Η ΕΚΤ αύξησε στα 65 δισ. ευρώ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποίησαν την Πέμπτη τηλεδιάσκεψη σχετικά με την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που έφερε και αύξηση του ορίου.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters το κύριο θέμα της τηλεδιάσκεψης, ήταν η διαθεσιμότητα του μηχανισμού ELA για την Τράπεζα της Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα, κατά 5,6 δισ. ευρώ αυξάνει πλέον η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες το οποίο φτάνει πλέον περίπου τα 65 δισ. ευρώ. Η απόφαση αυτή είναι οριστική και ισχύει μέχρι την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου, οπότε θα επανεξεταστεί. Η αύξηση αυτή του ορίου χρηματοδότησης μέσω ELA συνδέεται με τις εκτιμώμενες τρέχουσες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι προσωρινά παρέχεται η λύση αυτή όταν σταμάτησε να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ απειλεί με κλείσιμο της στρόφιγγας στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών

Ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ διαμηνύουν ότι «επαφίεται στην Ελλάδα να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τις δεσμεύσεις για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων που είχαν γίνει από προηγούμενες κυβερνήσεις εάν θέλουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης».
Μάλιστα, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πέτερ Πράετ, είπε στους Financial Times ότι ο κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης θα εφαρμόσει τους ισχύοντες κανόνες που διέπουν τη λειτουργία του ELA στην περίπτωση της Ελλάδας.

«Το κλειδί είναι οι τράπεζες που επωφελούνται από την έκτακτη χορήγηση ρευστότητας να παραμένουν φερέγγυες», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τη χορήγηση ρευστότητας εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της ως τα τέλη αυτού του μήνα, όταν λήγει το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, και να αφήσει εκτεθειμένες τις ελληνικές τράπεζες στον κίνδυνο της φυγής κεφαλαίων και της κατάρρευσης.

Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα μπορούσε να πυροδοτήσει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και δυνητικά πολύ ευρύτερες συνέπειες.

Μιλώντας στο Reuters, Έλληνας αξιωματούχος διαβεβαίωσε πάντως πως «εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο θα αναφέρει πως εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα ή βρισκόμαστε κοντά σε μια συμφωνία, δεν θα υπάρξουν προβλήματα ρευστότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ ELA όριο τράπεζες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ