Σοσιαλιστές & Δημοκράτες: Το Eurogroup πρέπει να σκεφτεί λογικά και να συμφωνήσει με την Ελλάδα - iefimerida.gr

Σοσιαλιστές & Δημοκράτες: Το Eurogroup πρέπει να σκεφτεί λογικά και να συμφωνήσει με την Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Συμμαχία των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο πήρε θέση στη διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα μέλη του Eurogroup, τάχθηκε σαφώς υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Με δηλώσεις της αντιπροέδρου του κόμματος και υπεύθυνης για τις οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, Maria João Rodrigues, το S&D ζητάει από το Eurogroup να σκεφτεί λογικά και να οδηγήσει τα πράγματα σε μια λύση, μέσω συμβιβασμού, που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να περάσει στην επόμενη φάση, που δεν θα περιλαμβάνει λιτότητα και ανθρωπιστική κρίση.

Λέει η κ. Rodrigues: «Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή οικονομική και πολιτική κρίση, εάν δεν καταφέρει να έρθει σύντομα σε συμφωνία με την Ελλάδα. Αυτή η συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιοσημείωτες αλλαγές στους όρους του υπάρχοντος προγράμματος διάσωσης, ακόμα και αν χρειάζεται να υπάρξει μια τεχνική παράταση λόγω έλλειψης χρόνου. Αντί για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, η Ευρωομάδα θα πρέπει να σκεφτεί λογικά και να εξετάσει τις, εν πολλοίς, λογικές προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ανοιχτό μυαλό.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μια πολύ ανταγωνιστική χώρα εάν το 20% του πληθυσμού της ζει κάτω από άσχημες συνθήκες και σχεδόν το 40% των παιδιών βρίσκεται υπό το φάσμα της φτώχειας ή του αποκλεισμού. Θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί με έναν έξυπνο και κοινωνικά λογικό τρόπο. Το Eurogroup πρέπει να μάθει από τα λάθη του παρελθόντος αντί τα να επαναλάβει.

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι το σχέδιο που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν απαράδεκτο για την ελληνική πλευρά. Το Eurogroup πρέπει να επιδείξει πιο εποικοδομητική προσέγγιση και να τεκμηριώσει το είδος της "ευελιξίας" στο πλαίσιο του τρέχοντος εκτεταμένου προγράμματος. Έτσι θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα. Δεν είναι αρκετό να υπαινίσσεται κανείς πιθανές προσαρμογές στο τρέχον πρόγραμμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν πράγματι συζητηθεί στη συνεδρίαση.

Πρέπει να επιτραπεί στην Ελλάδα να μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της, έτσι ώστε να μπορεί να μεταρρυθμίσει, να αναζητήσει επενδύσεις και να βοηθήσει τους φτωχούς. Οι δανειστές θα ήταν φρόνιμο να αυξήσουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, αντί να επιμένουν στη λιτότητα για τις επόμενες δεκαετίες.

Η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών πρότεινε μια συμβιβαστική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, βάσει της αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής και μια σειρά προοδευτικών μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα κέντρα εκπαίδευσης και εργασίας και την ενίσχυση των βασικών δημόσιων υπηρεσιών όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει επίσης να ενισχυθούν. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για ένα μέλλον με ευημερία με την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ