Τι είπε για το Δημόσιο χθες ο Τσίπρας -Ποιοι απολυμένοι επιστρέφουν, ποια μέτρα καταργούνται - iefimerida.gr

Τι είπε για το Δημόσιο χθες ο Τσίπρας -Ποιοι απολυμένοι επιστρέφουν, ποια μέτρα καταργούνται

Φωτογραφία: Sooc
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αποκατάσταση των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, κατάργηση του πειθαρχικού δικαίου, επαναφορά του τεκμηρίου της αθωότητας και από την άλλη μείωση της σπατάλης εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επαναπροσλήψεις
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τις αναφορές του στο Δημόσιο με τη δέσμευση για αποκατάσταση των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους σχολικούς φύλακες, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε πως η επιστροφή τους στο δημόσιο «δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα γίνει στο πλαίσιο των προσλήψεων πoυ προβλέπονται ήδη».

Κατάργηση πειθαρχικού δικαίου
«Η νέα κυβέρνηση θα δείξει αμέριστη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους ανεξάρτητα από τα πολιτικά τους πιστεύω», είπε ο πρωθυπουργός. Η εμπιστοσύνη αυτή «θα αποτυπωθεί στην πράξη με την κατάργηση των ρυθμίσεων για το πειθαρχικό δίκαιο» το οποίο θα καταστεί «σύγχρονο και αποτελεσματικό», ενώ θα επανέλθει το τεκμήριο της αθωότητας. Δηλαδή δεν θα τίθεται κάποιος υπάλληλος σε αυτόματη αργία σε περίπτωση που του ασκείται πειθαρχική δίωξη.

Αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση, που θα βασιστεί σε αντικειμενικά κριτήρια, αλλά και αλλαγές στη διαδικασία επιλογής των προϊσταμένων «κόβοντας το γόρδιο δεσμό με το πελατειακό κράτος». Ουσιαστικά δεν θα ισχύσει ο τρόπος επιλογής των προϊσταμένων που ψήφισε η προηγούμενη βουλή και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την εμπλοκή του ΑΣΕΠ και στελεχών του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος ο κ. Τσίπρας σημείωσε την πρόθεσή του να μειώσει τη γραφειοκρατία αλλά και την απόσταση μεταξύ πολίτη και δημοσίου, ενώ κανε λόγο για τη μεγαλύτερη δυνατή θεσμική ανασυγκρότηση και αναφέρθηκε στον αναγκαίο εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης, εντός εξαμήνου, με τη σύσταση συμπαγών οργανισμών στα 10 υπουργεία. Υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης επιτελικής οργάνωσης του κράτους και συντονισμού των υπηρεσιών, με κοινωνική ανταποδοτικότητα αλλά και τον περιορισμό της επαφής μεταξύ διοίκησης και πολιτών ώστε, μεταξύ άλλων, να μειωθεί η διαφθορά αλλά και η γραφειοκρατία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ