Αγωνία στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα - iefimerida.gr

Αγωνία στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απο νωρίς το πρωί σήμερα συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάνη Βαρουφάκη, στον απόηχο του ηχηρού τελεσίγραφου που έστειλαν χθες το βράδυ οι εταίροι στην Ελλάδα να αποδεχθεί το πρόγραμμα και τα μέτρα που το συνοδεύουν αν θέλει χρηματοδότηση.

Πολεμικός Ντάισελμπλουμ
«Ελπίζω ότι θα ζητήσουν μία παράταση και τότε θα υπάρχει περιθώριo για ευελιξία» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εισερχόμενος στην σύνοδο Ecofin επιμένοντας έτσι σθεναρά στην χθεσινή του θέση.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας «θα δούμε βεβαίως αν παραμένει σε εφαρμογή το πρόγραμμα». Έκανε παράλληλα δηλώσεις και για το παρασκήνιο των εγγράφων που δείχνουν διάσταση θέσεων.

Ο Βαρουφάκης αισιόδοξος

Πριν από τον Ντάισελμπλουμ, την πόρτα του Ecofin πέρασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. τονίζοντας ότι «θα κάνουμε ένα υπεύθυνο βήμα εξετάζοντας τις επιλογές μας με στόχο την καλύτερη λύση για τον μέσο Ευρωπαίο, όχι για τον μέσο Έλληνα, για τον μέσο φορολογούμενο. Επιθυμούμε μία καλή λύση", ανέφερε.

Ειδική μνεία έκανε και για την σύνοδο της ΕΤΕπ λέγοντας ότι οι επενδύσεις είναι το μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη, και δήλωσε ενθουσιασμένος για την συνάντηση με στόχο την καταπολέμηση του αντιπληθωρισμού

Μαξίμου: Οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα
Η αντίδραση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο eurogroup είναι αρνητική και οδηγεί σε αδιέξοδο αφού δεν αφήνει περιθώριο να κάνει πίσω.
«Τις τελευταίες μέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.
Το κείμενο, που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.
Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα. Οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Βίτσας (ΣΥΡΙΖΑ): Καμία πιθανότητα η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονίου


Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο πως «δεν υπάρχει πιθανότητα η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του μνημονιακού προγράμματος.
Αυτό που ζητά η κυβέρνηση είναι ένα πρόγραμμα – «γέφυρα» υποστήριξε ο κ. Βίτσας.
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη ρήξη και τη σύγκρουση.
«Οι κινήσεις όλων των πλευρών δείχνουν ποιος θέλει ρήξη και ποιος όχι» τόνισε ο κ. Χουντής και επανέλαβε την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης στο θέμα της παράτασης του μνημονίου.


Γ. Σακελλαρίδης: Δεν θα συρθούμε πίσω από τελεσίγραφα και εκβιασμούς
Δεν πρόκειται να συρθούμε από κανέναν με τελεσίγραφα και εκβιασμούς, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, με αφορμή το αδιέξοδο που καταγράφηκε στο χθεσινό Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος, καθώς δεσμεύεται από τη λαϊκή εντολή.
Μιλώντας στο Mega o κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να τίθενται τελεσίγραφα με ένα τέτοιο σκληρό τρόπο» στη χώρα μας, «ειδικά όταν έχει υπάρξει μία προεργασία ώστε να υπάρχει μία διαφορετικού τύπου κατεύθυνση».
Επανέλαβε ακόμη ότι η κυβέρνηση «ούτε μπλοφάρει, ούτε παίζει πόκερ με τη χώρα και με την Ευρωζώνη» και σημείωσε ότι το άγχος και η πίεση αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην άλλη πλευρά.
Όπως είπε ο κ. Σακελλαρίδης, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προσήλθε στο διάλογο με διάθεση να βρεθούν κοινοί τόποι. «Από τη δική μας πλευρά με απόλυτη νηφαλιότητα θα συνεχίσουμε τις επαφές και τις διαβουλεύσεις (…) ώστε να βρεθεί λύση» πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι «λυπάται τους Έλληνες», ο κ. Σακελλαρίδης σχολίασε ότι «χρειάζεται μεγάλη προσοχή όταν κάνουμε τέτοιου τύπου διατυπώσεις σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο». «Δεν θεωρώ ότι είναι μια υπεύθυνη στάση να γίνονται τέτοιου τύπου χαρακτηρισμοί», συμπλήρωσε, απαντώντας στην αναφορά του κ. Σόιμπλε περί «ανευθυνότητας» της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε τέλος ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Όπως είπε, η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ΕΚΤ και τον επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι και υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι η η χρηματοδότησή τους θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.


Καμμένος: Δεν πρόκειται να υπάρξει παράταση του μνημονίου
Κάθετα αντίθετος στα ευρωπαϊκά τελεσίγραφα εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απορρίπτοντας το αίτημα του Eurogroup περί παράτασης του μνημονίου.
Ειδικότερα, στον απόηχο του αποψινού «ναυαγίου», ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει την παράταση του μνημονίου, όπως αξιώνουν οι Βρυξέλλες.
«Δεν πρόκειται να αιτηθούμε καμία παράταση μνημονίου έχουμε λαϊκή εντολή να πάμε μέχρι τέλους. Όλοι μαζί οι Έλληνες λέμε όχι. Δεν εκβιαζόμαστε» σημείωσε ο Π. Καμμένος.


Τσακαλώτος: Στο Eurogroup αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία κι εκβιασμό

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:
«Όπως θα ακούσατε, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Υπήρξε συμβιβαστική πρόταση, η οποία συμφωνήθηκε από τον Ντράγκι, τη Λαγκάρντ και τον Μοσκοβισί. Τορπιλίσθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ, πιθανότατα λόγω γερμανικής πίεσης. Στη σύνοδο του Eurogroup και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η βοήθεια της Λαγκάρντ και του Μοσκοβισί ήταν μη-ανιχνεύσιμη από το γυμνό μάτι.
»Αυτοί λένε--> ολοκληρώστε το υπάρχον πρόγραμμα και εμείς θα δείξουμε κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή του. Ποτέ όμως δεν μας λένε τι θα περιλαμβάνει αυτή η ελαστικότητα. Αντιθέτως, μας λένε: υπογράψτε πρώτα και μετά συζητάμε το περιεχόμενο της "ελαστικότητας".
»Εμείς λέμε--> δώστε μας ένα πρόγραμμα- "γέφυρα" και έχουμε διευκρινίσει ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας, όχι μόνο στην περίοδο της "γέφυρας", αλλά και για τα βασικά στοιχεία της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τους εταίρους μας.
»Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία και εκβιασμό».

Βαρουφάκης: Μπορεί να διαφωνήσαμε αλλά σύντομα θα έρθουμε σε συμφωνία
Από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει τις επόμενες ημέρες θεραπευτική συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, παρά τις μέχρι τώρα διαφωνίες.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε τις επόμενες ημέρες για μία έντιμη συμφωνία», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης που δεν θα είναι εις βάρος κανενός και πρόσθεσε ότι κανείς δεν μπορεί να εργασθεί εις βάρος της επίτευξης μίας συμφωνίας.
Όσον αφορά τη διαφορά των δύο προτάσεων, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά ζητά μία φράση που θα επιτρέψει την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ του προγράμματος στήριξης και του προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.
"Δεν παίζουμε παιχνίδια. Δεν έχουμε σχέδιο Β", είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ είπε ότι δεν πιστεύει πως οι θέσεις της Ευρώπης είναι απόλυτες και εγωιστικές, όπως υποτίθεται στην ανάλυση της θεωρίας των παιγνίων.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αποικία χρέους και η Ευρώπη πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα της αλλαγής που έγινε στη χώρα και ότι το πρόγραμμα στήριξης έχει αποτύχει.
"Είμαστε και θα παραμείνουμε μέρος της Ευρωζώνης", τόνισε, προσθέτοντας ότι όποιοι παίζουν παιχνίδια για Grexit είναι κατά της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ecofin δηλώσεις αγωνία Ελλάδα τελεσίγραφο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ