Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] - iefimerida.gr

Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι αναμφίβολα ο άνθρωπος των ημερών. Δεν υπάρχει κανείς στην Ελλάδα (άνδρας ή γυναίκα), ίσως και στον πλανήτη, που να μη συζητάει για το αμίμητο στυλ, τον αναγκαίο «τσαμπουκά» στη διαπραγμάτευση και τις νεωτεριστικές ιδέες του στην οικονομία. Υπάρχει βίντεο-ντοκουμέντο από το 1993, όταν ο Βαρουφάκης με πλούσια μαλλιά έβγαινε στην αυστραλιανή τηλεόραση για να πει τις απόψεις του για την κυβέρνηση Μητσοτάκη!

Του πλέκει το εγκώμιο το Bloomberg

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, είναι ένας λαμπρός οικονομολόγος, υποστηρίζει το Bloomberg σε άρθρο του. «Έχει προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την καυστική κριτική του κατά της λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από τους διεθνείς πιστωτές της. Ανάμεσα στις ατάκες του που έχουν μείνει αξέχαστες: η περιγραφή του ελληνικού προγράμματος βοήθειας ως "δημοσιονομικού εικονικού πνιγμού" και η σύγκριση του ευρώ με το Hotel California, με την έννοια ότι μπορείς να κάνεις check out όποτε θες, αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις», αναφέρει το πρακτορείο.

Το Bloomberg σημειώνει ότι όσοι τον ακολουθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να αγαπούν τη φλογερή ρητορική του, αλλά οι επενδυτές και οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σαφώς λιγότερο ενθουσιώδεις.

Βάζει και κάποια ερωτήματα

«Είναι αυτός πραγματικά ο τύπος στον οποίο βασίζεται η Ελλάδα για να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία με τους πιστωτές της;», διερωτάται το Bloomberg. «Ναι - και οι θαυμαστές του Βαρουφάκη λένε ότι δεν πρέπει να τον υποτιμούν», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Γκάλμπρεϊθ: Η πιο έντονη και βαθιά πνευματική φυσιογνωμία που έχω γνωρίσει

«Ο Γιάνης είναι η πιο έντονη και βαθιά πνευματική φυσιογνωμία που έχω γνωρίσει στη γενιά μου», λέει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, που έχει συνεργαστεί στενά μαζί του.

«Ο Γιάνης ξέρει πολύ περισσότερα πράγματα για την τρέχουσα κατάσταση απ' ό,τι ορισμένοι με τους οποίους θα διαπραγματευτεί», προσθέτει ο Στιούαρτ Χόλαντ, ένας οικονομολόγος και πρώην πολιτικός του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τον υπουργό Οικονομικών σε μια σειρά από μελέτες για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Σκέφτεται πιο μπροστά από τους συνομιλητές του

Η ακαδημαϊκή ειδικότητα του κ. Βαρουφάκη είναι η θεωρία παιγνίων, η μελέτη των στρατηγικών αποφάσεων σε καταστάσεις όπου άνθρωποι με διαφορετικά συμφέροντα προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους και να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους. «Ο Βαρουφάκης ξέρει τόσο καλά αυτό το θέμα, όσο κανένας άλλος στον πλανήτη», λέει ο Γκάλμπρεϊθ. «Θα σκέφτεται περισσότερο από μερικά βήματα μπροστά σε τυχόν διαπραγματεύσεις με την Τρόικα», επισημαίνει.

Σπίρο: Ανακατεύει τα πράγματα επίτηδες

Από την πλευρά του, ο αναλυτής αγορών Νίκολας Σπίρο σημειώνει ότι ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να «ανακατεύει» τα πράγματα επίτηδες. Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ «προσπαθούν να δώσουν διαπιστευτήρια αντι-λιτότητας, για να δείξουν στο ελληνικό εκλογικό σώμα ότι η ψήφος τους δεν ήταν μάταιη», λέει. «Θα παίξουν αυτό το παιχνίδι όσο μπορούν. Αυτό θα τους δώσει πολιτική κάλυψη για να υποχωρήσουν» και να συμβιβαστούν αργότερα.

Μιλάει πολύ

Αυτό είναι το ένα σενάριο, αναφέρει το Bloomberg. Το άλλο είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης, που αυτοχαρακτηρίζεται ελευθεριακός μαρξιστής, δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Ο συνάδελφός του από το Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ τονίζει ότι ο κ. Βαρουφάκης καταλαβαίνει πολύ καλά ότι θα χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς. Όμως, λέει ο Γκάλμπρεϊθ, ο νέος υπουργός Οικονομικών «δεν είναι διατεθειμένος να καταλήξει σε συμφωνία με οποιοδήποτε τίμημα, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

Δείτε το βίντεο από το 1993 με τον Βαρουφάκη στην τηλεόραση της Αυστραλίας:

Σε λίγες ημέρες ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε ο αγαπημένος των social media και ο πιο φωτογραφημένος υπουργός όλων των εποχών:

Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] | iefimerida.gr 0
Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] | iefimerida.gr 1
Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] | iefimerida.gr 2

Εδώ σε πάρτι με συμφοιτητές του στην Αγγλία:

Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] | iefimerida.gr 3
Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] | iefimerida.gr 4

Μιλάει άνετα και ανοιχτά και για την προσωπική του ζωή. Εδώ με την κόρη του:

Ντοκουμέντο: Ο Βαρουφάκης ωραίος, με πλούσια μαλλιά, μιλάει για την κυβέρνηση Μητσοτάκη [βίντεο] | iefimerida.gr 5
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ