Πιο αποτελεσματική η προσθήκη γευματικής ινσουλίνης glulisine στην ινσουλίνη glargine

Στο πλαίσιο του 47ου Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης του Διαβήτη (EASD) που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα (12-16 Σεπτεμβρίου) στη Λισσαβώνα, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης All-to-Target.

Η προσθήκη γευματικής ινσουλίνης glulisine στην ινσουλίνη glargine είναι πιο αποτελεσματική, με λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας, από την εισαγωγή διφασικής ινσουλίνης aspart δις ημερησίως.

Η κλινική μελέτη All-to-Target είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη, ανοιχτή μελέτη διάρκειας 5 ετών, στην οποία συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα, τα ποσοστά υπογλυκαιμίας και το σωματικό βάρος σε 572 άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που αντιμετωπίζονται με τρεις διαφορετικές αγωγές ινσουλίνης: διφασική ινσουλίνη aspart 70/30 (πρωταμινική-aspart/aspart) δις ημερησίως (n=192), ινσουλίνη glargine + μία δόση γευματικής ινσουλίνης glulisine (n=189) και ινσουλίνη glargine + σταδιακή προσθήκη γευματικής ινσουλίνης glulisine (n=191).

Τα άτομα που πέτυχαν τον στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c<7% ήταν σημαντικά περισσότερα στην ομάδα που έλαβε μία δόση γευματικής ινσουλίνης glulisine + ινσουλίνη glargine (49%, p<0,025) ή σταδιακή προσθήκη ινσουλίνης glulisine στα γεύματα (45%, p<0,05), σε σύγκριση με την ομάδα που έλαβε διαφασική ινσουλίνη (39%). Επίσης, τα άτομα που πέτυχαν τον στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c χωρίς υπογλυκαιμία ήταν σημαντικά περισσότερα στην ομάδα που έλαβε μία δόση γευματικής ινσουλίνης glulisine + ινσουλίνη glargine (24%, p<0,05) ή στην ομάδα σταδιακής προσθήκης ινσουλίνης glulisine στα γεύματα (24%, p<0,05), έναντι της ομάδας που έλαβε διφασική ινσουλίνη aspart (14%).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο ερευνητής της μελέτης Dr Matthew Riddle, από το Πανεπιστήμιο του Oregon, δήλωσε: «Η προσθήκη μίας ένεσης γευματικής ινσουλίνης σε τιτλοποιημένη βασική ινσουλίνη (θεραπευτικό σχήμα basal – plus) είναι ένας τρόπος εντατικοποίησης της θεραπείας για τον Διαβήτη Τύπου 2, λογικός και φιλικός για τον ασθενή. Τώρα δείξαμε ότι η προσέγγιση αυτή ήταν εξίσου αποτελεσματική και επιπλέον προκάλεσε λιγότερα επεισόδια υπογλυκαιμίας, σε σύγκριση με τη διφασική ινσουλίνη δις ημερησίως».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ