Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς που ανέλαβε να συμβουλεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα [εικόνες] - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς που ανέλαβε να συμβουλεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην ιστορία. Τώρα ο Ματιέ Πιγκάς, επιστρέφει στην Ελλάδα για να προσφέρει τις συμβουλές του στην κυβέρνηση Τσίπρα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Βήμα, ο Γάλλος τραπεζίτης είχε επαφές με την Ελλάδα από το 2009, όταν διαμεσολάβησε για την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής, αλλά και έκανε την αξιολόγηση πρότασης για την πώληση του 75% των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Ο Πιγκάς βρίσκεται επίσης πίσω από το PSI του 2011 και επαινεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την τότε συνεργασία τους, ως υπουργός Οικονομικών.

Στη Γαλλία ήταν σύμβουλος του Ντομινίκ Στρος Καν και της Σεγκολέν Ρουαγιάλ την περίοδο που διεκδικούσε τη γαλλική προεδρία, ενώ θεωρείται από πολλούς ως «αριστοκράτης αριστερός» (gauche caviar), δηλαδή στην κατηγορία των αριστερών που τρώνε χαβιάρι και έχουν ακριβά γούστα.

Οσο για την καθημερινότητα του, ο ίδιος είναι λάτρης της ροκ μουσικής, ενώ δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και όπως παραδέχθηκε ο ίδιος στη Financial Times κοιμάται ελάχιστα: «Δεν πιστεύω στον υλισμό. Τίποτα δεν διαρκεί. Αυτός είναι και ο λόγος για να μην κοιμάται κάποιος πολύ. Θα πρέπει να κοιμόμαστε όσο λιγότερο μπορούμε και να προσπαθούμε να αλλάξουμε τον κόσμο» δήλωσε.

Αν και είναι άνθρωπος που δε μασάει τα λόγια του, στο παρελθόν τηρούσε μία πιο διακριτική στάση και κινούνταν παρασκηνιακά. Τώρα μιλάει πιο ελεύθερα και όπως αποκάλυψε στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter «πιστεύω ότι η Τρόικα τα έκανε όλα λάθος», ενώ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί κατά περίπου 100.000.000 ευρώ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Στις αρχές του Φλεβάρη, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ τα στελέχη της τράπεζας Lazard έχουν εγκατασταθεί στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα και συμβουλεύουν την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς που ανέλαβε να συμβουλεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς που ανέλαβε να συμβουλεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς που ανέλαβε να συμβουλεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ποιος είναι ο Γάλλος τραπεζίτης Ματιέ Πιγκάς που ανέλαβε να συμβουλεύσει την κυβέρνηση Τσίπρα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ