Ανησυχία για τον Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες] - iefimerida.gr

Ανησυχία για τον Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εκκένωση δύο οικισμών στον νομό Eβρου -και συγκεκριμένα των οικισμών Λαγυνά και Πόρου- προχώρησαν οι Αρχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μετά από τις καταστροφικές πλημμύρες.

Εκτάκτως αύριο μεταβαίνει στον Εβρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές και να διαπιστώσει αν απαιτείται επιπλέον συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

Οι δυο οικισμοί έζησαν πρωτόγνωρες καταστάσεις καθώς τα πρωτοφανή σε όγκο νερά πλημμύρισαν την περιοχή. Στο χωρίο Λαγυνά οι καμπάνες χτύπησαν σημαίνοντας την εκκένωση του οικισμού. Περίπου 100 κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Προληπτική εκκένωση, αποφασίστηκε και στον οικισμό Πόρος της Δημοτικής Ενότητας Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, καθώς τα νερά του ποταμού κατευθύνονται με μεγάλη ορμή προς τον οικισμό και υπάρχει κίνδυνος να μην αντέξουν τα αναχώματα.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 2

Εντονη ανησυχία υπάρχει και αυτήν την ώρα στον Εβρο, από τη συνεχιζόμενη άνοδο της στάθμης των νερών του ποταμού. Ο μεγάλος υδάτινος όγκος, που κατευθύνεται στο νότιο τμήμα του ποταμού σε συνδυασμό με τις βροχοπτώσεις που ξεκίνησαν από το μεσημέρι, προβληματίζουν τις αρχές, οι οποίες εκπονούν σχέδιο κατασκευής αναχώματος σε καίριο σημείο του οικισμού, ώστε να εμποδίσουν την εισροή νερών και να αποτρέψουν μικρό ή μεγάλο πλημμυρικό επεισόδιο.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 3

Αντιθέτως, αυτήν την ώρα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον Λαγυνά, με τα νερά στον οικισμό σταδιακά να υποχωρούν.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 4

Ολες οι παραποτάμιες αγροτικές εκτάσεις του κεντρικού και νοτίου Εβρου είναι πλημμυρισμένες και οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές είναι ανυπολόγιστες. Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Παυλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση στον Εβρο ως «κρίσιμη». Σύμφωνα με τον ίδιο, στα Λαγυνά πλημμύρισαν δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 5

Ο κ. Παυλίδης σημείωσε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πλημμυρικό φαινόμενο καθώς το νερό βρήκε διέξοδο στα πετρώματα κάτω από τη σιδηροδρομική γραμμή και πέρασε στον οικισμό. Οι τοπικές αρχές, πάντως, ανησυχούν για το ενδεχόμενο βροχόπτωσης τις βραδινές ώρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 6

Στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου και σε συγγενικά τους πρόσωπα θα βρουν στέγη οι κάτοικοι των Λαγυνών ενώ οι κάτοικοι του Πόρου μεταφέρθηκαν με λεωφορεία σε ξενοδοχεία των Φερών και τα έξοδα διαμονής τους θα τα καλύψει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης. Στον Εβρο περιοδεύει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του ήταν τα Λαγυνά, στη συνέχεια το Σουφλί, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό και ενημερώθηκε για την κατάσταση.

Ανησυχία για τον  Εβρο: Εκκενώθηκαν χωριά, πλημμύρισαν εκτάσεις [εικόνες]  | iefimerida.gr 7
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Έβρος πλημμύρες εκκένωση οικισμών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ