Λέξη δεν είπε για τα λύτρα ο απαγωγέας του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου - iefimerida.gr

Λέξη δεν είπε για τα λύτρα ο απαγωγέας του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για ασύλληπτα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, έκανε λόγο στην απολογία του, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του λεγόμενου «συνδικάτου του εγκλήματος», Απόστολος Πετράκης.

Ο Απ. Πετράκης, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την οργάνωση και εκτέλεση του σχεδίου απαγωγής του εφοπλιστή, «απάλλαξε», απολογούμενος, τον συγκατηγορούμενό του και θεωρούμενο ως εγκέφαλο της υπόθεσης, Παναγιώτη Βλαστό, λέγοντας πως από τη φυλακή δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει μία τέτοια ενέργεια. Είπε, ωστόσο, όπως έχει αποδεχθεί και ο ίδιος ο Βλαστός, πως τον βοήθησε να «ξεπλύνει» τα λύτρα.

Ο κατηγορούμενος, που πολλές φορές επικαλέστηκε την καταγωγή του από την Κρήτη για να δηλώσει πως έχει «μπέσα», δεν θέλησε να «φωτίσει» τους δικαστές για τα λύτρα. Αποδέχθηκε ότι ο ίδιος έχει το δικό του μερίδιο, όπως και αυτό του συγκατηγορουμένου του Χαράλαμπου Μουστάκα, που εκείνος δεν το έχει πάρει, λέγοντας πως με τα χρήματα αυτά θα εξασφαλίσει τα παιδιά του, αλλά και τη διαβίωσή του στη φυλακή, γιατί «στη φυλακή εάν δεν έχεις χρήματα, καταντάς να γίνεις ο χαμάλης της φυλακής».

Όπως είπε, αποφάσισε να κάνει απαγωγή για να σταθεί οικονομικά και επέλεξα τον Παναγόπουλο «γιατί δεν διέθετε προσωπική ασφάλεια, παρά μόνον έναν οδηγό». Ο κατηγορούμενος είπε, επίσης, πως καθημερινά πήγαινε για τζόκινγκ κοντά στο σπίτι του εφοπλιστή στο Καβούρι, όπου διαπίστωσε πως «έφευγε κάθε μέρα την ίδια ώρα με απόκλιση 10 λεπτών». «Έτσι -πρόσθεσε- άρχισα να συνδυάζω διαδρομές. Είχα μελετήσει όλους τους δρόμους. Μετά επέλεξα σημείο για τα λύτρα».

Επιπλέον, τόνισε πως ποτέ δεν επικοινώνησε ο ίδιος με την σύζυγο του εφοπλιστή και συμπλήρωσε πως «ο διαπραγματευτής δεν βρίσκεται σε αυτή την αίθουσα. Υπάρχουν ασύλληπτοι συνεργοί».

Για τον Χ. Μουστάκα εξέφρασε λύπη, επειδή -όπως είπε- οδήγησε «ένα παιδί στη φυλακή», συμπληρώνοντας πως: «Δεν ήξερε τίποτα. Όταν τον πήγα στο κρησφύγετο και του είπα τι θα έκανε, τρομοκρατήθηκε, άσπρισε ολόκληρος. Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα πείραζα τον Παναγόπουλο».

Αναφερόμενος, λεπτομερώς, στην απαγωγή του εφοπλιστή, στις 12 Ιανουαρίου 2010, ο κατηγορούμενος είπε, μεταξύ άλλων, πως προσπάθησε να ηρεμήσει το θύμα λέγοντάς του να μην ανησυχεί. «Μην ανησυχείτε, δεν θα πάθετε το παραμικρό, θα καταβάλει η οικογένειά σας τα λύτρα και θα αφεθείτε ελεύθερος», έλεγε στον Π. Παναγόπουλο. Αφού, δε, τον οδήγησαν στο κρησφύγετο του είπε: «Αν συλληφθώ εγώ, έχω δώσει εντολή να σε ελευθερώσουν. Μην κυνηγήσεις αυτούς, αλλά εμένα. Εγώ τα σχεδίασα όλα».

Για τα λύτρα ο Πετράκης είπε: «Πήραμε τα χρήματα σε σάκους, τους άλλαξα και έκαψα τους προηγούμενους. Είχα ζητήσει από τον Βλαστό να με βοηθήσει στο ξέπλυμα. Τον γνώρισα στην φυλακή, έχει βαρύ όνομα ο Βλαστός, είναι άνδρας που κρατά τον λόγο του. Με το που είδε ο Π. Τρομπούκης (σσ συγκατηγορούμενός του) τους σάκους με τα λεφτά, άσπρισε και άρχισε να τρέμει. Λέω, δεν κάνει αυτός για τη δουλειά. Έτσι, τον πίεσα να τα κρατήσει για μία μέρα. Την επομένη τα πήρα».

Είπε ακόμη ότι «ο Παναγόπουλος μού είχε δώσει ένα φυλαχτό. Του το επέστρεψα την ημέρα της απελευθέρωσής του μαζί με το όπλο του οδηγού του, γιατί στην Κρήτη έχουμε τη νοοτροπία να μην παίρνουμε όπλο από αυτούς που σεβόμαστε. Ο Παναγόπουλος αγκάλιασε τον Μουστάκα και τον αφήσαμε στον δρόμο. Ειδοποιήσαμε την κ. Παναγοπούλου πως ο άνδρας της είναι ελεύθερος και της είπαμε "Πήγαινε να τον πάρεις γιατί κάνει κρύο"».

Ο κατηγορούμενος επικαλέστηκε και τον Ουγκώ για να πείσει το δικαστήριο πως και ο ίδιος είναι θύμα των περιστάσεων. «Όπως λέει και ο Βίκτωρ Ουγκώ, η κοινωνία παράγει το έγκλημα το οποίο εκτελεί ο εγκληματίας», είπε.

Ακολούθως απολογήθηκε ο Χαράλαμπος Μουστάκας και είπε πως ο ρόλος του ήταν να «φυλάει» τον Παναγόπουλο.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως ο Πετράκης, με τον οποίο είχε φιλική σχέση, μία μέρα πριν την απαγωγή τον πήγε στο κρησφύγετο και του εξήγησε τι θα έπρεπε να κάνει. Είπε ακόμη πως κάθε φορά που ο Βλαστός δεν έβρισκε στο τηλέφωνο τον Πετράκη, τηλεφωνούσε στον ίδιο.

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ