταινία το χειμώνα του 2011 και δεν λένε να μας αφήσουν σε ησυχία! Αν είσαι απ’ αυτούς που έχουν τη σελίδα του Facebook μονίμως ανοιχτή 24 ώρες τη μέρα, πιθανότατα ήδη θα έχεις δει περί τίνος πρόκειται.

Αν όμως δεν ξέρεις, η iefimerida σε ενημερώνει πως αν εμφανιστεί στον "τοίχο" σου στο Facebook μια φωτό σαν αυτή που βλέπεις πάνω, στην οποία κάποιος φίλος σου αποφάσισε να κάνει tag τον εαυτό του, τότε είσαι ένα βήμα πριν χτυπήσει και σένα το spam! Η φώτο συνοδεύεται από ένα λινκ που σε προτρέπει να πάρεις μέρος σε ένα διαγωνισμό μέσω Facebook. Όπως όμως συμβαίνει σε όλες τις εφαρμογές του Facebook, ζητείται η άδειά σου για ορισμένα "πραγματάκια". Αν έχεις συνηθίσει να μη δίνεις σημασία και απλά να επιτρέπεις στις εφαρμογές να κάνουν ό,τι θέλουν, τότε στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνεις και εσύ το επόμενο θύμα. Όλοι οι φίλοι σου θα ταγκαριστούν, η φωτογραφία θα φτάσει στους φίλους των φίλων σου και πάει λέγοντας...

Η εφαρμογή εκμεταλλεύεται κάποιες βασικές αδυναμίες του Facebook για να πετύχει το σκοπό της.

Ο χρυσός κανόνας για να μην έχεις ποτέ προβλήματα είναι ο εξής: ΠΟΤΕ μην επιτρέπεις σε οποιαδήποτε εφαρμογή να χρησιμοποιεί τα στοιχεία σου, να ποστάρει στον τοίχο σου, να παρακολουθεί τις δραστηριότητες σου κ.λπ. κ.λπ., αν δεν είσαι σίγουρος περί τίνος πρόκειται. Άλλο να ζητάει τα στοιχεία σου η Google, άλλο μια εφαρμογή που υπόσχεται ότι θα σου χαρίσει ένα iPad (όπως αυτή). 9 στις 10 φορές μόνος σου έχεις επιτρέψει το spam.

Αν, παρ' όλα αυτά, την πάτησες και επέτρεψες στην εφαρμογή να κάνει tag εσένα και όλους τους φίλους σου λερώνοντας τους "τοίχους" σας, προσπάθησε τουλάχιστον να το σταματήσεις εδώ. Ό,τι έγινε έγινε, βέβαια, αλλά καλό είναι να φροντίσεις να μην επαναληφθεί. Η εφαρμογή συνεχίζει να έχει την άδειά σου να κάνει οτιδήποτε...

Αρχικά σβήσε την ανάρτηση απ’ τον τοίχο σου για να μην επιτρέψεις και σε άλλους να την πατήσουν. Πάτα το x που εμφανίζεται στην πάνω δεξιά γωνία της ανάρτησης. Αν μπορείς να μπλοκάρεις την εφαρμογή να ξαναποστάρει στον "τοίχο" σου, κάν’ το.

Στην συνέχεια πήγαινε στα Privacy Settings του λογαριασμού σου και κλίκαρε κάτω αριστερά στο Apps and Websites. Κάνεις κλικ στο edit Settings, βρίσκεις την εφαρμογή, πατάς το x στα δεξιά και την απενεργοποιείς μια για πάντα.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Facebook spam Twilight Saga Breaking Down

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ