Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα -Τι προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου - iefimerida.gr

Ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα -Τι προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη διάλυση της Τρόικα, τότε ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα θα αλλάξει. Και το ΔΝΤ φαίνεται αποφασισμένο να ακολουθήσει τα όσα προβλέπει το καταστατικό του.

Συγκεκριμένα, για να παραμείνει το Ταμείο στην Τρόικα, θα πρέπει να υπάρχει μνημόνιο, όπως αναφέρει πηγή της Ουάσιγκτον, όπως γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο «Εθνος της Κυριακής». Ο ίδιος προσθέτει ότι αν δεν έχει συμφωνήσει το ΔΝΤ σε νέο πρόγραμμα, δεν γίνεται επιθεώρηση και έτσι δεν χρειάζεται να συμμετάσχει σε μία κοινή διαδικασία ελέγχου, όπως αυτή που αποτελεί η Τρόικα.

«Από την άλλη πλευρά», υπογράμμισε η πηγή, «το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, στον οποίο η Ελλάδα είναι κράτος μέλος από το 1946. Αν η Ελλάδα δεν χρειάζεται δάνειο από το Ταμείο, τότε η μόνη υποχρέωση είναι να δέχεται τις ετήσιες αποστολές του ΔΝΤ που αξιολογούν την οικονομία (Article IV consultation). Τότε, δεν υπάρχει μνημόνιο, αλλά συντάσσεται έκθεση που εγκρίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο και η οποία είναι καθαρά συμβουλευτική».

Ομως, σε περίπτωση που κοπούν τα δεσμά με το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπολογιστεί η εκδικητικότητα των αγορών. Για το λόγο αυτό, η πηγή θυμίζει την προσφορά της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ προς την Αθήνα για να υπάρξει «δίχτυ ασφαλείας» μετά την έξοδο από το Πρόγραμμα.

Στην Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι το «δίχτυ ασφαλείας» του Ταμείου είναι πολύ πιο ισχυρό από το ευρωπαϊκό και από οποιουδήποτε άλλου οργανισμού, και οι αγορές όχι μόνο δίνουν μεγαλύτερη σημασία, αλλά το αντιμετωπίζουν και με «κάποιο φόβο». Ομως, το «δίχτυ ασφαλείας» προβλέπει τουλάχιστον δύο επιθεωρήσεις το χρόνο και απαιτεί Πρόγραμμα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιλέξει μόνο την τεχνική βοήθεια του Ταμείου, αναφέρει η ίδια πηγή, όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε χώρα- μέλος χωρίς μνημόνιο. Η συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα, ακόμη κι αν αυτό αλλάξει, προϋποθέτει υποχρεώσεις, όπως οι επί τόπου επιθεωρήσεις, οι συναντήσεις με τεχνικές επιτροπές, υπουργούς και ανώτερους υπαλλήλους.

Οσο για την αλλαγή της ονομασίας του προγράμματος, η ίδια πηγή ανέφερε «δεν ξέρω τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό. Εχουμε διάφορες δανειοδοτικές διευκολύνσεις με ειδικά κριτήρια επιλεξιμότητας, έτσι ώστε οι χώρες να κάνουν αιτήσεις για τη χορήγηση δανείων με βάση τον τύπο που επιθυμούν και που μπορούν να λάβουν εάν πληρούν τα κριτήρια. Το όνομα του Προγράμματος δεν αλλάζει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΝΤ καταστατικό τρόικα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ