Πόσα χάνει όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν πάρει τώρα σύνταξη - iefimerida.gr

Πόσα χάνει όποιος δημόσιος υπάλληλος δεν πάρει τώρα σύνταξη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ανεξέλεγκτο τσουνάμι το οποίο απειλεί να σαρώσει ότι όρθιο υπάρχει στην κρατική μηχανή τείνουν να εξελιχθούν οι χιλιάδες υποβολές παραίτησης δημοσίων υπαλλήλων, τις τελευταίες ημέρες.

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων και γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84», μέσα σε μόλις τρεις ημέρες υποβλήθηκαν προφορικά και γραπτά περισσότερες από 6.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και προέβλεψε ότι ο αριθμός αυτός θα φτάσει τις 25.000 έως το τέλος του έτους.

Η εξέλιξη αυτή αν και σε πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε να πει κάποιος ότι βολεύει την κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της, στην ουσία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα.

Πρώτον παραιτούνται από το δημόσιο έμπειροι υπάλληλοι ιδιαιτέρως χρήσιμοι για την προσπάθεια ανόρθωσης της δημόσιας διοίκησης και όχι υπάλληλοι χαμηλών προσόντων που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν και πολλά να χάσουν.

Οι υπάλληλοι αυτοί φεύγουν γιατί μάλλον βασίμως φοβούνται ότι οι εξελίξεις με το νέο μισθολόγιο, τις συντάξεις και την εργασιακή εφεδρεία θα τους οδηγήσουν αργότερα στη σύνταξη με σημαντικά μειωμένες αποδοχές.

Αν για παράδειγμα σήμερα κάποιος λαμβάνει το ποσό των 3.000 ευρώ, όταν βγει στη σύνταξη θα λαμβάνει το με σημερινά δεδομένα το 80%, δηλαδή 2.400 ευρώ. Οταν αλλάξει ο νόμος για τις συντάξεις ακόμη και αν φτάσει στο 60% του βασικού μισθού τότε θα λαμβάνει 1.800 ευρώ. Εάν τώρα, μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου ο μισθός μειωθεί για παράδειγμα στις 2.500 ευρώ, τότε η σύνταξη με δεδομένη και την ψήφιση του νόμου για το 60% θα διαμορφωθεί στα 1.500 ευρώ.

Αν τώρα μετά το ενιαίο μισθολόγιο, δηλαδή τις 2.500 ευρώ, τεθεί σε εργασιακή εφεδρεία και λαμβάνει το 60% του μισθού του (1.500 ευρώ για ένα χρόνο) και συνταξιοδοτηθεί μετά με βάση αυτό τότε η σύνταξή του θα πέσει ακόμη περισσότερο περίπου στα 1.000 ευρώ.

Από την παράθεση και μόνο των ενδεικτικών αυτών παραδειγμάτων γίνεται εύκολα αντιληπτό για ποιό λόγο συνωθούνται στην έξοδο του δημοσίου όσοι αυτοί τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα.

Εξάλλου, να σημειωθεί ότι η βιασύνη των υπαλλήλων να δηλώσουν άρον άρον την παραίτησή του έχει άμεση συνάρτηση με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα που προβλέπει ότι ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να δηλώσει την παραίτησή του δύο φορές μέσα σε διάστημα 15 ημερών προκειμένου να ενεργοποιηθεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ