Πόσο ανησυχητική εμμονή είναι οι selfies και τι κινδύνους εγκυμονούν; - iefimerida.gr

Πόσο ανησυχητική εμμονή είναι οι selfies και τι κινδύνους εγκυμονούν;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αυτοφωτογράφιση ή selfie είναι η νέα τρέλα που έχει παρασύρει όλους τους νεαρούς χρήστες του διαδικτύου. Πού οφείλεται όμως αυτή η νέα μόδα και τι κινδύνους μπορεί να εγκυμονεί; Μία μαμά έφηβης κόρης κολλημένης με τις selfies, εκφράζει δημόσια τις ανησυχίες της.

Κάθε εβδομάδα, περισσότερες από 17.000.000 selfies ανεβαίνουν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κυρίως από εφήβους. Για να κατανοήσουμε την εμμονή, η Femail ζήτησε από την 49χρονη Τρέισι Ράσελ, μητέρα της 15χρονης Ολίβια να μιλήσει για τη ζωή της με την κόρη της, η οποία είναι κυριολεκτικά εξαρτημένη από τις selfies και μοιράζεται κάθε στιγμή της με τους διαδικτυακούς της φίλους.

Οπως δηλώνει ανήσυχη η μητέρα της «Αμφιβάλλω αν έχει υπάρξει έστω μια μέρα τα τελευταία δύο χρόνια που να μην έχω τσακωθεί με την έφηβη κόρη μου Ολίβια για το χρονικό διάστημα που ξοδεύει τραβώντας selfies και ανεβάζοντας τες στο διαδίκτυο. Εχω κι εγώ κινητό τηλέφωνο, αλλά το χρησιμοποιώ για να κάνω κλήσεις και αυτό είναι όλο. Αυτή η έμμονη με τις φωτογραφίες με ξεπερνάει. Αδυνατώ να την κατανοήσω. Οταν πηγαίνω σε ένα εστιατόριο και βλέπω ένα υπέροχο πιάτο φαγητό μπροστά μου, η πρώτη μου σκέψη είναι “ανυπομονώ να το φάω”. Αντίθετα, η πρώτη σκέψη της Ολίβια είναι: “Πρέπει να το βγάλω 12 διαφορετικές φωτογραφίες και να το ανεβάσω σε 6 διαφορετικά μέσα ενημέρωσης. Τα πάντα είναι μία ευκαιρία για selfie. Η ετοιμασία της κάθε πρωί για να πάει σχολείο είναι ένας εφιάλτης. Νιώθω σαν να περνάω όλη μου τη ζωή φωνάζοντας “κουνήσου Ολίβια” κι αυτή να βγάζει selfies ακόμα και στη σκάλα κατεβαίνοντας.»

Ωστόσο μία ακόμα ανησυχία της μητέρας είναι το προκλητικό στυλ που βγάζουν σε όλες τις selfies τους: «Οταν τη ρωτώ γιατί δεν μπορεί απλά να χαμογελάσει, με κοιτάει σαν να είμαι τρελή γριά και ξεφυσάει εκνευρισμένη: “Κανείς δεν χαμογελάει στις selfies, μαμά”»

Η Ολίβια έχει ανεβάζει φωτογραφίες της στο Facebook, στο Instagram και σε μερικές άλλες ιστοσελίδες. Υπάρχει ακόμη ένα σάιτ που λέγεται hot or not. Αγόρια και κορίτσια ανεβάζουν selfies τους και οι άλλοι χρήστες βαθμολογούν την εμφάνισή τους.

«Αν Ολίβια βαθμολογηθεί «hot» από κάποιο αγόρι τότε μπορεί να μιλήσει μαζί του ακόμα κι αν δεν το ξέρει εκτός διαδικτύου. Αυτό είναι ανησυχητικό» εξηγεί η Τρέισι.

«Με τρομάζει να ξέρω ότι τόσοι άγνωστοι στον κυβερνοχώρο έχουν πρόσβαση στη φωτογραφία της. Μπορώ να ελέγξω τη σελίδα της στο Facebook αρκετά συχνά και την ρωτάω ποιοι είναι οι διαδικτυακοί φίλοι της, αν τους ξέρει και γιατί τους έχει. Ενα αγόρι της έστειλε στο Facebook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ο μπαμπάς του είναι πολυ-εκατομμυριούχος και ότι πρέπει να συναντηθούν.

Είπα στην Ολίβια ότι ο τύπος λέει ψέματα και μου είπε: “Θεέ μου, το ξέρω, μαμά! Δεν είμαι ηλίθια”. Και αυτό είναι αλήθεια. Είναι έξυπνη και πολύ πιο περπατημένη απ' ότι ήμουν εγώ στην ηλικία της. Νομίζω τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει τα παιδιά πολύ περισσότερο συνειδητοποιημένα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οσο κι αν φοβάμαι, την εμπιστεύομαι και την έχω συμβουλεύσει σωστά, ώστε να μην μπλέξει σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Αυτή την εβδομάδα βγήκε ραντεβού με ένα αγόρι της ηλικίας της τον οποίο συνάντησε μέσα από το Facebook, αλλά αυτός είναι φίλος φίλου της οπότε δεν ανησυχώ τόσο. Θα την πάω εγώ στο ραντεβού και θα γυρίσω να την πάρω»

Ομως δεν κυκλοφορούν μόνο έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος των γονιών: «Δυστυχώς δεν προσελκύει μόνο το ενδιαφέρον συνομηλίκων της αλλά και ενήλικων ανδρών, ίσως και άνω των 30 και αυτό με φοβίζει. Ενας της ζωγράφισε ένα πορτρέτο της και της είχε στείλει μια φωτογραφία του. Το πορτρέτο ήταν πολύ όμορφο και ζωντανό, αλλά από κάτω τις είχε γράψει ανατριχιαστικά πράγματα, όπως το ότι είναι τα πάντα γι' αυτόν και την θέλει δίπλα του. Ευτυχώς εκείνη τον έσβησε από το Facebook. Είμαι τυχερή που η Ολίβια και εγώ είμαστε κοντά και μου δείχνει πάντοτε όλα όσα κάνει online.

Είναι αστείο, όταν τσακώνεται με «φίλους» που δεν έχει συναντήσει ποτέ και απλά τους είχε στο facebook. Ισως εγώ να της έχω δώσει πολύ ελευθερία. Νομίζω ότι το γεγονός ότι είναι μοναχοπαίδι παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Ομως, όλοι οι συνομήλικοί της είναι κολλημένοι στα smartphones τους και αν πάρουμε το δικό της ή απενεργοποιήσουμε το Wi-Fi στο σπίτι, τότε την απομονώνουμε από τους φίλους της.

Πήρα μία φορά το τηλέφωνό της, όταν ένιωσα ότι δεν μελετούσε αρκετά για τις εξετάσεις της, αλλά δεν θα μπορούσα να ζήσω ξανά όλα αυτά τα ξεσπάσματα και την υστερία.

Εχω θέσει ωστόσο όριο ότι δεν μου αρέσει άγνωστοι να έχουν πρόσβαση στις φωτογραφίες της κόρης μου, αλλά αυτή είναι ευτυχής, γεμάτη αυτοπεποίθηση και τραβάει αδιάκοπα selfies και κάνει check in. Τουλάχιστον έτσι όταν δεν είναι στο σπίτι, μπορώ να βεβαιωθώ ότι ξέρω πάντα πού είναι.»

Η Ολίβια

Πόσο ανησυχητική εμμονή είναι οι selfies και τι κινδύνους εγκυμονούν; | iefimerida.gr 0
Πόσο ανησυχητική εμμονή είναι οι selfies και τι κινδύνους εγκυμονούν; | iefimerida.gr 1
Πόσο ανησυχητική εμμονή είναι οι selfies και τι κινδύνους εγκυμονούν; | iefimerida.gr 2
Πόσο ανησυχητική εμμονή είναι οι selfies και τι κινδύνους εγκυμονούν; | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ selfies φωτογραφίες έφηβοι κίνδυνοι
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ