Bloomberg: Η Ελλάδα ψάχνει τώρα ένα Σχέδιο Γ' μετά το «όχι» του Eurogroup - iefimerida.gr

Bloomberg: Η Ελλάδα ψάχνει τώρα ένα Σχέδιο Γ' μετά το «όχι» του Eurogroup

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για μεγάλο χάσμα μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg το οποίο επισημαίνει ότι η χώρα θα αναζητήσει καινούργιο σχέδιο μετά το «όχι» του Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συμφωνία-γέφυρα που θέλει η κυβέρνηση.

«Δεν κάνουμε δάνεια-γέφυρες» διεμήνυσε ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Χάγη, προσθέτοντας ότι μια απλή παράταση είναι πιθανή εφόσον η Ελλάδα παραμείνει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα απέτυχε να πείσει τους Ευρωπαίους για ακόμη μια φορά, ενώ, η επόμενη αναμέτρηση θα είναι στις 11 Φεβρουαρίου και το έκτακτο Eurogroup, όπου ο Γιάνης Βαρουφάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους 18 ομολόγους του.

«Μετά από μια επιθετική αρχή που είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να έρθει αντιμέτωπη με την πραγματικότητα» σχολιάζει ο Αριστείδης Χατζής (καθηγητής νομικών και οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) και συνεχίζει «ότι και να λέει στο εσωτερικό κοινό της, σημασία έχει τη θα κάνει στο εξωτερικό».

Η αντιπαράθεση μπορεί να αφήσει τη χώρα χωρίς χρήματα

Ο κ. Βαρουφάκης έχει πει ότι η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί άλλα χρήματα υπό τους όρους του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, προτιμώντας να αφήσει 7 δισ. ευρώ πιθανής βοήθειας παρά να «συμμορφωθεί» με τις απαιτήσεις για περισσότερη λιτότητα η οποία προέρχεται από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

«Μιλώντας πρακτικά η πρότασή μας είναι πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι το τέλος του Μάη, το οποίο θα δώσει σε όλους μας χώρο να προχωρήσουμε σε συσκέψεις και σύντομα να φθάσουμε σε συμφωνία» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά τη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Bloomberg: Η Ελλάδα ψάχνει τώρα ένα Σχέδιο Γ' μετά το «όχι» του Eurogroup | iefimerida.gr 0
Bloomberg: Η Ελλάδα ψάχνει τώρα ένα Σχέδιο Γ' μετά το «όχι» του Eurogroup | iefimerida.gr 1

Αυτή η αντιπαράθεση, σημειώνει το Bloomberg, ενέχει τον κίνδυνο να αφήσει την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης χωρίς χρηματοδότηση στο τέλος του μήνα.

«Θα είναι το πρώτο βήμα για να δούμε το πως θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» είπε ο επικεφαλής του Eurogroup σημειώνοντας ότι μια συζήτηση για τους όρους του προγράμματος διάσωσης σημαίνει πως δεν μιλάμε πια για μια απλή επέκταση.

Ο Τσίπρας πρέπει να πείσει την Κυριακή ψηφοφόρους και εταίρους

Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να παρουσιάσει την πιο λεπτομερή εκδοχή του σχεδίου του για την αναβίωση της ελληνικής οικονομίας. Στόχος του θα είναι να τηρήσει τις δεσμεύσεις του απέναντι στους ψηφοφόρους, χωρίς να έρθει σε περαιτέρω ρήξη με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Ο πρωθυπουργός, την Κυριακή, στο ελληνικό κοινοβούλιο θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στην αρχή μιας τριήμερης διαδικασίας που θα ολοκληρωθεί με την ψήφο εμπιστοσύνης. Την Πέμπτη, πάντως, η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα σπάνιο θέαμα χιλιάδων ανθρώπων να διαδηλώνουν υπέρ της, έπειτα από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού να παραμείνει πιστός στις δεσμεύσεις του.

«Ο Τσίπρας είναι σε πολύ ευαίσθητη θέση» λέει ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος (αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών) τονίζοντας ότι ««Εάν υπάρχουν κάποιοι συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν και επώδυνα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, αυτά είναι αναγκαία να γίνουν τώρα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ένα υψηλό ποσοστό αποδοχής».

Παρά το γεγονός ότι δύσκολα θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, λέει το Bloomberg, η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να πείσει τις υπόλοιπες χώρες να εγκρίνουν το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση χρέους και την αύξηση των δαπανών της χώρας έχει καταλήξει μέχρι στιγμής στο κενό.

Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης, έχουν, πάντως, επανακαθορίσει τη ρητορική τους αυτή την εβδομάδα μετά από την υποχώρηση των αγορών κατά τις πρώτες μέρες της θητείας τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας σχέδιο Γ Bloomberg
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ