Νέα Βορίζια: Ενα ιστορικό χωριό-φάντασμα στις πλαγιές του Ψηλορείτη [βίντεο]

Για δεκαετίες είναι ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη. Ανάμεσα στον Ζαρό και τα Βορίζια η εγκατάλειψη του οικισμού Νέα Βορίζια είναι εμφανής με κτίσματα που δεν έχουν πια ζωή.

Ενας τόπος που έχει πάντως ιστορία. Ένας τόπος που ήταν κομμάτι της αντίστασης πριν περίπου 70 χρόνια. Εκεί που βρισκόταν η αντιστασιακή ομάδα του Πετρακογιώργη και μάχονταν για την ελευθερία μας από τους κατακτητές Γερμανούς.

Ήταν 15Αυγουστου του 1943 (ανήμερα της Παναγίας) όταν η ομάδα το Πετρακογιώργη έδινε αιματηρή μάχη στην κοντινή τοποθεσία Τραχήλι. Οι Γερμανοί είχαν μεγάλες απώλειες και ξέσπασαν το μένος και την βαρβαρότητα τους μερικέ μέρες μετά, στις 26 Αυγούστου στο χωριό Βορίζια, που σκότωσαν και εκτέλεσαν κατοίκους, το έκαψαν ολοσχερώς, το βομβάρδισαν ισοπεδώνοντας το και έδιωξαν όσους είχαν μείνει ζωντανοί!! Μετά την απελευθέρωση, το υπουργείο ανοικοδόμησης έχτισε μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα καμένα Βορίζια, το χωριό «φάντασμα» για να μετοικήσουν εκεί οι κάτοικοι και το ονόμασε Νέα Βορίζια. Το χωριό αυτό ποτέ δεν κατοικήθηκε και οι βοριανοί ξαναέκτισαν τα Βορίζια πάνω στις στάχτες του ισοπεδωμένου τους χωριού.

Πηγή: ecrete

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ νεα βοριζια χωριό Κρήτη φάντασμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ