Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα-Γερμανία - iefimerida.gr

Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα-Γερμανία

SOOC/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σαν βόμβα έπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης η είδηση για το έγγραφο-φωτιά που παρουσίασε το πρακτορείο Reuters και το οποίο ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει όλες τις ελληνικές προτάσεις και καλεί την Αθήνα να αφήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Λίγη ώρα αργότερα το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε στο δημοσίευμα και τη γερμανική κυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν συμφωνεί με τις προτάσεις της πλευράς της Ανγκελα Μέρκελ και δεν υποχωρεί από τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Στην απάντηση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι το έγγραφο αυτό δείχνει πως η γερμανική πλευρά μπαίνει στην διαπραγμάτευση, ωστόσο, το Μαξίμου δεν προτίθεται να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές.

Συγκεκριμένα, τα 5 σημεία που προτάσσει:

  1. Το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσίευσε το Reuters, αποδεικνύει ότι και η γερμανική κυβέρνηση μπήκε και τυπικά στην διαπραγμάτευση.
  2. Είναι φανερό ότι η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει την «σκληρή τοποθέτηση» στην έναρξη της διαπραγμάτευσης.
  3. Με το έγγραφό της ζητάει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να ανακαλέσει τις δεσμεύσεις της κατά της λιτότητας και να επαναφέρει το Μνημόνιο! Δηλαδή η νέα ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περικοπές συντάξεων, παραμονή της Τρόικα και να εφαρμόσει όλα τα σκληρά μέτρα που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
  4. Είναι προφανές ότι οι προτάσεις αυτές δεν θα γίνουν αποδεκτές από η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προσκρούουν στην πρόσφατη εντολή τη ελληνικού λαού και δεν βοηθούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης.
  5. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις όλους τους ευρωπαίους εταίρους μας σε πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης.

Τι ανέφερε το δημοσίευμα του Reuters

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο, το οποίο, κατά το πρακτορείο, συντάχθηκε για να παρουσιαστεί στο EuroWorkinkg Group που θα γίνει αύριο, η Ανγκελα Μέρκελ λέει όχι σε φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις μισθών και συντάξεων, επαναπροσλήψεις και ακυρώσεις απολύσεων και καλεί την Αθήνα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.
Η διαρροή του εγγράφου έρχεται τη στιγμή που ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και, αλλά και ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα-Γερμανία | iefimerida.gr 0

Η Τρόικα θα μείνει στην Αθήνα

To γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο επιθυμεί να παραμείνει η Τρόικα ως έχει. Ζητεί επίσης από την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις για αποπληρωμή χρεών έναντι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, του ταμείου διασώσεων της ευρωζώνης EFSF, καθώς και τα διακρατικά δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα υπό το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης.

Και απολύσεις και πρωτογενές πλεόνασμα

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχτεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το κεφαλαιακό «μαξιλάρι» για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών Αρχών της χώρας.

Το Βερολίνο θέλει να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό πριν την πληρωμή τόκων της τάξης του 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και να κλείσει το εναπομένον κενό στον προϋπολογισμό 2015, ώστε να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος.

Η Γερμανία ζητεί επίσης από την Αθήνα να τιμήσει την συμφωνία μείωσης της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000 θέσεις, να εφαρμόσει τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τον ισχύοντα κατώτατο μισθό και να διευρύνει την «αποκέντρωση» των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Συνεχίστε τις ιδιωτικοποιήσεις

Το Βερολίνο ζητεί να συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις αερολιμένων, επιχειρήσεων ενέργειας και ακινήτων και να υποστηριχθούν οι άμεσες ξένες επενδύσεις με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.

«Στη βάση των παραπάνω παραμέτρων, είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας με την Ελλάδα για να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει και μπορούν να γίνουν περισσότερα –σε διμερή βάση καθώς και εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» αναφέρεται στο έγγραφο.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί το πώς θα επηρεάσουν οι γερμανικές θέσεις, οι οποίες δείχνουν να μην συνυπολογίζουν την πολιτική αλλαγή που έγινε στην Ελλάδα, τις ευρύτερες συνομιλίες στην ευρωζώνη για το ζήτημα, τονίζει το πρακτορείο Reuters.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ