Χιλιάδες άνεργοι θα πληρώσουν χαράτσι για να μην τους κόψουν το ρεύμα

Δεν αποφεύγουν τελικά το νέο χαράτσι στα ακίνητα χιλιάδες άνεργοι, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να μην τους εξαιρέσει από τους υψηλούς συντελεστές προσδιορισμού του νέου φόρου.

Συγκεκριμένα, πολύ λίγοι ιδιοκτήτες θα καταβάλλουν μειωμένη εισφορά (0,5 ευρώ ανά τ.μ) καθώς τα κριτήρια για την ένταξη στο χαμηλό συντελεστή είναι εξαιρετικά αυστηρά.

Έτσι, οι άνεργοι που επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ ή έμειναν χωρίς δουλειά τους τελευταίους μήνες θα υποχρεωθούν να καταβάλουν έκτακτη εισφορά αντίστοιχη με αυτή που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος που έχει μεγάλα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, στο χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τ.μ. εντάσσονται:

  • Πολύτεκνοι
  • Μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι αλλά μη επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ και με οικογενειακό εισόδημα του 2010 έως 8.000 ευρώ.
  • Ανάπηροι

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα κι αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, δεν θα εντάσσεται στο χαμηλό συντελεστή όταν:

  • Το ακίνητό του βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ.
  • Διαθέτει ακίνητο άνω των 200 τ.μ. Τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα πέραν του ορίου αυτού θα φορολογούνται με τους υψηλότερους συντελεστές.

Η τροπολογία ξεκαθαρίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα εισπραχθούν τα ποσά (σε δύο δόσεις για το 2011 και σε 4 δόσεις για το 2012) με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον Οκτώβριο.

Και πρόστιμο στη ΔΕΗ και παρόχους αν δεν κόβουν το ρεύμα

Η τροπολογία προβλέπει ότι αν δεν καταβληθεί το ειδικό τέλος, τότε η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος θα κόβουν το ρεύμα μέχρι να εξοφληθεί ο λογαριασμός.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι, σύμφωνα με την τροπολογία, αν η ΔΕΗ ή οι εναλλακτικοί πάροχοι δεν κόψουν το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων, τότε θα πληρώνουν το τέλος από την... τσέπη τους και μάλιστα με προσαύξηση!

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο εις βάρος της ΔΕΗ ή του εναλλακτικού παρόχου, ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25% εάν δεν διακόπτουν τη σύνδεση.

Προφανώς, το υπουργείο θέλει να εισπράξει εδώ και τώρα το τέλος, και γι' αυτό απειλεί με βαριά πρόστιμα ακόμα και τη ΔΕΗ.

Διαβάστε εδώ την τροπολογία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ