Πασκάλ Λαμί: Ελληνες και Ευρωπαίοι φοράνε μάσκα πολέμου - iefimerida.gr

Πασκάλ Λαμί: Ελληνες και Ευρωπαίοι φοράνε μάσκα πολέμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Διακυβεύεται η ελληνική επανάσταση» αναφέρει, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο Πασκάλ Λαμί, πρώην επίτροπος, τέως γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στενός συνεργάτης του Ζακ Ντελόρ.

Σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα «Le Soir» ο κ. Λαμί δηλώνει πως δεν θεωρεί πιθανή την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση Τσίπρα και την Ευρωζώνη σημειώνει ότι «οι Ελληνες και οι άλλοι Ευρωπαίοι φοράνε τη μάσκα του πολέμου, όπως συμβαίνει πριν από κάθε διαπραγμάτευση».

« Δεν είναι πρόθεση του Ελληνα πρωθυπουργού, που επανέλαβε πάντα ότι επιθυμούσε, στο όνομα της πλειοψηφίας του, να παραμείνει στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Ούτε πρόθεση των άλλων Ευρωπαίων είναι να διώξουν την Ελλάδα. Επομένως, το σημερινό πολιτικό πλαίσιο αποκλείει το Grexit. Αλλά εκείνο που τίθεται είναι βασικά ελληνικά θέματα. Η Ελλάδα είναι, από το 2009, μία χώρα σε ηθική, πολιτική και οικονομική χρεωκοπία. Η μόνη που απέφυγε είναι η χρηματοπιστωτική. Προσωπικά, πιστεύω ότι το πρόβλημα του χρέους δεν αποτελεί το βασικό πρόβλημα. Αυτό το χρέος είναι στα χέρια, κατά 80%, δημοσίων παραγόντων, που γνωρίζουν πώς πρέπει να δράσουν. Υπάρχουν απεριόριστες δυνατότητες επίλυσης ανάμεσα στο status quo και το Grexit και η δημιουργικότητα των διπλωματών του χρηματοοικονομικού τομέα είναι απεριόριστη».

Στην ερώτηση ποιο είναι το κεντρικό διακύβευμα, ο πρώην επίτροπος απάντησε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η επανάσταση της Ελλάδας. «Μία επαναστατική διαδικασία ξεκινάει όταν ένα νέο σύστημα αντικαθιστά ένα άλλο, το οποίο κατέρρευσε. Αλλά τα πράγματα δεν ακολουθούν πάντα έναν ορθολογικό δρόμο. Πρέπει να θυμηθούμε ότι «Τσίπρας» στα ελληνικά σημαίνει εκρίζωση. Αυτό μάς παραπέμπει στις «ρίζες» όπως και στον «ριζοσπαστισμό». Οι νέοι κυβερνήτες πραγματοποιούν την πολιτική και ελπίζω ηθική επανάσταση της Ελλάδας. Παραμένει το οικονομικό σκέλος, με μερική και κακή αντιμετώπιση από πλευράς της τρόικας, πολύ λογιστική και ελάχιστα επικεντρωμένη στα οικονομικά ζητήματα. Οι μόνες μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα αφορούσαν την ανταγωνιστικότητά και τις δημόσιες δαπάνες, αλλά όχι το δικαστικό σύστημα, ούτε τη συλλογή φόρων και τη διαφθορά. Πρόκειται για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες επιβάλλονται. Πρέπει να καταλάβουμε ότι νέες ομάδες αναδύονται από τα ερείπια του παλαιού συστήματος» τόνισε.

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τη βούλησή τους να διεξάγουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις με περισσότερη αποφασιστικότητα από τους προηγούμενους, ο Πασκάλ Λαμί είπε πως σε κάθε περίπτωση, χαίρουν της στήριξης και της νομιμότητας για να το πράξουν.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ο κ. Πρώην επίτροπος δήλωσε ότι και τα δύο μέρη φοράνε τη μάσκα του πολέμου, όπως γίνεται πριν από κάθε διαπραγμάτευση. «Ο κύριος στόχος της διαπραγμάτευσης είναι να συνδράμουμε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είχαν γίνει έως τώρα. Ο καθένας γνωρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοοικονομική στήριξη, συνεπώς δεν μπορεί να εμφανίζει πρωτογενή ελλείμματα. Αυτό θα γίνει μέσω ελληνικών ομόλογων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί θα παιχθεί η διαπραγμάτευση» σημείωσε.


Ερωτηθείς για την λιτότητα που επιβλήθηκε στους Ελληνες και δεν λειτούργησε, ο Πασκάλ Λαμί συμφώνησε ότι η φόρμουλα δεν ήταν η κατάλληλη. «Η τρόικα φέρθηκε ως λογιστής. Σε μία παρόμοια κατάσταση χρεωκοπίας, είτε γίνεται μείωση βαρών, είτε «reengeniering» (ανασχεδιασμός). Θα έπρεπε να είχε εμπλακεί η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ, αντί της τρόικας. Έκαναν το πιο εύκολο: να μειώσουν τις δαπάνες του προϋπολογισμού και του δημόσιου τομέα, πράγμα που επιβάρυνε αναγκαστικά περισσότερο τους οικονομικά αδύνατους, παρά τους πλούσιους. Δεν λέω ότι δεν έπρεπε να γίνει λογιστική προσαρμογή, αλλά δεν την έκαναν με τον πιο έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο. Θα έπρεπε να υιοθετηθεί μία προσέγγιση που να μοιάζει περισσότερο με εκείνο που πράττουν η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΟΣΑ»δήλωσε και πρόσθεσε «πρόκειται για ζήτημα ουσίας. Κάναμε την προσπάθεια προσαρμογής στα πιο απλά στοιχεία, τα λογιστικά. Εκείνο το οποίο στην Ελλάδα είναι λιγότερο απλό είναι να πληρώσουν οι μεγάλες περιουσίες και η ορθόδοξη εκκλησία. Πρέπει, επίσης, να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα υπήρξε υπό κατοχή μίας μη ευρωπαϊκής δύναμης, επί αιώνες. Εχει μία διαδρομή να κάνει για να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Δήλωσε ότι το κυριότερο είναι ότι η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη θέλουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη. Και αυτό λέγεται πολιτικό ορόσημο. «Από τη στιγμή που παραμένουμε σε αυτό και μετέπειτα συμφωνούμε στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτα παρά μόνο διαπραγματεύσεις. Αλλά γνωρίζουμε ότι μπορούν να συμβούν ατυχήματα ή παρεκτροπές. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται σοβαρός, αλλά πρέπει να διατηρήσει την κυβερνητική πλειοψηφία. Μπορεί κανείς να έχει αμφιβολίες για τους συμμάχους του. Πρέπει, επίσης, εντός του ευρωπαϊκού συμβουλίου, οι πιο άτεγκτοι να λογικευτούν λίγο».

Ερωτηθείς τι θα γίνει στην περίπτωση αναθεώρησης του ελληνικού πρόγραμματος από τους Ευρωπαίους και αν αυτό στείλει μήνυμα επιείκειας, το οποίο αρνούνται οι περιφερειακές χώρες που βίωσαν σκληρές μεταρρυθμίσεις, ο κ.Λαμί απάντησε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνει η Ελλάδα. «Αν αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές, θα μειώσουν την πίεση εκείνων που αρνούνται, για εσωτερικούς λόγους, μία ειδική θετική μεταχείριση για την Ελλάδα».

Ερωτηθείς για το Grexit και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δήλωσε:«Πιστεύω ότι από χρηματοοικονομική άποψη δεν υπάρχει πλέον συστημικός κίνδυνος, όπως το 2009. Οι κίνδυνοι μετάδοσης περιορίστηκαν. Το σύνολο της Ευρωζώνης δεν θα επιμολυνθεί από μία έξοδο της Ελλάδας από αυτή. Αλλά, πολιτικά θα ήταν μία καταστροφή. Αν βγούμε από τον πολιτικό διάδρομο, στον οποίο αναφερόμουν, η προοπτική είναι η Αργεντινή. Δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικό».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Πασκάλ Λαμί grexit Τσίπρας Ελλάδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ