Ο Εβραίος εφευρέτης του αντισυλληπτικού -Γιατί δεν έφτιαξε χάπι για τους άνδρες [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο Εβραίος εφευρέτης του αντισυλληπτικού -Γιατί δεν έφτιαξε χάπι για τους άνδρες [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανακάλυψη του αντισυλληπτικού χαπιού προκάλεσε, ταυτόχρονα, μια επιστημονική αλλά και μια κοινωνική επανάσταση. Πόσοι όμως ξέρουν την ιστορία του ανθρώπου, που δημιούργησε αυτό το χάπι;

Για εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο ,η λήψη του χαπιού είναι σχεδόν ένα ανθρώπινο δικαίωμα καθώς τους επιτρέπει να έχουν μια υγιή σεξουαλική ζωή και να καθορίσουν οι ίδιες πότε θα μείνουν έγκυες . Ο άνθρωπος, που τους έδωσε αυτήν την δυνατότητα, είναι ο εβραίος χημικός Καρλ Τζεράσι, που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Ο Τζεράσι γεννήθηκε στην Βιέννη το 1923 αλλά έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Βουλγαρία, την πατρίδα του πατέρα του Σάμουελ, που ήταν ένας διάσημος δερματολόγος. Οταν οι γονείς του χώρισαν , ο νεαρός Καρλ ακολούθησε την μητέρα του Αλις στην πατρίδα της, την Αυστρία. Η άνοδος του ναζισμού ανάγκασε τον Καρλ και τους γονείς του να εγκαταλείψουν την Ευρώπη και να εγκατασταθούν στην Αμερική, όπου ο νεαρός μπόρεσε να σπουδάσει στα καλύτερα κολέγια και να κάνει το διδακτορικό του στην βιοχημεία.

 Ο Εβραίος εφευρέτης του αντισυλληπτικού -Γιατί δεν έφτιαξε χάπι για τους άνδρες [εικόνες] | iefimerida.gr 0
 Ο Εβραίος εφευρέτης του αντισυλληπτικού -Γιατί δεν έφτιαξε χάπι για τους άνδρες [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η ανακάλυψη του χαπιού έγινε τυχαία, το 1951. Ο Κάρλ Τζεράσι και η ομάδα του εργάζονταν για την δημιουργία ενός φαρμάκου για την αρθρίτιδα. Ο Τζεράσι ανακάλυψε μια μέθοδο για να κατασκευάσει προγεστερόνη, την ορμόνη που είναι γνωστή ως το αντισυλληπτικό της φύσης καθώς εμποδίζει την ωορρηξία. Οι πρώτες εκδοχές του χαπιού είχαν αρκετές παρενέργειες : ναυτία, αύξηση βάρους και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο Τζεράσι συνέχισε να δουλεύει και πρόσθεσε στα συστατικά του χαπιού συνθετικά οιστρογόνα που έκαναν την λήψη του λιγότερο οδυνηρή για τον οργανισμό. Η κυκλοφορία του στην αγορά χαρακτηρίστηκε ως μια σημαντική εξέλιξη για την κοινωνία γιατί συνείσφερε και στην σεξουαλική απελευθέρωση αλλά και στην οικογενειακή αρμονία. Οι γυναίκες ήταν,πλέον, ελεύθερες να αποφασίσουν πότε θα μείνουν έγκυες.

 Ο Εβραίος εφευρέτης του αντισυλληπτικού -Γιατί δεν έφτιαξε χάπι για τους άνδρες [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ωστόσο, ο Τζεράσι αντιμετώπισε την μήνη της Καθολικής Εκκλησίας που τον κατηγόρησε ότι παρεμβαίνει στο έργο του Θεού. Μάλιστα, το 1968, το Βατικανό έθεσε βέτο για την υποψηφιότητα στο βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, με αποτέλεσμα να απορριφθεί. Αυτές δεν ήταν οι μόνες αντιδράσεις καθώς και διάσημες φεμινίστριες της εποχής τον κατηγόρησαν ότι, με την εφεύρεση του, ήθελε να μετατρέψει τις γυναίκες σε σεξουαλικά υποχείρια των ανδρών. Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν εφηύρε ένα αντισυλληπτικό χάπι για τους άντρες, ο χημικός απάντησε με χιούμορ: «Ποιος σας είπε ότι δεν το έχουμε ανακαλύψει; Θα παίρνατε, όμως, το ρίσκο να εμπιστευτείτε ένα πλάσμα που ξεχνάει τι έχει φάει για πρωινό;».

Ο Καρλ Τζεράσι συνέχισε τις έρευνες του στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας, ανακαλύπτοντας επίσης την χρήση της κορτιζόνης για ιατρικούς λόγους και ιδρύοντας την δική του φαρμακευτική εταιρεία. Ο σημαντικός επιστήμονας πέθανε την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου του 2015, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ