Η γκάφα του... περασμένου αιώνα: Οταν η Apple απέλυσε τον οραματιστή Στιβ Τζόμπς [εικόνες] - iefimerida.gr

Η γκάφα του... περασμένου αιώνα: Οταν η Apple απέλυσε τον οραματιστή Στιβ Τζόμπς [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Τζον Σκάλεϊ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Apple και σήμερα επιχειρηματίας και ένα από πιο ακριβοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων είναι ο άνθρωπος που έδειξε στον Στηβ Τζόμπς την πόρτα εξόδου από την εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε.

Σήμερα 30 χρόνια μετά εύχεται να τον είχε επαναπροσλάβει νωρίτερα.

«Εκ των υστέρων εύχομαι να είχα πλησιάσει τον Στιβ και να του είχα πει ότι θέλω να τον βοηθήσω να γυρίσει πίσω στην Apple» δήλωσε ο Σκάλεϊ στο CNNMoney. «Εύχομαι η Apple να τον είχε προσλάβει νωρίτερα».

To 1985 μετά από μια επική μάχη, αφορμή της οποίας ήταν η αποτυχία της δεύτερης γενιάς Mac, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας εξουσιοδότησε τον Τζον Σκάλεϊ να απολύσει τον Στιβ Τζομπς. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι καιρό πριν ο Στιβ ήταν αυτός που είχε πείσει τον Τζον να αφήσει την PepsiCo, της οποίας ήταν πρόεδρος για να αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Apple, ρωτώντας τον πόσο ακόμα θα προσπαθεί να πουλά «νερό με ζάχαρη»!

Ο Σκάλεϊ έφυγε από την Apple το 1993, μετά από μια διαφωνία με την εταιρεία. Το διοικητικό συμβούλιο ήταν υπέρ του να αφήσει άλλους κατασκευαστές υπολογιστών να χρησιμοποιούν το λογισμικό της Apple, αλλά Σκάλεϊ ήταν είχε αντίθετη γνώη. Το 1997 η Apple προσέλαβε ξανά τον Στιβ Τζόμπς.


«Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να ακυρώσει την αδειοδότηση », είπε ο Τζον Σκάλεϊ. «Εκείνη την εποχή μόνο ο Τζομπς μπορούσε να αναστήσει την επιχείρηση. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχω κάνει αυτά που έκανε ο Στιβ».

O Στιβ επέστρεψε στην Αpple 12 χρόνια μετά την απόλυση του, σε μια εποχή που οι ανταγωνιστές της την είχαν αφήσει πίσω. Αυτό που ακολούθησε ήταν μία από τις εκπληκτικές ιστορίες «επιστροφής» στην επιχειρηματική ιστορία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Στιβ Τζομπς Τζον Σκάλεϊ Apple
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ