Ο Βαρουφάκης δεν θα σκίσει το Μνημόνιο -«Το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει είναι θετικές» - iefimerida.gr

Ο Βαρουφάκης δεν θα σκίσει το Μνημόνιο -«Το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει είναι θετικές»

Φωτογραφία: ICONPRESS/ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί να δηλώνει την αισιοδοξία της πως θα καταφέρει να πείσει στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής τους εταίρους της προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για μία συμφωνία-γέφυρα.


Μάλιστα η ελληνική πλευρά μέσω του υπουργού Οικονομικών προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη Βουλή κατά της διάρκεια της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων είπε μεταξύ άλλων πως το Μνημόνιο δεν θα σκιστεί, τονίζοντας πως το 70% των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει είναι θετικές και η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην υλοποίηση τους, ενώ μόνο το 30% είναι καταστροφικές και δεν θα προχωρήσουν.
Ο κ.Βαρουφάκης έστειλε ακόμα ένα μήνυμα στους δανειστές λέγοντας πως «ούτε εμείς θα σκίσουμε το Μνημόνιο αλλά ούτε και εσείς θα ζητήσετε τυφλή εφαρμογή».

«Θα πρωτοτυπήσω πρώτα θα ενημερώνω τους βουλευτές και μετά θα βγαίνω στα ΜΜΕ»

Ο υπουργός Οικονομικών υποσχέθηκε να πρωτοτυπήσει και να πηγαίνει στη Βουλή για να ενημερώνει τους βουλευτές. να παρουσιάζομαι στο κοινοβούλιο και να μιλώ ειλικρινά για την κατάσταση της χώρας. «Το κοινοβούλιο προέχει. Πρώτα θα μιλάω εδώ και μετά στον Τύπο και στα Μέσα Ενημέρωσης». Παράλληλα μίλησε για απειλές που δέχεται η κυβέρνηση, ένα καθεστώς που, όπως είπε, δεν συνάδει με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

«Το φάρμακο είναι τοξικό»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι πως το ξέρει και ο γιατρός». Μάλιστα κατήγγειλε πως και οι συνομιλητές του έχουν αναγνωρίσει πως το πρόγραμμα δεν αποδίδει αλλά αυτό το λένε μόνο όταν τα μικρόφωνα είναι κλειστά. «Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά. Ακόμα και η Τρόικα παραδέχεται κατ’ ιδίαν ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει. Αλλά το λένε μόνο πίσω από κλειστά μικρόφωνα».

Συμφωνία-γέφυρα με διάρκεια μερικών μηνών

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η συμφωνία-γέφυρα μπορεί να διαρκέσει «μερικούς μήνες» κατά τους οποίους δεσμεύτηκε πως «δεν θα κάνουμε κίνηση εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών και του προϋπολογισμού, δεν θα μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα». Αναφερόμενος στην Τρόικα είπε ότι θα έρθει το τέλος της , όπως αποδέχθηκαν και οι δανειστές. Ωστόσο διευκρίνισε πως δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς, αλλά το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιοκρατική λογική στην Ελλάδα.

Τι θα σκέφτεται ο Βαρουφάκης στις διαπραγματεύσεις

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε στη Βουλή ποιες θα είναι οι σκέψεις του στην αίθουσα των Βρυξελλών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα σκέφτομαι μόνο ότι εκπροσωπώ το 40% που μας ψήφισε αλλά και το 60% που δεν μας ψήφισε. Κατανοώ τον κόσμο που λέει να μην κάνουμε πίσω αλλά και την ανάγκη να βρούμε μία λύση. Θα θυμάμαι τον Κωσταντίνο Καραμανλή που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαΐκή οικογένεια. Θα θυμάμαι και το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου ότι τον «yes man» δεν τον σέβεται ούτε και αυτός στον οποίο λέει κάποιος «ναι ναι ναι». Θα πω το ναι σε κάθε τίμια και λογική πρόταση που δεν βαθαίνει την κρίση. Και φαντάζομαι ότι την ώρα που θα διαπραγματεύομαι δεν θα υπάρξει καμία ελληνική ψυχή μέσα στο κοινοβούλιο όπως οι μαυραγορίτες που θα λένε βάστα Ρόμελ».

Τσίπρας: «Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας»

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους μας στη βάση του ελληνικού σχεδίου», τόνισε, στις κοινές δηλώσεις του με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρόθεσή μας δεν είναι η ρήξη, αλλά να δουλέψουμε για ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, μέλλον αλληλεγγύης και ευημερίας, τόνισε, για μία ακόμη φορά, ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση δεν αφορά μόνον την Ελλάδα, αλλά είναι ευρωπαϊκή, μας αφορά όλους και γι' αυτό πρέπει να βρεθεί μία κοινή ευρωπαϊκή λύση.

«Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της Ελλάδας, όχι μόνο θα πέσουν έξω, αλλά παίζουν με τη φωτιά, με τον κίνδυνο ανόδου του ευρωσκεπτικισμού στη Ευρώπη και της εθνικιστικής Δεξιάς», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα «δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους ευρωπαίους φορολογούμενους. Θέλουμε να σταματήσουμε να ζούμε με νέα δανεικά και να βρούμε λύσεις για ανταπεξέλθουμε στις οικονομικές υποχρεώσεις μας και να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, με μια αναγκαία ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα με ισχύ από το τέλος του Φλεβάρη έως την 1η Ιούλη» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «μόνο πολιτικοί λόγοι θα οδηγήσουν τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο».

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη ΕΔΩ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ