Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] - iefimerida.gr

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοι πίστευαν -γράφτηκε κιόλας- ότι η Ρένα Δούρου θα ήταν η ισχυρή κυρία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναπτύσσει βηματισμό για την πρωτοκαθεδρία.

Η θορυβώδης βουλευτής που ξεχώρισε

Πρώτη σε σταυρούς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 στην Α΄Αθηνών, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεχώρισε απο τις πρώτες ημέρες στο ελληνικό κοινοβούλιο με το υψηλό παράστημά της και τη βροντώδη φωνή της. Εχοντας μεγάλη προϋπηρεσία στο νομικό της γραφείο στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, και έχοντας χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη, η Ζωή διακρίθηκε γρήγορα για τον χειρισμό της σε νομοτεχνικά δύσκολα θέματα και επιβλήθηκε στη Βουλή.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Εργασιομανής και εριστική
Ολοι αναγνωρίζουν την εργατικότητά της που φτάνει στα όρια της εργασιομανίας αφού περνάει ατελείωτες ώρες στη βουλή και στεκόταν πάντα στο πόστο της στις Επιτροπές, κατακεραυνώνοντας τους αντιπάλους και αναζητώντας ως Σέρλοκ Χολμς την είδηση ή την απόκρυψη της είδησης πίσω από τις γραμμές κάθε λέξης των νομοσχεδίων.
Διακρίθηκε κυρίως γιατί μάλωσε με όλους τους συναδέλφους της της κυβέρνησης όσο ήταν στην αντιπολίτευση. Παροιμειώδεις έμειναν οι καυγάδες της και η ανταλλαγή εριστικών διαλόγων με όλους τους αντιπροέδρους της βουλής και τους προέδρους των επιτροπών στις οποίες συμμετείχε. Λόγος εριστικός αλλά τεκμηριωμένος που έσπερνε σεβασμό ως και φόβο στους συνομιλητές της.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πρόεδρος Βουλής-έκπληξη

Οι αντίπαλοί της στη βουλή, μετά το «θορυβώδες» παρελθόν της δεν περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα την πρότεινε για Πρόεδρο του κοινοβουλίου. Εκπληξη προκάλεσε επίσης το σαρωτικό αποτέλεσμα αφού παρά 60 κάτι ψήφους υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα και χειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους της. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα της: έμεινε ακίνητη επί 6 ώρες στην έδρα του Προέδρου της Βουλής παρακολουθώντας με άγρυπνο μάτι τις προγραμματικές δηλώσεις και παρεμβαίνοντας τακτικά με δηλώσεις που ξεφεύγουν από τον καθιερωμένο ρόλο. Δήλωσε έτοιμη να αναλάβει ρόλο για την διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και είναι βέβαιο ότι θα κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας όταν θα ξεκινήσουν στο κοινοβούλιο οι εξεταστικές επιτροπές για το Μνημόνιο και οι λίστες με τους φοροφυγάδες.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Θέλει να πετάξει από τη Βουλή όλους τους «πρώην»

Το είπε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας της ως νέα Πρόεδρος της Βουλής. Ολοι οι πρώην πρωθυπουργοί (όπως ο Γιώργος Παπανδρέου) ή οι πρώην πρόεδροι της Βουλής που δεν είναι βουλευτές και δεν εμπλέκονται στο κοινοβουλευτικό έργο θα πρέπει να αφήσουν τα χλιδάτα γραφεία και να αποχωρήσουν από το κτίριο. Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται παρόμοια απόφαση και χαιρετίστηκε από πολλούς, ακόμη και από την Αλέκα Παπαρήγα!

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Δεν θα δεχθεί παρατυπίες οικονομικές
«Το Κοινοβούλιο θα λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας και νομιμότητας»
Αυστηρό μήνυμα για την τήρηση της νομιμότητας, απηύθυνε επίσης η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενημερώνοντας την Ολομέλεια ότι έχει ζητήσει την άρση συνεπειών ανυπόστατων εγγράφων που φέρονται ως εκδοθέντα «με εντολή Προέδρου», στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.

«Θα ήθελα στο όνομα της διαφάνειας που πρέπει να διέπει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, να κάνω μια ανακοίνωση και προς τους βουλευτές και προς τους εργαζομένους του Κοινοβουλίου. Διαπίστωσα ότι έχουν εκδοθεί και κυκλοφορούν και έχουν επιδοθεί ενδεχομένως έγγραφα με ημερομηνίες 6 Φεβρουαρίου και 7 Φεβρουαρίου του 2015, φερόμενα ως εκδοθέντα με "εντολή Προέδρου" από διαφόρους προϊσταμένους Διευθύνσεων. Επειδή αυτά τα έγγραφα δεν έχουν εκδοθεί με εντολή Προέδρου και επειδή έχει καταστεί απολύτως σαφές στους καθ΄ ύλην αρμοδίους και στον Γενικό Γραμματέα ότι θα πρέπει άμεσα να αρθούν όλες οι συνέπειες από την έκδοση ανυπόστατων εγγράφων, οφείλω να ενημερώσω το Σώμα και σας εγγυώμαι βέβαια ότι το Κοινοβούλιο από εδώ και στο εξής θα λειτουργεί με κανόνες διαφάνειας, με κανόνες νομιμότητας, στους οποίους οφείλουν να συμμορφώνονται όλοι, κυρίως όσοι έχουν την ευθύνη εργαζομένων και όσοι έχουν την ευθύνη διαχείρισης οικονομικών πόρων» είπε.

Ποιά είναι
Είναι κόρη του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Λίνας Αλεξίου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, από όπου και πήρε το πτυχίο της.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 5

Ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής και εξελέγη μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο του 1995. Ήταν επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής (ELSA), ενώ παράλληλα συμμετείχε στο Πρόγραμμα παροχής δωρεάν Νομικής Βοήθειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο. Από το 2003 ασκεί μάχιμη δικηγορία στον τομέα του Ποινικού Δικαίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, και έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την κοινή γνώμη. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που συνέταξε και υπέβαλε, τον Ιούλιο 2003, στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου μήνυση για διεθνή εγκλήματα, που διαπράχθηκαν από Βρετανούς αξιωματούχους στο Ιράκ.
Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, με μέλη ακαδημαϊκούς, δικηγόρους, δικαστές και εισαγγελείς από όλο τον κόσμο.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 εξελέγη βουλευτής με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια της Α' Αθήνας, λαμβάνοντας 11.727 σταυρούς προτίμησης (πρώτη από τους υποψηφίους του κόμματός της) στις εκλογές του Μαΐου, ενώ επανεξελέγη με λίστα στις εκλογές του Ιουνίου.
Το περασμένο καλοκαίρι παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Απόστολο Μάντη στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων στα Λουτρά Αιδηψού.

Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 7
Ζωή Κωνσταντοπούλου, η νέα ηγερία του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει σε τάξη τη Βουλή [εικόνες] | iefimerida.gr 8
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ηγερία ΣΥΡΙΖΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ