Lady Gaga, από το Λούβρο στην Αθήνα: Η ποπ ντίβα στα συγκλονιστικά βίντεο-πορτρέτα του Wilson - iefimerida.gr

Lady Gaga, από το Λούβρο στην Αθήνα: Η ποπ ντίβα στα συγκλονιστικά βίντεο-πορτρέτα του Wilson

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Toν Νοέμβριο του 2013 τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης κάλυψαν με εκτενή άρθρα και παρουσιάσεις την έκθεση του Robert Wilson στο Μουσείο του Λούβρου που συμπεριελάμβανε τα βίντεο-πορτρέτα που δημιούργησε με πρωταγωνίστρια τη Lady Gaga. Τα πορτρέτα αυτά από τις 6 Μαρτίου έρχονται στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην γκαλερί Bernier-Eliades.

Lady Gaga, από το Λούβρο στην Αθήνα: Η ποπ ντίβα στα συγκλονιστικά βίντεο-πορτρέτα του Wilson  | iefimerida.gr 0

Εκκίνηση της έμπνευσης και της βασικής αναφοράς του Robert Wilson είναι τρία κλασικά έργα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου του Λούβρου: Η Δεσποινίς Καρολίν Ριβιέρ, του Jean-Auguste Dominique Ingres (1806), ο Θάνατος του Μαρά, του Jacques Louis David (1793), και η Kεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο, του Andrea Solari (1507).

Το τέταρτο έργο, που ονομάζεται Flying, δεν προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου. Είναι σύγχρονο έργο, με αναφορές στην αρχαία γιαπωνέζικη τεχνική δεσίματος Shibari: βλέπουμε τη Lady Gaga γυμνή, δεμένη με ένα σχοινί με την τεχνική Shibari να κρέμεται ανάποδα από το ταβάνι. Και μόνο που κοιτάς το σώμα της νιώθεις τον πόνο, όμως το πρόσωπό της είναι γαλήνιο, ήρεμο, με μια μοναδική πληρότητα.

Lady Gaga, από το Λούβρο στην Αθήνα: Η ποπ ντίβα στα συγκλονιστικά βίντεο-πορτρέτα του Wilson  | iefimerida.gr 1


Οταν το Μουσείο του Λούβρου κάλεσε τον Robert Wilson να κάνει μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τις συλλογές του ίδιου του mουσείου, αμέσως αποφάσισε να συμπεριλάβει σε αυτά μια σειρά πορτρέτων με πρωταγωνίστρια την ποπ ντίβα. Επέλεξε θέματα που έχουν σχέση με τοn θάνατο και ζήτησε από την Gaga να γίνει ένα από τα μοντέλα του, λέγοντας «δεν είναι μια συνηθισμένη ποπ σταρ. Είναι σοβαρή...».

Γύρισαν τα βίντεο-πορτρέτα στο Λονδίνο μέσα σε μόλις 3 ημέρες, με τη σταρ να ποζάρει 14 με 15 ώρες κάθε hμέρα στις πλέον απαιτητικές στάσεις. Ο Μπομπ Γουίλσον δήλωσε πως συγκλονίστηκε από την πειθαρχία και τη συναισθηματική της νοημοσύνη.

Στα συγκεκριμένα βίντεο-πορτρέτα, το πρόσωπο και το σώμα της Lady Gaga μεταμορφώνονται στα χαρακτηριστικά της Mademoiselle Rivière, σε ένα βίντεο εμπνευσμένο από το διάσημο πορτρέτο του Ingres. Βλέπουμε τη Lady Gaga να γίνεται μια όμορφη αέρινη 15χρονη που ξέρει πώς θα πεθάνει και ο θάνατος διαπερνά το βλέμμα της.

Lady Gaga, από το Λούβρο στην Αθήνα: Η ποπ ντίβα στα συγκλονιστικά βίντεο-πορτρέτα του Wilson  | iefimerida.gr 2


Ο Wilson δημιούργησε επίσης μια παραλλαγή σε έντεκα βήματα, βασισμένη στο έργο τον Andrea Solari Η κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο (1507). Ο δημιουργός κινηματογράφησε 11 όψεις του προσώπου της Gaga με μούσι και το τοποθέτησε πάνω στο κεφάλι του μάρτυρα. Κάθε πορτρέτο είναι μοναδικό.

Lady Gaga, από το Λούβρο στην Αθήνα: Η ποπ ντίβα στα συγκλονιστικά βίντεο-πορτρέτα του Wilson  | iefimerida.gr 3

Στην Bernier-Eliades θα δούμε όμως και το εντυπωσιακό παρασκήνιο από τη συνεργασία του Wilson με τη Lady Gaga και δη την προετοιμασία για το Flying. Ο Robert Wilson υπαγορεύει κάθε κίνηση, κάθε στοιχείο του τοπίου και κάθε απόχρωση του φωτισμού. Και τον ακούμε να δηλώνει εντυπωσιασμένος: «Είναι ικανή να αλλάζει χαρακτήρα με ανησυχητική ταχύτητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ