Η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων -Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους υπουργούς - iefimerida.gr

Η ώρα των προγραμματικών δηλώσεων -Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους υπουργούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης οι οποίες θα ξεκινήσουν με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή στις 7 μμ, ενώ η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους κκ Γιάνη Βαρουφάκη-Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιστρέφουν από τη Γερμανία με τις… απαιτήσεις Σόιμπλε στις «αποσκευές» τους.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν σε όλους τους τόνους ότι «πέρα από τις διαφωνίες υπάρχουν και θετικά σημεία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ευρώπη», συμπέρασμα που διατυπώθηκε και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, όπου και έγινε μια πρώτη αποτίμηση για τα ταξίδια και τον κύκλο των επαφών του εκτός συνόρων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απολογισμός υπήρξε και για την κίνηση της ΕΚΤ, με κοινό τόπο το ότι πρόκειται για κίνηση πολιτικής πίεσης από την ΕΚΤ, που θα έχει πολύ μικρή οικονομική επιβάρυνση, άνευ σημασίας. "Το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές τόσο στο επίπεδο της ρευστότητας όσο και της χρηματοδότησης", αυτό επιβεβαίωσε και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας σε συνάντηση που είχε με τον Γιάννη Δραγασάκη.

«Να... λείπουν οι πολλές δηλώσεις»

Το ενδιαφέρον ωστόσο εστιάζεται και στο ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες της χθεσινής συνεδρίασης άνοιξε και η «βεντάλια» για τις θέσεις που θα κληθούν να παρουσιάσουν οι υπουργοί τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα να γίνει μια πρώτη καταγραφή και ανταλλαγή απόψεων ούτως ώστε άπαντες να προσέλθουν με κοινό βηματισμό, «φρένο» στην παροχολογία και να μην διαταραχθούν οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, κάθε υπουργός έκανε εισήγηση για το χαρτοφυλάκιό του, ενώ ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον καθένα να τον ενημερώσει ποιες «σπατάλες» θα σταματήσουν και ποιες οικονομίες θα γίνουν σε κάθε υπουργείο. Επίσης έγιναν συστάσεις προκειμένου να αποφεύγονται οι πολλές δηλώσεις, ενώ έγινε και μια συνολική συζήτηση για το πώς θα συγκεκριμενοποιηθεί το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» στις Προγραμματικές.

Γι’ αυτό το λόγο, έχει προγραμματιστεί -πιθανότατα για αύριο Σάββατο- να συνεδριάσουν ξανά το κυβερνητικό συμβούλιο, αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Ούτε συμφωνία, ούτε ρήξη… ούτε υποσχέσεις»

Την ίδια ώρα, όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι το «βλέμμα και τα αυτιά» του Βερολίνου τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι στραμμένα στην Αθήνα και στα όσα θα εξαγγείλει από το βήμα της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός, ξεδιπλώνοντας το προγραμματικό του σχέδιο.

«Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε κατά διάνοια, είμαστε μια κυβέρνηση που ούτε έχει τραυματιστεί, ούτε έχει φθαρεί» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης στο iefimerida.gr μαρτυρώντας τις διαθέσεις του Μαξίμου για τον τρόπο βάσει του οποίου θα πορευτούν από δω και στο εξής. Κοινή πεποίθηση επομένως, είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα θα μπούμε στο σκληρό πυρήνα της διαπραγμάτευσης, θα βρεθεί μια αμοιβαία κοινή και επωφελής λύση, με καμία πλευρά παρόλα αυτά να είναι διατεθειμένη να δώσει ούτε...υποσχέσεις ούτε «λευκή επιταγή».

Το Σάββατο θα συγκληθεί, πιθανόν εκ νέου το Κυβερνητικό Συμβούλιο.

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ