McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] - iefimerida.gr

McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες]

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΛΟΒΙΝΗ

Τις σκοτεινές πλευρές του σχεδιαστή που αγαπήθηκε όσο λίγοι στον κόσμο αποκαλύπτει μια νέα βιογραφία του. Ενα από τα στοιχεία που πραγματικά σοκάρουν είναι το σχέδιό του να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα. Αυτοκτόνησε, αλλά όχι εκεί.

Η μεταμόρφωση από... παχουλό ναρκομανή σε σέξι ναρκομανή άνδρα

Ηταν λίγο μετά τα 30 του όταν ο Alexander McQueen αποφάσισε να αλλάξει την εικόνα του. Απευθύνθηκε αρχικά στην Τζάνετ Στριτ Πόρτερ ζητώντας της το τηλέφωνο του προσωπικού της γυμναστή. Κάτι το οποίο και έκανε. Υστερα από μερικά μαθήματα, όμως, ο personal trainer του McQueen αρνήθηκε να συνεχίσει. Η Πόρτερ λέει σήμερα ότι ο σχεδιαστής ήταν συνεχώς υπό την επήρεια φαρμάκων με αποτέλεσμα ο γυμναστής να λέει ότι δεν μπορούσε ούτε να συνεργαστεί μαζί του, αλλά ούτε και να πάρει την ευθύνη για ενδεχόμενο ατύχημα που θα πάθαινε ή για καρδιακή προσβολή που θα τον χτυπούσε.

Ηδη από τα 30 του ο McQueen είχε αρχίσει να αισθάνετει άβολα με την εικόνα του στον καθρέφτη: Ηταν υπέρβαρος και στο μόνο που δεν παρέπεμπε η εικόνα του ήταν σε σχεδιαστή μόδας. Από την άλλη πίστευε ότι για να πετύχει το label του, για να έχει μια ευκαιρία να γίνει μια παγκοσμίως εμπορεύσιμη μάρκα θα έπρεπε να ταυτιστεί απόλυτα με αυτή και να είναι... αδύνατος. Και κάπως έτσι άρχισαν τα μακροχρόνια μεγάλα του προβλήματα.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο McQueen την εποχή της... εικόνας που δεν του άρεσε

Το πρώτο που έκανε ήταν να φτιάξει τα δόντια του. Μια... παρέμβαση που στέφθηκε με επιτυχία. Στη συνέχεια χάλασε 3.000 λίρες για να κάνει λιποαναρρόφηση στο στομάχι του και τους μηρούς του. Η συγκεκριμένη επέμβαση τον γέμισε χαρά αφού ένιωθε ότι θα μπορούσε να τρώει ότι θέλει. Κάτι και το οποίο έκανε με αποτέλεσμα λίγους μήνες αργότερα να βάλει πάλι όλα τα κιλά που είχε χάσει. Στη συνέχεια έκανε γαστρικό μπαϊμπάς, μια επέμβαση που πάλι είχε επιτυχία. Γύρω στο 2000 άρχισαν να έρχονται και τα πρώτα καλά νέα από τον επαγγελματικό τομέα. Υπέγραψε ένα συμβόλαιο 30 εκατ. λιρών το οποίο περιελάμβανε και το δημιουργία 50 καταστημάτων McQueen stores ανά τον κόσμο.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο McQueen

Η εικόνα του μεθύστακα ανήκε στο παρελθόν δίνοντας τη θέση του σε αυτή ενός εμφανίσιμου άνδρα που προσέχει τη διατροφή του, γυμνάζεται και κάνει γιόγκα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα, βέβαια.

Ο σχεδιαστής που μισούσε τις γυναίκες;

Το επόμενο χρονικό διάστημα της ζωής του όλα κυλούν, φαινομενικά τουχάχιστον, ήρεμα και τίποτα δεν φαινόταν να σκιάζει την επιτυχία του. Μόνο το σχόλιο ενός ειδικού μόδας που τον είχε περιγράψει ως τον σχεδιαστή που μισεί τις γυναίκες, προκαλεί, λίγο αργότερα σάλο. Αν δεν ήταν ένα άπλο σχόλιο και κάποιος είχε ασχοληθεί, είχε ψάξει να βρει από πού μπορεί να πηγάζει όλο αυτό το «μίσος», τότε ίσως θα καταλάβαινε πολλά για τον ψυχισμό του σχεδιαστή.

Φίλοι του, υποστηρίζουν ότι όταν ο McQueen αυτοκτόνησε το 2010, υπέφερε από το δικό του εσωτερικό μαρτύριο. Ηταν η εποχή που έβγαζε τα μοντέλα στην πασαρέλα να δείχνουν ως θύματα βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Ο Τζόαν Σμιθ, στην Independent είχε κατηγορήσει τον σχεδιαστή για αποδόμηση των γυναικών. Ο McQueen από την πλευρά του είχε επιλέξει να μην απαντά στους επικριτές του. Και αυτό γιατί αν το έκανε θα άνοιγε ένα... παράθυρο για ερωτήσεις σχετικά με τις σκοτεινές εικόνες που περνούσε μέσα από τη δουλειά του. Και δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να μιλήσει για την κακοποίηση που είχε υποστεί εκείνος και η αδελφή του.

Η συμφωνία με τον Gucci και οι αποθέωση της καριέρας του και οι κραιπάλες

Από την άλλη πλευρά, ένας όλο και αυξανόμενος αριθμός σχολιαστών μόδας άρχισαν να βλέπουν τα σχέδιά του ως τέχνη. Ακόμη και το μουσείο Victoria & Albert θέλησε να περιελάβει στις εκθέσεις του κάποιες από τις δημιουργίες του.

Η συμφωνία με τον Gucci τον μετατρέπει σε σταρ με ότι αυτό σημαίνει. Vip πάρτι... κακομάθειες: Εκανε ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη για να πάρει ένα ζευγάρι παπούτσια με τυπώματα από σχέδια του Αντι Γουόρχολ, αντί 125.000 λιρών, αγόρασε έναν πολυέλαιο 30.000 λιρών από το ξενοδοχείο Four Seasons στο Παρίσι για να του βγάλει τα κρύσταλλα swarovski και να διακοσμήσει το χριστουγεννιάτικο δένδρο του. Ακόμη δεν παρέλειπε να ναυλώνει αεροπλάνα μόνο για εκείνον και τον φίλο του, όπως όταν πήγε με τον Φόρσιθ στη Νότιο Αφρική για δυο ημέρες και στη συνέχεια στις ΗΠΑ στην Ναόμι Κάμπελ, όπου πέρασαν τρεις ημέρες κάνοντας πάρτι και λαμβάνοντας ναρκωτικά, αν και όπως υποστηρίζουν οι παριστάμενοι σε αυτό το τοπ μόντελ δεν έκανε ποτέ χρήση.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Οσον αφορά τη ζωή του στο Λονδίνο, οι φίλοι του σχεδιαστή ανέφεραν ότι ο McQueen είχε χάσει πλήρως τον έλεγχο: Εβγαινε κάθε βράδυ, έκανε πάρτι με σαμπάνιες και κοκαΐνη και περνούσε ολόκληρες ημέρες κραιπάλης με ποτά και ναρκωτικά.

«Δεν νομίζω ειλικρινά ότι του άρεσε να πηγαίνει σε πάρτι. Εκτός και αν υπήρχαν ναρκωτικά», τονίζει ο συγγραφέας και κοσμικός Πλαμ Σάικς. Στενός του φίλος, πάλι, αναφέρει ότι οι ποσότητες των ναρκωτικών που έπαιρνε ο σχεδιαστής ήταν τρομακτικά μεγάλες.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 4

McQueen-Κάμπελ-Μος

Η παράνοια γίνεται μέρος της ζωής του

Ολα αυτά είχαν σαν συνέπεια στη δουλειά να είναι συνεχώς... θυμωμένος, να ουρλιάζει στο προσωπικό και να τους εκτοξεύει πράγματα, ενώ στο σπίτι του ζούσε τη δική του παράνοια: Καθόταν στο σκοτάδι επί ώρες με μια βιντεοκάμερα στα χέρια, ελπίζοντας ότι θα καταγράψει φαντάσματα ή πνεύματα.

Οτιδήποτε μακάβριο γινόταν μέρος της ζωής του. Και αυτό έβγαινε έντονα κατά τη διάρκεια των επιδείξεων μόδας. Σε μια και μόνο επίδειξη του 2007 είχε ενσωματώσει ακρίδες, κουκουβάγιες, κεφάλια σε σήψη, κρανία, φλόγες, αίμα και γυμνά κορίτσια.

Η αμερικάνικη Vogue μην αντέχοντας το θέαμα πήρε αμέσως πίσω το χαρακτηρισμό «δημιουργικός θεός» που του είχε αποδώσει λίγο νωρίτερα.

Το μόνο που τον γοητεύει πλέον ο... θάνατος

Ο McQueen όμως που λίγο πριν ενδιαφερόταν για τη διεθνή του καταξίωση, έμοιαζε πλέον να μην νοιάζεται για όλα αυτά. Ηταν η περίοδος που είχε αρχίσει να τον γοητεύει ο θάνατος. Για παράδειγμα έκατσε και διάβασε όλες τις εκθέσεις που γράφτηκαν για το θάνατο της Μέριλιν Μονρόε.

Είναι η περίοδος εκείνη που ο τόσο ταλαντούχος σχεδιαστής βάλλεται σε προσωπικό επίπεδο και από έναν άλλον τομέα: Δεν έχει ούτε έναν φίλο. Στις αρχές του 2009 αρχίζει να πληρώνει και για το σεξ (200 δολάρια τη βραδιά).

Λίγους μήνες αργότερα κάνει σχέση με τον συνοδό και πορνοστάρ Πολ Σταγκ. Σταματάει δηλαδή να τον πληρώνει αν και τον αφήνει να πηγαίνει και με άλλους (αντί πληρωμής).

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 5

McQueen

Εκείνη την περίοδο ο McQueen αρχίζει να πειραματίζεται με ένα πολύ επικίνδυνο ναρκωτικό. «Οποιος ήταν κοντά του αντιλαμβανόταν ότι ήταν απελπιστικά δυσαρεστημένος και ότι έψαχνε κάθε δυνατό μέσο διαφυγής», λέει σήμερα ο Σταγκ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι για όλα αυτά έφταιγε η εργασιομανία του. Δεν σταματούσε ποτέ να δουλεύει, με το που τελείωνε μια συλλογή ξεκινούσε μια άλλη, κοιμόταν στο γραφείο του δεν γυρνούσε ποτέ σπίτι του.

Την ίδια εποχή αρχίζει να σκέφτεται τι άλλο θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του. Μια σχολή σχεδίου; Να γίνει φωτογράφος; Να ανοίξει ένα γκέι πορνό στούντιο; Ολες αυτές οι ιδέες πέρασαν από το μυαλό του αλλά δεν κατέληξαν πουθενά. Σε φίλο του και συνάδελφό του εκμυστηρεύεται: «Δεν έπρεπε να είχα υπογράψει ποτέ με τον Gucci. Εχω χτίσει τη δική μου φυλακή».

Το σχέδιο σοκ της αυτοκτονίας μπροστά στο κοινό

Την Ανοιξη του 2009 κάλεσε τον συνάδελφό του Σεμπάστιαν Πονς και του είπε: «Εχω ήδη σχεδιάσει την τελευταία συλλογή μου». «Τι εννοείς η τελευταία συλλογή σου, εννοείς την επόμενη;» του αντέτεινε ο Πονς. «Οχι. Την τελευταία μου. Την έχω στο κεφάλι μου. Στην τελευταία μου συλλογή θα αυτοκτονήσω. Θα δώσω ένα τέλος σε όλο αυτό», απάντησε ο McQueen δίνοντας και τις περαιτέρω λεπτομέρειες: «Θα το κάνω κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης, μπροστά στο κοινό» του είπε και συμπλήρωσε πως θα έφτιαχνε ένα γυάλινο κουτί που στο εσωτερικό του θα είχε ένα άλλο. Στο τέλος του σόου θα αναδυόταν από το έδαφος μέσα στο γυάλινο κουτί και θα πυροβολούσε τον εαυτό στο κεφάλι. Στη λύση του κουτιού είχε καταλήξει για να μην γεμίσει ο χώρος της επίδειξης με αίματα, αλλά να κολλήσουν όλα στα τοιχώματα.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 6

McQueen

Ο Πονς ανησύχησε ιδιαίτερα και άρχισε να τηλεφωνεί στα γραφεία του McQueen. Οι υπάλληλοι στα τηλέφωνα του έλεγαν κάπως ειρωνικά να μην ανησυχεί και πως ο σχεδιαστής είναι μια χαρά. «Οχι δεν είναι μια χαρά αγάπη μου, είναι πραγματικά μπερδεμένος», τους έλεγα...

Οι αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας

Τον Μάιο του 2009 ο McQueen πήρε υπερβολική δόση ναρκωτικών. Ηταν μια κραυγή για βοήθεια που κανείς δεν άκουσε. Οταν συνήλθε, ζήτησε από τη νομική του ομάδα να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες της διαθήκης του, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που έχει συσταθεί για να βοηθάει τους νέους σχεδιαστές. Εχοντας υπγράψει τη διαθήκη του τον Ιούλιο πήρε άλλη μια υπερβολική δόση ναρκωτικών. Και πάλι επέζησε.

Μετά από λίγους μήνες έρχεται το τελειωτικό χτύπημα: Η αγαπημένη του μητέρα Τζόις πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια. Οταν πέθανε, στις 2 Φεβρουαρίου 2010, ολόκληρη η οικογένεια McQueen συγκεντρώθηκε στο σπίτι της. Εκτός από τον Alexander, που δεν πήγε γιατί δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την προοπτική της απώλειας. Κατέρρευσε.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Ο McQueen με την μητέρα του

Λίγες ημέρες αργότερα κάλεσε τον αδελφό του στο τηλέφωνο και τον ρώτησε ποια ήταν τα τελευταία λόγια της μητέρα τους. «Είπε ότι σε αγαπάει και ότι δεν πρέπει να σκοτώσεις τον εαυτό σου τώρα», του είπε. Λίγες ημέρες αργότερα συναντά την αδελφή του Τζάκουι. «Ηταν χαμένος. Οπως έφευγα στάθηκε στην πόρτα και μου έγνεψε. Δεν μου είπε αντίο όπως συνήθως. Επεσε στην ακγαλιά μου και άρχισε να κλαίει σαν παιδί», λέει η αδελφή του.

Ανήμπορος να επιστρέψει στη δουλειά του, ο 40χρονος McQueen κλείνεται στο σπίτι του. Χωρίς να το πει σε κανέναν, είχε πάρει την απόφασή του. Είχε έρθει η ώρα να φύγει μια για πάντα. Χωρίς να τον σώσει κανείς. Σταδιακά και χωρίς να το καταλάβει κανείς άρχισε να αποχαιρετά έναν έναν τους δικούς του ανθρώπους.

Στις 8 Φεβρουαρίου μίλησε με τον ανιψιό του Γκάρι και του ζήτησε να φτιάξει μια ταφόπλακα για την μητέρα του. Στη συνέχεια τηλεφώνησε στην αδελφή του και της είπε ότι την αγαπούσε, έγραψε ένα γράμμα σε έναν φίλο του στη Νέα Υόρκ ευχαριστώντας τον που ήταν πάντα φίλος του και έδωσε στο μοντέλο Αναμπέλ Νίλσον το πορτοφόλι του, λέγοντάς της ότι χρειάζεται ένα καινούριο.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 8

McQueen

Οταν πήρε την απόφαση να φύγει

Το πώς ακριβώς έγιναν τα πράγματα τη νύχτα της 10ης Φεβρουαρίου και τις πρώτες ώρες της επόμενης δεν είναι σαφές, αλλά είναι σίγουρο ότι ήταν αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα στην τύχη του. Πήρε ένα χάπι για την αϋπνία, μια αρκετά μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης και έκοψε τις φλέβες του. Η προσπάθεια απέτυχε και για αυτό κρεμάστηκε στην ντουλάπα του.

Ολα αυτά συνέβησαν μια ημέρα προτού γίνει η κηδεία της μητέρας του.

Ο McQueen πέθανε πάμπλουτος. Είχε έργα τέχνης αξίας 1 εκατ. λιρών, ακίνητα άνω των έξι εκάτ. λιρών και μετοχές αξίας 11,6 εκατ. λιρών. Αφησε επίσης μια πλούσια κληρονομιά που συνεχίζει να επηρεάζει τους πάντες στο χώρο της μόδας: Από την υψηλή ραπτική ως τα φθηνά βιομηχανικά σχέδια.

Τραγική ειρωνεία: Το εσωτερικό του μαρτύριο που τον βοήθησε να εκτοξεύσει την καριέρα του στην κορυφή του κόσμου ήταν αυτό που τον έκανε να συντομεύσει την ασυνήθιστη ζωή του.

 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 9
 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 10
 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 11
 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 12
 McQueen: Πώς η ιδιοφυΐα της μόδας σχεδίαζε να αυτοκτονήσει πάνω στην πασαρέλα [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Alexander Mcqueen σχεδιστής αυτοκτονία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ